Windows 7 Forums

Welcome to Windows 7 Forums. Our forum is dedicated to helping you find support and solutions for any problems regarding your Windows 7 PC be it Dell, HP, Acer, Asus or a custom build. We also provide an extensive Windows 7 tutorial section that covers a wide range of tips and tricks.


Windows 7: Gadgets not loading at all at boot

20 Apr 2013   #1
andreibutilca

Mac OS X
 
 
Gadgets not loading at all at boot

Hey forum, nice to be here,

My problem is rather simple, yet I can't really find anything on the forums that would solve it for me.
Almost everytime (2/3 times) I power on or restart my laptop (Win7 64bit SP1, all updates to date, fresh reinstall after upgraded to an ssd), my Windows gadgets do not load. Not talking about black boxes or graphical corruption of the gadgets, they simply do not load at all. Also, when this happens, right clicking the desktop and then going to Windows gadgets doesn't work anymore. The window does not open, as if something is not loaded or loaded incompletely at startup.

Restarting the laptop when this problem occurs usually fixes the problem, restoring the gadgets. The same does right click - show desktop gadgets - untick - tick back again, but I'd like a more permanent and stable fix, rather then applying cheap workarounds almost everytime.

My personal suspicion is that a particular, recently released, Windows update messed something with the gadgets loading cycles. Also note I have the default gadgets and did not install anything that could interfere with them.

Any help is welcome.


My System SpecsSystem Spec
.

20 Apr 2013   #2
DMHolt57

 
 

My System SpecsSystem Spec
20 Apr 2013   #3
A Guy

Microsoft Community Contributor Award Recipient

Windows 7 Home Premium x64 SP1
 
 

Try turning the gadget platform off, then back on

Windows Features - Turn On or Off

Scroll down to Windows Gadget Platform and uncheck it. Follow the prompts, restart PC, and go back and check it again. A Guy
My System SpecsSystem Spec
.


21 Apr 2013   #4
andreibutilca

Mac OS X
 
 

Hey, thanks for the suggestion.

Already tried this. Indeed, it does fix it for the next time I reboot, but the gadgets will stop loading afterwards... I closed all of the gadgets until I can find a proper fix. Starting to think an update disables the gadgets on purpose now and then.
My System SpecsSystem Spec
21 Apr 2013   #5
A Guy

Microsoft Community Contributor Award Recipient

Windows 7 Home Premium x64 SP1
 
 

If it was the fixit, I don't believe they would run at all. You can try the enable Fit it here

Microsoft Security Advisory: Vulnerabilities in Gadgets could allow remote code execution

This Hotfix describes what you are experiencing

Gadgets intermittently do not start in Windows 7

A Guy
My System SpecsSystem Spec
21 Apr 2013   #6
andreibutilca

Mac OS X
 
 

Well, MAYBE Microsoft made the Fixit dynamic, so sometimes, it leaves the gadgets the way they are, sometimes, it runs some kind of script on them, and blocks them from the boot list. Not that tech savvy, so I don't really know if this is the case.

Tried the hotfix you suggested before once, says "This hotfix does not apply to your machine."

Everything I could find on the forums + everything suggested here by you guys actually works, BUT only temporarily, so none of them is the actual solution to the problem, only workarounds. Still searching....
My System SpecsSystem Spec
21 Apr 2013   #7
andreibutilca

Mac OS X
 
 

Quick note: did not have this issue before upgrading to the ssd. Everything was fine and the gadgets loaded every time. Ever since I did a clean reinstall, something went wrong.
My System SpecsSystem Spec
21 Apr 2013   #8
A Guy

Microsoft Community Contributor Award Recipient

Windows 7 Home Premium x64 SP1
 
 

I'd suggest running the System File Checker

SFC /SCANNOW Command - System File Checker

See if it finds any issues. A Guy
My System SpecsSystem Spec
21 Apr 2013   #9
andreibutilca

Mac OS X
 
 

Says "Windows Resource Protection did not find any integrity violations."
My System SpecsSystem Spec
21 Apr 2013   #10
A Guy

Microsoft Community Contributor Award Recipient

Windows 7 Home Premium x64 SP1
 
 

OK, try this. Navigate to

C:\Users\(Your user name)\AppData\Local\Microsoft\Windows Sidebar

Copy the Settings.ini to another location so if this doesn't work, you can copy it back. Now delete the .ini file. reboot and see if that helps. A Guy
My System SpecsSystem Spec
Reply

 Gadgets not loading at all at boot




Thread Tools





Similar help and support threads
Thread Forum
Gadgets Loading Problem
Hello, About once every week or so, some of (but others are O.K.) my Gadgets won't load. Not always the same ones with the problem. After a few re-boots, all O.K. again. Any ideas why ? Anything I can do, or check out, or... ?
Gadgets
Delay in turning on the firewall/gadgets? (After Boot-Up)
I have experienced this "issue" from last year and I don't know if this is normal or not but I would like an affirmation of it. Basically, whenever I boot-up my PC everything will load fine except for firewall (AVG internet security 2013, not Windows) and windows gadgets. It will take extra time...
Performance & Maintenance
Gadgets loading up black
Hi All Have this issue with the gadgets loading up in black or not appearing properly. Tried all the various fixes available such as enable/disable, the batch enable file, the sfc scannow and still no luck with fixing. Also have created a new profile and attempted to add the gadgets back and...
Gadgets
Gadgets loading very slow !
hi, I use sidebar (esp. calender, weather and CPU meter)... usually my gadgets load in a time of 15-20 seconds, whn logging on the computer.. now it takes, around 1 minute to load... wat cud be the problem ??? i've recently installed IE9.. any help ? :sarc:
Gadgets
boot loading problem
Anyone help please... I've noticed in the past that sometimes my laptop get stuck when I reboot It. I mean, it won't continue loading the system files and all the other programs. I just get stuck on a black page just after the windows glowing image fades. Or sometime I could reach the desktop then...
BSOD Help and Support
Dual Boot... loading the other os?
alrighty.... well, i made my self a dual boot today, and well, emm. when i turn my computer on it only boots as windows xp (the dual boots between xp and seven].... as i said before, it only boots as xp when i turn it on... but i know i still have the 7 partition because i can access the files of...
Installation & Setup

Our Sites

Site Links

About Us

Find Us

Windows 7 Forums is an independent web site and has not been authorized, sponsored, or otherwise approved by Microsoft Corporation. "Windows 7" and related materials are trademarks of Microsoft Corp.

© Designer Media Ltd

All times are GMT -5. The time now is 03:30.

Twitter Facebook Google+



Windows 7 Forums

Seven Forums Android App Seven Forums IOS App