Windows 7 Forums
Welcome to Windows 7 Forums. Our forum is dedicated to helping you find support and solutions for any problems regarding your Windows 7 PC be it Dell, HP, Acer, Asus or a custom build. We also provide an extensive Windows 7 tutorial section that covers a wide range of tips and tricks.


Windows 7: SM bus controller


26 Nov 2008   #1

Vista Ult 64 bit Seven Ult RTM x64
 
 
SM bus controller

I have this showing up in device manager.

Name:  device.JPG
Views: 2436
Size:  75.3 KB

Have tried the reinstall driver bit with no luck.

When I boot into Vista it is listed under System devices. When I check on the driver in Vista it says 'No drivers have been loaded or are required for this device' and is working.

Everything seems to be working fine except my Sandisk USB flash drive. Is this a pre-beta thing or should I be concerned. Have updated MOBO drivers with no effect.

Gary



My System SpecsSystem Spec
.

27 Nov 2008   #2

SEVEN x64
 
 

mine shows the same gary, im not too sure what it is either but my rig is fully functional.... i think when others chime in you will see its the same on most boards

(could be wrong)
Name:  device.JPG
Views: 156
Size:  19.0 KB
SK


My System SpecsSystem Spec
27 Nov 2008   #3
Microsoft MVP

Vista and now 7 in 32 and 64 bit.
 
 

I think this came up in another thread. It is the chip driver which contols the sensors for monitoring btempature.etc, but also maintains the transfer of any other devices which are monitoring and passing information back to the OS.. I dont know if it is really anything to worry about.I understand, that if you have any such devices, the driver will automatically install, so, maybe you do not have those. It can be found in many places. Mine was on my motherboard/computer setup disk.
It mostly an intel chip, so maybe the best place is the source:
Intel® Chipset Software Installation Utility - Intel® Chipset Software Installation Utility support
But it can be according to the motherboard chipset s. You would then need to update your driver according to whatever chipset you have - Intel, Nvidia, VIA, AMD, SIS?
My System SpecsSystem Spec
.


27 Nov 2008   #4

Vista Ult 64 bit Seven Ult RTM x64
 
 

Thanks SK and Dave.

Yes I mentioned this in another thread and tried to get a driver update as you suggested. Since it didn't work I thought I would start a new thread so as not to hijack someone else's thread.

Gary
My System SpecsSystem Spec
27 Nov 2008   #5
Microsoft MVP

Vista and now 7 in 32 and 64 bit.
 
 

I forgot to mention the significant part. Once it has installed, it no longer is in "Other devices but goes to the relevant section. This is mine under system devices and Intel.


Attached Images
 
My System SpecsSystem Spec
27 Nov 2008   #6

Vista Ult 64 bit Seven Ult RTM x64
 
 

Since the pre-beta will be replaced in the next month or two, I'm just going to ignore for now. If it is still there with the next release I'll give the driver utility a try. Thanks again.

Gary
My System SpecsSystem Spec
27 Nov 2008   #7

SEVEN x64
 
 

thanks davehc.....

guess i better start hunting down this driver myself....

SK
My System SpecsSystem Spec
15 Jan 2009   #8

Vista 64 & Windows 7 64bit
 
 

sm bus controller is part of your chipset drivers (mainly an .inf file). Put in your mainboard driver disc...right click on the "sm bus controller" ...and click on update driver...point it to your mainboard driver disc.
My System SpecsSystem Spec
15 Jan 2009   #9

Windows 7 Ult x64(x2), HomePrem x32(x4), Server 08 (+VM), 08 R2 (VM) , SuSe 11.2 (VM), XP 32 (VM)
 
 

hello neon2k2...
welcome to the forums...
i dont know if you noticed but this thread is was from x6801 days (late nov...)

this was resolved with a newer ver...

( i believe 6936 or was it 6956 i forget and then 7000....)
My System SpecsSystem Spec
16 Feb 2009   #10

Windows 7 x64 build
 
 

Well apparently not, because I had the same problem.

Solved:
1. Download Intel X58 chipset utility from Asus website (zip format)
2. Unpack (extract) to a vacant folder.
3. In device manager, right click on other devices showing error and direct search to folder created in step 2.


Fixed it for me.
My System SpecsSystem Spec
Reply

 SM bus controller




Thread Tools




Our Sites

Site Links

About Us

Find Us

Windows 7 Forums is an independent web site and has not been authorized, sponsored, or otherwise approved by Microsoft Corporation. "Windows 7" and related materials are trademarks of Microsoft Corp.

© Designer Media Ltd

All times are GMT -5. The time now is 10:22 PM.
Twitter Facebook Google+



Windows 7 Forums

Seven Forums Android App Seven Forums IOS App
  

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33