Windows 7 Forums

Welcome to Windows 7 Forums. Our forum is dedicated to helping you find support and solutions for any problems regarding your Windows 7 PC be it Dell, HP, Acer, Asus or a custom build. We also provide an extensive Windows 7 tutorial section that covers a wide range of tips and tricks.


Windows 7: Card reader not functioning properly after downgrade from Windows 10

23 Aug 2016   #1
bbv203

Windows 7 Ultimate x64
 
 
Card reader not functioning properly after downgrade from Windows 10

So I took advantage of the free upgrade to Win10 (in case I ever decide to switch), and immediately downgraded back to Win7.

When I insert a card it just doesn't do anything, no notification or anything. The only way I can get the built in card reader to work is by disabling it and re-enabling it in device manager.

It's enabled in the BIOS. It shows up in device manager. I've tried the drivers from Lenovo's site, tried the ones from Realtek's site and pretty much everything else I could find in searching. Nothing else has changed program wise that may interfere with it, that I can find. Not used for gaming or anything like that, just MS Office programs and a few other basic programs for work, but they have all been installed for a couple years at least.

Laptop:

Lenovo Thinkpad Edge E530c
Windows 7 Ultimate x64
Intel Core i7-3820QM
256GB SSD
1TB HD

Card reader has the P/N LS-8135P on it.

Any help would be much appreciated.


My System SpecsSystem Spec
.
23 Aug 2016   #2
ICIT2LOL

Desk1 7 Home Prem / Desk2 10 Pro / Main lap Asus ROG 10 Pro 2 laptop Toshiba 7 Pro Asus P2520 7 & 10
 
 

Hello and welcome bbv mate first you are one of many many others who have down this in my view the wrong way. Personally I clone the 7 drive and use the clone to run an upgrade or try something like 10 and out of the ordinary stuff like a Linux dual boot for example and in case it goes south one just swaps back in the original drive.

Anyway back to your problem have you got all your data backed up somewhere because if you have you could try either a clean install or a factory reset and then install your data back in. I am hazarding a guess here that the trial with 10 has somehow corrupted the 7 system or at least left remnants that are now causing your issue because 10 would have installed drivers for the device for that system. Now are you sure it is a Realtek driver you need? because that sounds unusual to me for some reason as Realtek is usually I find deals with networking stuff.
My System SpecsSystem Spec
23 Aug 2016   #3
bbv203

Windows 7 Ultimate x64
 
 

This is what Lenovo provides https://support.lenovo.com/us/en/olddownloads/ds028711

I have data backed up to Crash Plan, but not programs and such.
My System SpecsSystem Spec
.

23 Aug 2016   #4
torchwood

W7 home premium 32bit/W7HP 64bit/w10 tp insider ring
 
 

Well thats the right driver, might be because that lappy didn't ship with Ultimate, and either a GPO or KIS is causing issue.

Roy
My System SpecsSystem Spec
23 Aug 2016   #5
bbv203

Windows 7 Ultimate x64
 
 

Worked fine for the past 3 years on ultimate.
My System SpecsSystem Spec
23 Aug 2016   #6
torchwood

W7 home premium 32bit/W7HP 64bit/w10 tp insider ring
 
 

Run this tool copy/post the output
http://go.microsoft.com/fwlink/?LinkID=52012

Roy
My System SpecsSystem Spec
23 Aug 2016   #7
bbv203

Windows 7 Ultimate x64
 
 

Diagnostic Report (1.9.0027.0):
-----------------------------------------
Windows Validation Data-->

Validation Code: 0
Cached Online Validation Code: 0x0
Windows Product Key: *****-*****-GJY49-VJBQ7-HYRR2
Windows Product Key Hash: W5/6nm6F2UPXrCkY5xUhXb/+21g=
Windows Product ID: 00426-OEM-8992662-00006
Windows Product ID Type: 2
Windows License Type: OEM SLP
Windows OS version: 6.1.7601.2.00010100.1.0.001
ID: {0BF4A5DE-CCFA-4AFB-9863-D8673FCABF57}(1)
Is Admin: Yes
TestCab: 0x0
LegitcheckControl ActiveX: N/A, hr = 0x80070002
Signed By: N/A, hr = 0x80070002
Product Name: Windows 7 Ultimate
Architecture: 0x00000009
Build lab: 7601.win7sp1_ldr.160516-0600
TTS Error:
Validation Diagnostic:
Resolution Status: N/A

