Windows 7 Forums
Welcome to Windows 7 Forums. Our forum is dedicated to helping you find support and solutions for any problems regarding your Windows 7 PC be it Dell, HP, Acer, Asus or a custom build. We also provide an extensive Windows 7 tutorial section that covers a wide range of tips and tricks.


Windows 7: Realtek 5.1 speaker system problem


10 Dec 2009   #1

Windows 7
 
 
Realtek 5.1 speaker system problem

I have a 5.1 speaker installed and am currently running Windows 7...i have used this 5.1 speakers from my previous xp...when i try to test the speakers, all are making sounds....but when i play music and watch movies only the front speakers and the bass are working...it doesnt make sense at all....i tried looking at one of the similar problems to this but when i right click on the jacks i only get one option and it doesnt do anything at all....pls help me on this...i know you can solve this....pls...



Attached Thumbnails
Realtek 5.1 speaker system problem-prob.jpg  
Attached Images
 
My System SpecsSystem Spec
.

10 Dec 2009   #2

XP, Vista, W7 64bit Home Premium
 
 

Have you tried the latest realtek drivers?
download from Guru3D.com
My System SpecsSystem Spec
11 Dec 2009   #3

Windows 7
 
 

thats the latest driver...and if you notice at the system properties the other jacks are not highlighted....i really cant figure out why...but they all make work when im testing them...
My System SpecsSystem Spec
.


14 Dec 2009   #4

Windows 7
 
 

pls guys I need help
My System SpecsSystem Spec
14 Dec 2009   #5

Windows 7 Pro & Vista Home Premium
 
 

Have you tried these drivers:

Realtek High Definition Audio for Vista\Win 7 2.38\\You night also need reaktek audio codec.

Realtek
My System SpecsSystem Spec
14 Dec 2009   #6

Windows 7
 
 

i've tried it once but it doesn't take effect...ill try downloading the codec awell...
My System SpecsSystem Spec
14 Dec 2009   #7

Windows 7
 
 

do i have to download the ATI HDMI?????or the 3D SoundBack???are they codecs???
My System SpecsSystem Spec
14 Dec 2009   #8

WinXP / Win 7 / Win 8.1 64bit Dual Boot
 
 
5.1 Sound

Are using "digital" output from Sound Card? I had a similar problem with my SB 5.1 but got it set "buried in speaker properties". Works ok now
My System SpecsSystem Spec
14 Dec 2009   #9

Windows 7 Pro & Vista Home Premium
 
 

Just to visualize the afore mentioned post. It's located here.


This freeware program will give you all the information you will need:

SIV (System Information Viewer) 4.03
My System SpecsSystem Spec
14 Dec 2009   #10

Windiows & Home Premium
 
 

You may have two sound boards on the system...one motherboard integrated and the other a sound controller slotted to the motherboard bus. Windows is supposed to be smart enough to sort this out and disable one or the other, however there are occassons when this is not the case.

I too have athe exact problem with a flight similator station I built that has 5.1 w/ subwoofer. I have had it six months and have only been able to get the integrated sound working correctly OR just the two front speakers of the 5.1...no bass, no sub-woofer, no mid. When I got the mid, bass and sub going the front two speakers would stop working. I just gave up and have resided myself to just getting teh sound through the integrated sound by way of the motherboard.

I cannot offer any help that makes sense or solves the problem you are having but I can certainly share your pain.
My System SpecsSystem Spec
Reply

 Realtek 5.1 speaker system problem




Thread Tools




Our Sites

Site Links

About Us

Find Us

Windows 7 Forums is an independent web site and has not been authorized, sponsored, or otherwise approved by Microsoft Corporation. "Windows 7" and related materials are trademarks of Microsoft Corp.

© Designer Media Ltd

All times are GMT -5. The time now is 03:14 AM.
Twitter Facebook Google+



Windows 7 Forums

Seven Forums Android App Seven Forums IOS App
  

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33