Windows 7 Forums
Welcome to Windows 7 Forums. Our forum is dedicated to helping you find support and solutions for any problems regarding your Windows 7 PC be it Dell, HP, Acer, Asus or a custom build. We also provide an extensive Windows 7 tutorial section that covers a wide range of tips and tricks.


Windows 7: Gadget issue in Win 7 Ulimate 64 bit

08 Feb 2014   #1
p23185

Windows 7 Ultimate x64
 
 
Gadget issue in Win 7 Ulimate 64 bit

This is a very frustrating topic that I have read on dozens of forum postings.

I use two Win Gadgets (clock and weather) and two personal ones (CPU and Network meter). The appear whenever they feel like it after a boot up - e.g. boot up this morning they were all there. Bootup this even trying two times and they are not there. When they refuse to show up I go to control panel and click on "desktop gadgets" and nothing happens. Then I go to start ball and type in windows gadgets and three options come up "Restore desktop gadgets installed with Windows", "Add gadgets to the desktop", and "Get more gadgets". The first two do not work, but the third one takes you to this site Gadgets have been discontinued - Microsoft Windows which contains the following note

Gadgets have been discontinued


Gadgets are no longer available on our website because the Windows Sidebar platform in Windows 7 and Windows Vista has serious vulnerabilities. Microsoft has retired the feature in newer releases of Windows. Gadgets could be exploited to harm your computer, access your computer's files, show you objectionable content, or change their behavior at any time. An attacker could even use a gadget to take complete control of your PC. If you're concerned about the safety of gadgets you’ve downloaded, find out more about gadgets and steps you can take to protect your PC.

Does anyone know when this occurred. A couple of days ago I was troubleshooting this cranky issue and never found anything about gadgets no longer being offered. Does this mean somehow MS has gone into my Win 7 Ultimate and disabled them?


My System SpecsSystem Spec
08 Feb 2014   #2
whs
Microsoft MVP

Vista, Windows7, Mint Mate, Zorin, Windows 8
 
 

Nah, In Windows 7 your gadgets should still work - mine work and I can even install new ones. Have a look into this folder: C:\Program Files\Windows Sidebar\Gadgets - they should all be there. If nothing else, put them into the startup folder and they should start at boot.
My System SpecsSystem Spec
08 Feb 2014   #3
pbcopter

Windows 7 Ultimate x64 SP1, Windows 8.1 Pro x64
 
 

The gadgets have not been globally disabled.

Have you installed Internet Explorer 11?

If so, and you have also set the display text size to other than 100%, problems with gadgets will occur.
My System SpecsSystem Spec
09 Feb 2014   #4
whs
Microsoft MVP

Vista, Windows7, Mint Mate, Zorin, Windows 8
 
 

Quote:
If so, and you have also set the display text size to other than 100%, problems with gadgets will occur.
I don't think that is a problem. Mine is set to 150% and the gadgets show perfectly.


Attached Images
 
My System SpecsSystem Spec
09 Feb 2014   #5
Ranger4

Windows 7 Home Premium 64 bit sp1
 
 

Yes, Gadgets have been discontinued & the security bulletin concerning this was updated on 3 July 2013, according to the information you posted that I read through.
It does seem that disabling Gadgets is the safest policy.
No, MS has not gone into your computer & disabled them, they don't enter anyone's computer. But as you mention Gadgets are unstable so your problems are likely related to that.
My System SpecsSystem Spec
09 Feb 2014   #6
A Guy

Microsoft Community Contributor Award Recipient

Windows 7 Home Premium x64 SP1
 
 

Two easy things to try. Turn the Windows Gadget Platform off, reboot, then re enable (not every time, just once to see if this fixes the problem

Windows Features - Turn On or Off

Delete the sidebar Settings.ini (it will be recreated automatically). Navigate to

C:\users\(User name)\AppData\Local\Microsoft\Windows Sidebar\Settings.ini

Delete it and reboot.