Vista WgaER Data-->
ThreatID(s): N/A, hr = 0x80070002
Version: N/A, hr = 0x80070002

Windows XP Notifications Data-->
Cached Result: N/A, hr = 0x80070002
File Exists: No
Version: N/A, hr = 0x80070002
WgaTray.exe Signed By: N/A, hr = 0x80070002
WgaLogon.dll Signed By: N/A, hr = 0x80070002

OGA Notifications Data-->
Cached Result: N/A, hr = 0x80070002
Version: N/A, hr = 0x80070002
OGAExec.exe Signed By: N/A, hr = 0x80070002
OGAAddin.dll Signed By: N/A, hr = 0x80070002

OGA Data-->
Office Status: 109 N/A
OGA Version: N/A, 0x80070002
Signed By: N/A, hr = 0x80070002
Office Diagnostics: 025D1FF3-364-80041010_025D1FF3-229-80041010_025D1FF3-230-1_025D1FF3-517-80040154_025D1FF3-237-80040154_025D1FF3-238-2_025D1FF3-244-80070002_025D1FF3-258-3

Browser Data-->
Proxy settings: N/A
User Agent: Mozilla/4.0 (compatible; MSIE 8.0; Win32)
Default Browser: C:\Program Files (x86)\Google\Chrome\Application\chrome.exe
Download signed ActiveX controls: Prompt
Download unsigned ActiveX controls: Disabled
Run ActiveX controls and plug-ins: Allowed
Initialize and script ActiveX controls not marked as safe: Disabled
Allow scripting of Internet Explorer Webbrowser control: Disabled
Active scripting: Allowed
Script ActiveX controls marked as safe for scripting: Allowed

File Scan Data-->

Other data-->
Office Details: <GenuineResults><MachineData><UGUID>{0BF4A5DE-CCFA-4AFB-9863-D8673FCABF57}</UGUID><Version>1.9.0027.0</Version><OS>6.1.7601.2.00010100.1.0.001</OS><Architecture>x64</Architecture><PKey>*****-*****-*****-*****-HYRR2</PKey><PID>00426-OEM-8992662-00006</PID><PIDType>2</PIDType><SID>S-1-5-21-1964554006-422581670-2299529590</SID><SYSTEM><Manufacturer>LENOVO</Manufacturer><Model>33662UU</Model></SYSTEM><BIOS><Manufacturer>LENOVO</Manufacturer><Version>H0ET35WW (1.17 )</Version><SMBIOSVersion major="2" minor="7"/><Date>20120725000000.000000+000</Date></BIOS><HWID>BF6B3F07018400FE</HWID><UserLCID>0409</UserLCID><SystemLCID>0409</SystemLCID><TimeZone>Pacific Standard Time(GMT-08:00)</TimeZone><iJoin>0</iJoin><SBID><stat>3</stat><msppid></msppid><name></name><model></model></SBID><OEM><OEMID>LENOVO</OEMID><OEMTableID>TP-H0 </OEMTableID></OEM><GANotification/></MachineData><Software><Office><Result>109</Result><Products/><Applications/></Office></Software></GenuineResults>

Spsys.log Content: 0x80070002

Licensing Data-->
Software licensing service version: 6.1.7601.17514

Name: Windows(R) 7, Ultimate edition
Description: Windows Operating System - Windows(R) 7, OEM_SLP channel
Activation ID: 7cfd4696-69a9-4af7-af36-ff3d12b6b6c8
Application ID: 55c92734-d682-4d71-983e-d6ec3f16059f
Extended PID: 00426-00178-926-600006-02-1033-7601.0000-0672013
Installation ID: 020180846311944540991930778012338864063184709185609905
Processor Certificate URL: SpcService Web Service
Machine Certificate URL: RacService Web Service
Use License URL: UseLicenseService Web Service
Product Key Certificate URL: PkcService Web Service
Partial Product Key: HYRR2
License Status: Licensed
Remaining Windows rearm count: 2
Trusted time: 8/23/2016 2:32:48 PM

Windows Activation Technologies-->
HrOffline: 0x00000000
HrOnline: 0x00000000
HealthStatus: 0x0000000000000000
Event Time Stamp: 4:20:2016 07:55
ActiveX: Registered, Version: 7.1.7600.16395
Admin Service: Registered, Version: 7.1.7600.16395
HealthStatus Bitmask Output:


