Windows 7 Forums

Welcome to Windows 7 Forums. Our forum is dedicated to helping you find support and solutions for any problems regarding your Windows 7 PC be it Dell, HP, Acer, Asus or a custom build. We also provide an extensive Windows 7 tutorial section that covers a wide range of tips and tricks.


Windows 7: IDE ATA/ATAPI driver missing?

22 Mar 2014   #11
Berkey

Microsoft Windows 7 Professional 64-bit SP1
 
 

Quote   Quote: Originally Posted by Gandalf View Post
If the FIX doesn't work, try this...

  1. Open Device Manager (Control Panel>System>Hardware>Device Manager)
  2. The hardware whose drivers are missing will appear as Unknown device, so it's easier to locate the device.
  3. Right click on the unknown device and click on Properties.
  4. Under the Properties window click on Details tab and select Device Instance Id from the drop down box.
  5. You should see a code similar to this

    PCI\VEN_8086&DEV_27DC&SUBSYS_30868086
    &REV_01\4&1E46F438&0&40F0
  6. The portion of the code highlighted in RED is the Vendor ID and the portion highlighted in GREEN is the Device ID. In this example:

    Vendor ID = 8086
    Device ID = 27DC
  7. Once you have obtained both the IDs, proceed to PCI Database. There you can either search for the vendor from the vendor ID or directly get information about the device along with the vendor name by searching with the device ID.
Device Instance ID is not an option only device instance path, but the only code is ACPI\SMO8800\1

IDE ATA/ATAPI driver missing?-result.png

It could be one of the ones near the bottom, but nothing dealing with any IDE Here's a question for you.

When I installed 7 on the SSD, I did not format the harddrive with the ACHI in the BIOS. As I said,when I went into the BIOS after installation I notice the ACHI was unticked and the default RAID setting was ticked meaning I installed 7 with that. Could that have a bearing on this situation? It seems odd that somehow this driver does not exist




My System SpecsSystem Spec
.
22 Mar 2014   #12
Berkey

Microsoft Windows 7 Professional 64-bit SP1
 
 

Quote   Quote: Originally Posted by Gandalf View Post
This might help with your original issue...
https://downloadcenter.intel.com/default.aspx

Something better start working. I'm running out of magic tricks.
I also am running out of them as this was one of the first things I did along with the Dell detection process. The universe seems fit to deny me of my new laptop fun
My System SpecsSystem Spec
22 Mar 2014   #13
ICIT2LOL

Desk1 7 Home Prem / Desk2 10 Pro / Main lap Asus ROG 10 Pro 2 laptop Toshiba 7 Pro Asus P2520 7 & 10
 
 

BB I am no expert but you do say you installed 7 onto a new SSD? Personally I would go back save any data first of course and set the ACHI before you reinstall.

I would also if I were you download and use the Samsung magician software it may be of help I don't know as I say I am not an expert but just saying what I would try.

Samsung Magician Software: OS Optimization Feature Overview | Samsung SSD
My System SpecsSystem Spec
.

22 Mar 2014   #14
TVeblen

Microsoft Community Contributor Award Recipient

Windows 7 64 Bit Home Premium SP1
 
 

Can you see the PCI/VEN numbers under the Hardware ID's line?

If the "Hardware IDs" does not show in the drop down menu let us know - that is important information too. A screen shot of all available on the Details Tab would be cool too (Just the top 10 lines or so).

EDIT: also, could you post a screen shot of Device Manager with your "Storage Controllers" expanded?

I assume you did a clean install of W7? Where did you get the drivers for the install?
My System SpecsSystem Spec
22 Mar 2014   #15
Berkey

Microsoft Windows 7 Professional 64-bit SP1
 
 

Went ahead and reinstalled and switched ACHI on the BIOS and sure enough problem solved with the original driver. Now there was one recommended driver update from dell (the same as last time) and after clicking on it it unzipped the files and opened folder they were in and I was presented with the 2 txt files below. As you can see there is a pdf file titled broadcam (like the unknown driver) and inside the driver folder pictured below there are the following files ( these files were located inside of a folder labeled CV) So it seems this may be the anwser to the unknown driver of broadcom.

