Windows 7 Forums
Welcome to Windows 7 Forums. Our forum is dedicated to helping you find support and solutions for any problems regarding your Windows 7 PC be it Dell, HP, Acer, Asus or a custom build. We also provide an extensive Windows 7 tutorial section that covers a wide range of tips and tricks.


Windows 7: GTX 285 Driver not loading on boot = hang at win statup


06 Dec 2009   #1

win 7 64 bit pro
 
 
GTX 285 Driver not loading on boot = hang at win statup

Hi Guys,

I am new to this forum. I just built my own pc:

CPU: Intel i7 950
Mobo: ASYS P6T SE
Vid: GTX 285 (BFG)
RAM: 8 GB Crucial Ballistix Tracer
OS: Windows 7 64bit Pro (legitimate copy)
Monitors: Viewsonic DVI, LG VGA
PSU: Dark Power Be Quiet 1200W

So this is not the first box I've built but it is the first time I have not been able to boot easily for so long. The symptoms are that it hangs at the windows logo on the start screen, most times. If I do a safe boot, then sometimes it will boot successfully afterwards. I can play Call of Duty 4: Modern Warfare, watch movies but opening a picture would cause a BSOD. I fixed the last symptom by reseating the card and installing the latest driver (195.62) while only the vga monitor is connected. It still hangs at the start screen though on a cold boot.

I have used the Windows 7 mem test to confirm it's not memory. I have then done a boot log (ntbtlog.txt) and I can see the following lines repeated as it tries and retries to load drivers:

Did not load driver @hal.inf,%acpi_amd64.devicedesc%;ACPI x64-based PC
Did not load driver @cpu.inf,%intelppm.devicedesc%;Intel Processor
... (more of the previous line)
Did not load driver @oem6.inf,%nvidia_dev.05e3.01%;NVIDIA GeForce GTX 285

This happened on the driver that came with the device too. I can tried repair installs and clean installs of my OS. I tried deleting the driver altogether and then letting windows load a driver for it and same result. Aside from sending the card into the manufacturer for testing, are there any ideas out there on what i can do?

Sadly, I am actually enjoying the challenge. Mostly because on the rare occasion I can boot normally and use my pc normally and leave it on for easy's sake.

Thanks in advance guys!

My System SpecsSystem Spec
.

06 Dec 2009   #2

7600.20510 x86
 
 

Hey Mike. You can post a crash dump in this thread so we can have a look. Here's how:

http://www.sevenforums.com/crash-loc...d-problem.html

It'd be good to install all the latest chipset/motherboard drivers from here:

http://usa.asus.com/product.aspx?P_I...ntent=download

Asus boards don't come with this as default - so go in the bios and make sure Plug and Play OS is set to yes.
My System SpecsSystem Spec
06 Dec 2009   #3

win 7 64 bit pro
 
 

Hi there,

I tried viewing my memory dumps from the bsod's and all it said was that it couldn't read the dump but did reference the nvidia driver. I do have the latest chipset from last week. Will try the pnp in the bios. Can you explain why this will help me? Mostly so I can learn, not quaetioning the action.
My System SpecsSystem Spec
.


06 Dec 2009   #4

win 7 64 bit pro
 
 

OK so I did the pnp thing and it booted fine, but haven't tried a cold boot. Attached are two bsod .dmp's. I tried using windbg to read them and as I said, not much was able to be read by the app. Thanks for the help so far.

Mike
My System SpecsSystem Spec
06 Dec 2009   #5

7600.20510 x86
 
 

These drivers are older and need to be updated to the latest:

Code:
netr6164 netr6164.sys Fri Sep 28 09:37:32 2007
AsIO     AsIO.sys     Mon Dec 17 04:11:49 2007
So install the latest network driver for Win 7 11/20/2009 from here:

Realtek

I don't know about the other one. You can Google on it. I've seen it before on a few bsods. I think it may be a motherboard utility driver.

Check here:

http://usa.asus.com/product.aspx?P_I...ntent=download

If you have further crashes after updating this, let us now and attach a new rar.

If you want to learn a little, see the top link in the Crashes and Debug section of the forum.
My System SpecsSystem Spec
06 Dec 2009   #6

win 7 64 bit pro
 
 

Thanks for the ideas. Will do them immediately. Hopefully these are the silver bullets. The pnp didn't fix it but it seems like a good thing to have eneabled.
My System SpecsSystem Spec
06 Dec 2009   #7

win 7 64 bit pro
 
 

Hi, just one last question. How does the LAN and utility drivers have anything to do with the video card and cpu drivers not loading in the boot log? I know I'm asking to be spoon fed but if you could just indulge me I would be very appreciative.

Mike
My System SpecsSystem Spec
06 Dec 2009   #8

7600.20510 x86
 
 

They're drivers on the system. That's all that's needed for them to effect proper operation for the computer. If they're incompatible or known problem causers, then they must be updated. If the issue persists after doing so, then troubleshooting can go elsewhere.

Can't hurt to ensure latest bios is installed too.
My System SpecsSystem Spec
07 Dec 2009   #9

win 7 64 bit pro
 
 

That makes sense. Asus seems to have a bios for the American version of Windows 7 but as I am using the UK version none come up in the search on the site and trying to use the American one gives me a wrong os version error. Will do that as soon as they come out with one though. Thanks again, will update you when I find out where this asio.sys is. It seems to be audio related so I might update the audio drivers to try and fix it.
My System SpecsSystem Spec
07 Dec 2009   #10

win 7 64 bit pro
 
 

Hi There,

No go. I flashed my bios too. Asus have a bios update utility now available for the UK people. I have attached my most recent boot log. So in addition to the bios and the lan update I also updated the audio drivers too to try and fix the asio.sys driver. As you can see by the file, it seems that there are a few drivers that fail to load and are then retried repeatedly. The only time it doesn't boot into windows is on a cold boot. Safe mode works and if I restart after safemode it usually works too.


Attached Files
File Type: txt BootLog.txt (36.7 KB, 41 views)
My System SpecsSystem Spec
Reply

 GTX 285 Driver not loading on boot = hang at win statup




Thread Tools



Similar help and support threads for2: GTX 285 Driver not loading on boot = hang at win statup
Thread Forum
Loading hang after "window's loading" and the login screen General Discussion
Solved Statup Error Due to power loss,unable to boot from CD/DVD, Black Scree General Discussion
Windows Loading screen hang - Caused by secondary HDD General Discussion
"Loading Operating System..." Hang after shutdown/restart Installation & Setup
Freeze/Hang while loading Icons. White paper looking ICON? BSOD Help and Support
Unable to boot following BSOD: "Loading operating system" hang BSOD Help and Support
Cold Boot Hang 7 hang up Performance & Maintenance

Our Sites

Site Links

About Us

Find Us

Windows 7 Forums is an independent web site and has not been authorized, sponsored, or otherwise approved by Microsoft Corporation. "Windows 7" and related materials are trademarks of Microsoft Corp.

Designer Media Ltd

All times are GMT -5. The time now is 02:07 AM.
Twitter Facebook Google+



Windows 7 Forums

Seven Forums Android App Seven Forums IOS App
  

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33