HWID Data-->
HWID Hash Current: MAAAAAIAAQABAAEAAQABAAAAAgABAAEAHKKgULIDFT8wIJBnKOp39j79ogBmGpZj

OEM Activation 1.0 Data-->
N/A

OEM Activation 2.0 Data-->
BIOS valid for OA 2.0: yes
Windows marker version: 0x20001
OEMID and OEMTableID Consistent: yes
BIOS Information:
ACPI Table Name OEMID Value OEMTableID Value
APIC LENOVO TP-H0
FACP LENOVO TP-H0
HPET LENOVO TP-H0
MCFG LENOVO TP-H0
SLIC LENOVO TP-H0
SSDT LENOVO SataAhci
SSDT LENOVO SataAhci
FPDT LENOVO TP-H0
ASF! LENOVO TP-H0
SSDT LENOVO SataAhci
SSDT LENOVO SataAhci
UEFI LENOVO TP-H0
UEFI LENOVO TP-H0
POAT LENOVO TP-H0
UEFI LENOVO TP-H0
My System SpecsSystem Spec
23 Aug 2016   #8
ICIT2LOL

Desk1 7 Home Prem / Desk2 10 Pro / Main lap Asus ROG 10 Pro 2 laptop Toshiba 7 Pro Asus P2520 7 & 10
 
 

Try running msinfo32 and check for problem devices and for the KIS try disabling it for 15 minutes and see if that does make any difference.
My System SpecsSystem Spec
23 Aug 2016   #9
bbv203

Windows 7 Ultimate x64
 
 

"Windows cannot find 'msinfo'. Make sure you typed the name correctly, and then try again."
My System SpecsSystem Spec
23 Aug 2016   #10
torchwood

W7 home premium 32bit/W7HP 64bit/w10 tp insider ring
 
 

As i suspected a counterfiet install,
You have an Acer product key on your Lenovo.
Suggest you use the factory reset option to revert to the Pro version it was shipped with.

NB
you will have to use the OEM sticker code.

Roy
My System SpecsSystem Spec
Reply

 Card reader not functioning properly after downgrade from Windows 10




Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search




Similar help and support threads
Thread Forum
AMD Graphics Card is not functioning properly error
So, recently i downloaded the latest Catalyst Driver (14.12) from the AMD website Desktop But after installing it and rebooted my PC, my monitor's resolution became smaller (like 800x600 something) and an error showed up "No AMD graphics driver installed or the AMD driver is not functioning...
Graphic Cards
My graphic card isn't functioning properly, games/videos won't load
I've been having this problem for a while now, and I stopped using my Windows desktop and started using my Chromebook instead. I just got back into using my desktop again, and I restarted it factory fresh. After installing all possible Windows updates, installing the latest graphics drivers, and...
Graphic Cards
Toshiba Card Reader Not Functioning -Can't Find Driver
I just recently changed / did format my OS from Vista to Windows 7. All drivers were working in Vista but When I had WIndows 7, My audio driver and Built in SD card/flash reader is not functioning. I was able to find the realtek driver for windows 7 for the audio problem and it worked fine. Now my...
Drivers
Laptop Graphics Card not functioning properly?
I am not really good with computers, I know something is wrong but not really sure how to fix it I use Windows 7 Ultimate with a dedicated graphics card 2GB GDDR5 AMD Radeon HD 7970M and a intergrated graphics card Intel HD Graphics 4000 installed in my laptop I used to be able to play Total...
Graphic Cards
USB Hub and Internal Card Reader not working properly...
I've got a couple of problems with my USB Hub and internal Card Reader. Both are generic so unfortunately, I haven't been able to find any drivers for them. USB Hub USB's and other devices work except my iPod cable. When I plug my iPod in through the hub, it connects but doesn't charge. If I...
Hardware & Devices


Our Sites

Site Links

About Us

Find Us

Windows 7 Forums is an independent web site and has not been authorized, sponsored, or otherwise approved by Microsoft Corporation. "Windows 7" and related materials are trademarks of Microsoft Corp.

Designer Media Ltd

All times are GMT -5. The time now is 07:47.

Twitter Facebook Google+



Windows 7 Forums

Seven Forums Android App Seven Forums IOS App