A Guy
My System SpecsSystem Spec
09 Feb 2014   #7
pbcopter

Windows 7 Ultimate x64 SP1, Windows 8.1 Pro x64
 
 

Quote   Quote: Originally Posted by whs View Post
Quote:
If so, and you have also set the display text size to other than 100%, problems with gadgets will occur.
I don't think that is a problem. Mine is set to 150% and the gadgets show perfectly.
You may not have a problem with this but many, including myself, have.
Try 125%

My Windows 7 weather gadget on my desktop has changed color - Microsoft Community
My System SpecsSystem Spec
09 Feb 2014   #8
p23185

Windows 7 Ultimate x64
 
 

I have tried everything suggested on this site, putting s shortcut into the app\roaming\start folder, putting my IE11 back to 100%, deleting the .ini file and rebooting and allowing the OS to rebuild it, GADGETS HAS A MIND OF IT'S OWN, and it doesn't appear to matter if it is a stock Win gadget or a person gadget downloaded off the internet. My gadgets loaded just fine this morning but when I returned tonight and booted up they are all missing.

They worked just find on a Win 7 Ultimate 64 bit that I just gave to my son-in-law. Different Asus Mobo but same operating system, same IE 11, different make of SSD as C drive, but all that shouldn't make any difference. All the Win updates are in place. Some things MS just doesn't seem to master very well. There should be some simple solution like changing a piece of code in some location, but apparently no one has been able to find it yet, and now MS has discontinued gadgets so I guess they will not expend any effort on finding the bug.
My System SpecsSystem Spec
09 Feb 2014   #9
A Guy

Microsoft Community Contributor Award Recipient

Windows 7 Home Premium x64 SP1
 
 

The IE11 fix has to do with size, might be worthwhile

IE11 Appears not to support gadgets. What are the alternatives ?

If you know exactly when this started, a system restore point may work, but if it's been a while, probably no help for you. A Guy
My System SpecsSystem Spec
11 Feb 2014   #10
p23185

Windows 7 Ultimate x64
 
 

Quote   Quote: Originally Posted by A Guy View Post
The IE11 fix has to do with size, might be worthwhile

IE11 Appears not to support gadgets. What are the alternatives ?

If you know exactly when this started, a system restore point may work, but if it's been a while, probably no help for you. A Guy
I have my fingers crossed but I rolled back to IE10 (and have had it set at 125%) and have had three good bootups in a row with gadgets appearing each time.
My System SpecsSystem Spec
Reply

 Gadget issue in Win 7 Ulimate 64 bit




Thread Tools





Similar help and support threads
Thread Forum
win 7 ulimate 64bit and HD6450
Hi, Gigabyte HD 6450 Graphic card , mother board P67A-UD3-B3. BIOS F9. Intel i5 2400 3.1. DELL 1704FPT I had Gigabyte HD5450 512 graphic card and I problem like freezing and shows some error with Graphic card when graphic card in use. I brought HD6450 1GB. I Put new graphic card , driver...
Graphic Cards
GPU Meter Gadget Issue
I am using the set of gadgets from addgadget.com and all of them work except the cpu meter gadget. It does not give me any display adapters to choose in the drop down list however it can detect that I am using an ati card. Anyone else know anything about this gadget?
Gadgets
Gadget Issue
All of a sudden my gadgets weren't displaying after boot up. However, if I do anything related to gadgets such as search for gadgets and then click on Desktop Gadgets then they all appear. At next bootup they are all gone again. 64-bit win7 Home Premium
Gadgets
Gadget issue
Hey Guys Can't access my gadgets ??? when I try to open it nothing happens ?? Any Ideas as to what the problem could be ?
Gadgets
Gadget Issue
Hello, I am using the CPU Meter 3.3 gadget on my system. I have 4 GBs of dual channel memory and the meter on the gadget shows 2812 MBs as total. Am I missing something or is this a glitch? Thanks for any assistance. glennc
Gadgets
Weather gadget issue
My weather gadget only displays thurs, fri and sat, no matter what day of the week it is. It also seems to like to show the moon almost all the time. ive tried removing and replacing it, that didnt help. I should mention that it worked fine for the first 2 weeks or so, no problem. Any suggestions?
Gadgets

Our Sites

Site Links

About Us

Find Us

Windows 7 Forums is an independent web site and has not been authorized, sponsored, or otherwise approved by Microsoft Corporation. "Windows 7" and related materials are trademarks of Microsoft Corp.

© Designer Media Ltd

All times are GMT -5. The time now is 10:12.

Twitter Facebook Google+



Windows 7 Forums

Seven Forums Android App Seven Forums IOS App