IDE ATA/ATAPI driver missing?-printrt.png

In the same folder there was another folder titlted WBF Firmware and the following folders were locating inside
IDE ATA/ATAPI driver missing?-folder.png

Not sure if this is neede to resolve both unknown driver issues or just the one but the two txt documents below may help


Attached Files
File Type: txt Readme.txt (7.6 KB, 0 views)
File Type: txt Version.txt (696 Bytes, 0 views)
My System SpecsSystem Spec
22 Mar 2014   #16
Gandalf

Microsoft Windows 7 Ultimate 64-bit 7601 Multiprocessor Free Service Pack 1
 
 

I am happy you have resolved your issue. Don't forget to mark the thread as SOLVED.
My System SpecsSystem Spec
22 Mar 2014   #17
Berkey

Microsoft Windows 7 Professional 64-bit SP1
 
 

So the PDF (didn;t have anything to read it on at the time) show that the broadcom is for fingerprint detection software, something I do not want or need (I believe my model does not support as well) so I think I will remove this driver to be rid of the situation once and for all
My System SpecsSystem Spec
22 Mar 2014   #18
Gandalf

Microsoft Windows 7 Ultimate 64-bit 7601 Multiprocessor Free Service Pack 1
 
 

Recommend you Disable it. By removing it, it may just be reinstalled during reboot.
My System SpecsSystem Spec
22 Mar 2014   #19
ICIT2LOL

Desk1 7 Home Prem / Desk2 10 Pro / Main lap Asus ROG 10 Pro 2 laptop Toshiba 7 Pro Asus P2520 7 & 10
 
 

So you are no longer lost in space LOL!!
My System SpecsSystem Spec
22 Mar 2014   #20
Berkey

Microsoft Windows 7 Professional 64-bit SP1
 
 

Quote   Quote: Originally Posted by Gandalf View Post
Recommend you Disable it. By removing it, it may just be reinstalled during reboot.
Yes. I'll do that for both as the finger print and the other (which is some areoacelorator for droping a laptop) are not needed.

Thank you to eveyone who took the time to help with my situation.
My System SpecsSystem Spec
Reply

 IDE ATA/ATAPI driver missing?




Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search




Similar help and support threads
Thread Forum
Event ID 11 ATAPI
I posted this in another thread too, but I think this might be related to some drivers maybe an expert on device/drivers can answers me here too. I got an issue, wich I already solved partially, but I need input to localize the real source of the problem. I need an input from...
Drivers
Driver power state failure & Bluetooth driver is missing
First problem: For a couple of day my computer has been running a little hotter than usual, with the cpu being used at 25% when I am doing barely nothing. Lately now it also has been bluescreening me with the driver power state failure label 0.00...9f 0x00...4 0x00...258 and some more but my...
Drivers
IDE ATA/ATAPI Controllers
Two questions. First, what are they? Second, is it normal to have 3 ATA Channel 0 and 3 ATA Channel 1? I only have one hard drive. http://img375.imageshack.us/img375/7161/capturetq.png
Hardware & Devices
CD/DVD Burning slow. IDE ATA/ATAPI Controller missing
Hello, I have one year old HP M9400T that I purchased with Windows Vista 64bit. I have just upgrade to Windows 7 Ultimate 64bit, and after installing Nero, I tried to burn a CD, but burning took a bout 20 minutes (I used to burn a DVD in less than 7). I checked online and saw that in many cases...
Hardware & Devices
IDE ATA/Atapi Controllers
Something that has bugged me long enough that I will now as the question...is it normal to have 3 instances of 3 different controllers in the Device Manager? This doesn't include the controllers listed under Storage Controllers.
Hardware & Devices


Our Sites

Site Links

About Us

Find Us

Windows 7 Forums is an independent web site and has not been authorized, sponsored, or otherwise approved by Microsoft Corporation. "Windows 7" and related materials are trademarks of Microsoft Corp.

Designer Media Ltd

All times are GMT -5. The time now is 13:10.

Twitter Facebook Google+



Windows 7 Forums

Seven Forums Android App Seven Forums IOS App