Windows 7 Forums

Welcome to Windows 7 Forums. Our forum is dedicated to helping you find support and solutions for any problems regarding your Windows 7 PC be it Dell, HP, Acer, Asus or a custom build. We also provide an extensive Windows 7 tutorial section that covers a wide range of tips and tricks.

Windows 7: Realtek LAN Driver disappears

29 Apr 2009   #11

Windows 7

I feel your pain! I was so frustrated with that driver issue. I installed a really old pci network card and have had no issues! very strange indeed! hopefully MS fixed this issue in the RC !

My System SpecsSystem Spec
01 May 2009   #12


I've had this issue crop up a few times too. It usually shows itself while doing a Windows Update and then reboot..poof...nic is there but not connected. Happened after this mornings update of windows defender. I did a rollback/sys restore and all is well.

Onboard 1gb nic

Win7 7100 x64 shows it as NVIDIA Nforce

Maybe this issue needs to percolate a little.
My System SpecsSystem Spec
02 May 2009   #13

Windows 7 x64

I've had a problem too the Realtek LAN driver and this system I just upgraded (Gigabyte GA-MA790XT-UD4P). I installed Windows 7 7100 and the stock Win 7 drivers worked fine. Windows update showed a new Realtek driver, so I let it install. The NIC no longer worked.

I uninstalled via Device Manager and went to Gigabyte's Web site and downloaded the LAN driver for the motherboard (for Vista x64). This driver didn't work either.

I uninstalled again and let Windows install the stock driver. That got the NIC working again.

I then found a driver (just the INFs) at the Realtek Web site that worked (version 6.218 for Vista and Win Server 2008).
My System SpecsSystem Spec

02 May 2009   #14

Windows 7

hi ya Wayward,

When I install the RC I will try your suggestions... I have a Biostar mobo and I had the same issue you had with Gigabyte. I will check out the Realtek link in your post and try that same driver version in the RC and see if it works for me as well.

thanks for update :-)
My System SpecsSystem Spec
30 Nov 2009   #15

windows7 64 BIT
Realtek LAN Driver disappears with windows7

I had the same problem my ethernet just disappeared from device manager a few days after windows 7 clean installation. I found 2 problems helped. The first thing I done was to check the power management settings in device manager. Make sure the option ' allow the computer to turn off this device to save power' is not ticked. That didnt make my adapter reappear but when I googled the problem it was something other people had experienced so I changed the power setting just in case, to avoid any future problems. What did make the ethernet reappear was there is apparently a bug causing people to lose their hard drive and ethernet on Asus boards when using windows 7. The windows 7 loads the bios and cant see either of the HD or ethernet, I was advised to try swapping over my sata cable to sata 1 or 2 connector on the board (if its connected to sata 1 swap it onto 2 and vice versa). I followed this procedure and rebooted and hey presto ! the ethernet was back in device manager and the connection active again and also no more start up bios error messages about a missing hard drive. Hope this helps folks!
My System SpecsSystem Spec

 Realtek LAN Driver disappears

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Similar help and support threads
Thread Forum
Difference between Realtek HD Audio Manager & Realtek HD Audio Driver
It's been a year since I migrated from Windows XP to Windows 7 which I downloaded Realtek HD Audio Manager R2.70 and audio has been working fine except the only issue it didn't come with 'Stereo Mix' preventing capability to record sound direct from the soundcard. It took me 14 months to restore...
Sound & Audio
AMD Display Driver Disappears
Hi all. I am experiencing lately a problem with my hp laptop. This laptop got 2 display drivers : Intel HD display and ATI Radeon HD 5450 Graphics. I found out suddenly when I wanted to play a game that the ATI display driver disappeared because the game didn't start and showed me an error of...
Graphic Cards
ASUS/Realtek, Latest Realtek versus default W7 Audio driver
I installed the Realtek HD audio driver from the ASUS download site (P8Z68-V Pro MB) and all was well until I installed an MSI 560TI video card and let it install the Nvidia HD Audio drivers. The problem I have been chasing ever since was the Realtek HD Audio Manager popping up after the system...
Sound & Audio
windows 7 realtek sound disappears after restarting pc
I installed Windows 7 (x86 so x32 for instalations) recently and from beggining I had problems with sound. After installing windows all other drivers were ok(video,motherboard,ethernet) but there were no sound. Windows showed that there is sound drivers instaled S/pdif(or something like that) and...
Sound & Audio
Realtek AC97 audio driver (not HD driver)
After installing W8 on a Toshiba satellite laptop, all went well except Realtek AC97 won't install. Re-installing the driver didn't work. Windows reveals a code 10 and mentions the driver did not install correctly. Naturally there are no sound devices present with this occurrence. Plugging in an...
System hangs, then display driver crahses then HDD disappears
Hi All, Not sure where to post this as it encapsulates a lot of components in one go. Ever since I installed Win7 x64 Pro I have had problems. (EDIT: I had Windows XP 64 running on the same hardware without issues) Intermittantly I get an issue where the system sort of stutters, it hangs...
General Discussion

Our Sites

Site Links

About Us

Find Us

Windows 7 Forums is an independent web site and has not been authorized, sponsored, or otherwise approved by Microsoft Corporation. "Windows 7" and related materials are trademarks of Microsoft Corp.

Designer Media Ltd

All times are GMT -5. The time now is 15:35.

Twitter Facebook Google+

Windows 7 Forums

Seven Forums Android App Seven Forums IOS App