Windows 7 Forums
Welcome to Windows 7 Forums. Our forum is dedicated to helping you find support and solutions for any problems regarding your Windows 7 PC be it Dell, HP, Acer, Asus or a custom build. We also provide an extensive Windows 7 tutorial section that covers a wide range of tips and tricks.


Windows 7: Wifi, WLAN and USB drivers disable after every reboot

19 Feb 2010   #1

Windows 7 Ultimate 64bit
 
 
Wifi, WLAN and USB drivers disable after every reboot

Hi, the problem I have is that every time i shutdown and power back on, my Wifi, WLAN and all the USB drivers are not working.

I found all I have to do is disable and then enable the Wifi / WLAN drivers in device manager, to start them working. And I found that If I uninstall all the USB devices in device manager they then reinstall automatically.

But then when I reboot then they are not working again.

I tried a system restore to when the drivers were working but they don't change.

I have downloaded the latest drivers from Intel's website, and tried DriverMax which says the drivers are the latest version.

I'm using Windows 7 Ultimate 64 bit on a Dell Studio 1555. The Wifi / WLAN drivers are Intel.

I've tried searching on google but I haven't come across anyone with this problem. I was wondering if anyone had any ideas?




Attached Thumbnails
Wifi, WLAN and USB drivers disable after every reboot-wifi-wlan-drivers-problem.png  
Attached Images
 
My System SpecsSystem Spec
.

19 Feb 2010   #2

win 7 ultimate32bit, Win8.1pro wmc 32bit
 
 

re install the drivers using Dells recommended drivers http://support.dell.com/support/down...nConsent=False
hope this helps you , if you have any problems please post back
My System SpecsSystem Spec
19 Feb 2010   #3

Windows 7 Ultimate 64bit
 
 

thanks for the reply, I get this error (attached) when trying to open the downloaded driver from Dell's website (I had seen this before but ignored it and went straight to Intel's website).

It's strange because I am 100% sure it is the right driver (Windows 7 64 bit, Studio 1555, Intel(R) WiFi Link 5300).


Attached Images
 
My System SpecsSystem Spec
.


20 Feb 2010   #4

Windows 7 Ultimate 64bit
 
 

Hmm anyone got any suggestions? I've tried googling for hours but I can't find any solution.

Otherwise the only option I can see is to reinstall Windows 7.
My System SpecsSystem Spec
20 Feb 2010   #5
aem

Windows 7 Ultimate 64Bit
 
 

Wow, i have not seen this happen before. Everytime you restart the machine you get this?

If you have already done a system restore and gotten the correct/latest drivers from the vendor site (are u sure on this?)...there is only one thing left to try surely?
My System SpecsSystem Spec
20 Feb 2010   #6

Windows 7 Ultimate 64bit
 
 

Yes I have downloaded the latest drivers from the manufacturers websites, and when that didn't work then older versions, and then other websites too. Nothing seem to has an effect - it just seems as if something happens when it's rebooted and it forgets that the driver was working properly.

Anyway I think I will reinstall Win 7. I have all my files and programs on an external HDD so it shouldn't be too troublesome.

Thanks anyway
My System SpecsSystem Spec
20 Feb 2010   #7

win 7 ultimate32bit, Win8.1pro wmc 32bit
 
 

do you know if the drivers were digitally signed on the Dell site ? ,that could be a problem, will look into it for you
My System SpecsSystem Spec
20 Feb 2010   #8

Windows 7 Ultimate 64bit
 
 

Woo! I managed to fix it. Weirdly enough it was iTunes was causing the problem. So I uninstalled that and it all works. Now just need to reinstall iTunes to see how that goes.

Just when I was about to give up I found someone who had the same problem (but in Vista)

Network Adapter and USB Drivers never work when Windows starts up

Quote:
For me the issue was iTunes or something related to my iPhone jailbr**king programs. Once I uninstalled iTunes the issues went away. Look in your event logs and try to track down any events related to usb drivers. My system was trying to load libusb0.sys instead of the default windows drivers. I could disable and enable the usb hub to resolve the issue till the next reboot. Uninstalling iTunes resolved this for me. I have reinstalled iTunes, the same version (9.0.3 I think), and everything is working so far. Hope this helps! If your drivers were working before, then they do not need to be updated, usb hasn't changed my in the last few years!
My System SpecsSystem Spec
20 Feb 2010   #9

win 7 ultimate32bit, Win8.1pro wmc 32bit
 
 

Quote   Quote: Originally Posted by lightningpace View Post
Woo! I managed to fix it. Weirdly enough it was iTunes was causing the problem. So I uninstalled that and it all works. Now just need to reinstall iTunes to see how that goes.

Just when I was about to give up I found someone who had the same problem (but in Vista)

Network Adapter and USB Drivers never work when Windows starts up

Quote:
For me the issue was iTunes or something related to my iPhone jailbr**king programs. Once I uninstalled iTunes the issues went away. Look in your event logs and try to track down any events related to usb drivers. My system was trying to load libusb0.sys instead of the default windows drivers. I could disable and enable the usb hub to resolve the issue till the next reboot. Uninstalling iTunes resolved this for me. I have reinstalled iTunes, the same version (9.0.3 I think), and everything is working so far. Hope this helps! If your drivers were working before, then they do not need to be updated, usb hasn't changed my in the last few years!
thank you for posting back to let us know the outcome ,glad you resolved the problem
My System SpecsSystem Spec
08 May 2010   #10

Windows Se7en Ultimate Beta x86 Build 7057
 
 

Wow...that was it. I installed some iPhone related jailbreaking tool that broke down my USB, wifi and sound devices. Thank god for SevenForums. This is like 10th time this place has bailed me out.
My System SpecsSystem Spec
Reply

 Wifi, WLAN and USB drivers disable after every reboot




Thread Tools




Our Sites

Site Links

About Us

Find Us

Windows 7 Forums is an independent web site and has not been authorized, sponsored, or otherwise approved by Microsoft Corporation. "Windows 7" and related materials are trademarks of Microsoft Corp.

Designer Media Ltd

All times are GMT -5. The time now is 02:04 AM.
Twitter Facebook Google+



Windows 7 Forums

Seven Forums Android App Seven Forums IOS App
  

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33