Windows 7 Forums

Welcome to Windows 7 Forums. Our forum is dedicated to helping you find support and solutions for any problems regarding your Windows 7 PC be it Dell, HP, Acer, Asus or a custom build. We also provide an extensive Windows 7 tutorial section that covers a wide range of tips and tricks.


Windows 7: Gadgets not working...

20 Nov 2008   #1
waymack91xj

Windows 7 Ultimate 32-bit build 7000
 
 
Gadgets not working...

Hi, I stumbled accross here yesterday and wow, you guys have a good thing here!

But, as the title suggests, gadgets aren't working on this install!

I have installed build 6801 on 2 machines, a Toshiba Satellite P200 and a Dell Inspiron E1505. The Toshiba runs perfectly, however the Dell is having some issues. I installed on the Dell because of that little sticker "Vista Capable". It had XP Media Center, 512mb of RAM and what not, so I wanted to see the performance of a XP machine to 7. It runs overall pretty well actually!

It is, however, not wanting to use gadgets period. I've right-clicked on desktop I went to the CP and tried from there and nothing, finally, I went to the directory and ran sidebar.exe directly, and still nothing. I understand that the sidebar visual affect is gone, but it is running from sidebar.exe still, right? Anyway, it just refuses to open. I'm wondering if anyone else has this issue?


My System SpecsSystem Spec
.

20 Nov 2008   #2
Brink
Microsoft MVP

64-bit Windows 10 build 10074
 
 

Hello Waymack91xj, and welcome to Windows 7 Forums.

Check to make sure that UAC is turned on. You might also try the method in this tutorial.

Hope this helps,
Shawn
My System SpecsSystem Spec
20 Nov 2008   #3
waymack91xj

Windows 7 Ultimate 32-bit build 7000
 
 

Yes, I've tried adding the gadgets, and therein lies the problem. I right-click on the desk top, click "Gadgets" and the busy curser flashes, and nothing.
My System SpecsSystem Spec
.


20 Nov 2008   #4
Bare Foot Kid
Microsoft MVP

W 7 64-bit Ultimate
 
 

Hello waymack91xj, welcome to Seven Forums!

I know this isn't what you are inquiring about but have a look at this; at the link below. It may help in a roundabout sorta way.

Vista Windows Sidebar - Reinstate on Windows 7












Later Ted
My System SpecsSystem Spec
20 Nov 2008   #5
waymack91xj

Windows 7 Ultimate 32-bit build 7000
 
 

I might do the transfer, however, I would really like to find the break. I think it may be a faulty install, because compatibility wizard is just a blank window. There is absolutely nothing in the event viewer about it at all, and MMC seems to struggle on the machine. I'll try a repair install after a bit, see if that fixes it.
My System SpecsSystem Spec
20 Nov 2008   #6
Bare Foot Kid
Microsoft MVP

W 7 64-bit Ultimate
 
 

Hello again.

Yes; please post back with the outcome.















Later Ted
My System SpecsSystem Spec
21 Nov 2008   #7
waymack91xj

Windows 7 Ultimate 32-bit build 7000
 
 

Well, repair install wasn't as obtuse as XP and didn't really repair the OS, so I opted for a fresh install. Same problems as before! I used the same disk on both machines, so I don't think it's faulty media. I updated the BIOS to the latest, verified the latest chipset was installed. I do have an "unknown device" in device manager, but it's for the MMC card reader, oddly I'm having problems finding the driver for it...

I'm also wondering if only 512mb of RAM is the cause, is anyone else running with this amount and doing ok? It's really weird, this OS is running faster than XP on this machine, so it just doesn't seem like a hardware issue. It did this before and after updates, and before I installed 3rd party software. Any ideas? I'm going to put more RAM in here within a couple weeks, we'll see if that helps, but I doubt it will.
My System SpecsSystem Spec
21 Nov 2008   #8
davehc
Microsoft MVP

Vista and now 7 in 32 and 64 bit.
 
 

The gadgets on my installation, still live under Program Files - Windows Sidebar. Do you have that folder?
My System SpecsSystem Spec
21 Nov 2008   #9
waymack91xj

Windows 7 Ultimate 32-bit build 7000
 
 

Yes, I tried running directly from the sidebar.exe and trying again and it still does nothing. I understand that the "sidebar" is gone, but the program remains to run the gadgets (you could float them around in Vista if you chose), but it just refuses to run on the Dell
My System SpecsSystem Spec
21 Nov 2008   #10
davehc
Microsoft MVP

Vista and now 7 in 32 and 64 bit.
 
 

I,ve been prowling around in my settings. have you tried this one. I am aware that, if you haven't changed anything, the gadgets should be available by default, however:
Look in your Control Panel - Programs - Turn Windows features on ot off (It takes a while) Scroll down to near the bottom. There is an item there "Windows Gadget platform", which should be ticked. Maybe Dell turned it off because of your low memory?
My System SpecsSystem Spec
Reply

 Gadgets not working...




Thread Tools





Similar help and support threads
Thread Forum
gadgets have stopped working
upon restart I message popped up the said windows gadgets have stopped working. what do I do?
Gadgets
gadgets not working.
hello,i uninstalled my mcaffe security today,as the trial period had expired,with the result my gadgets are not working now,i have installed the avg free 2013 security.i used system recovery,to see if that would bring them back,but no luck,the gadgets are there but in blank boxes,there in an error...
Gadgets
Gadgets not working properly
Hii.. My win 7 gaddgets r displaying as black on desktop wen i install a new gadget or win7 default gadgets.. I'm uploading screenshots pls help me...
Gadgets
windows gadgets not working...
my windows gadgets not working. when i trying to trag gadget to desktop, a black screen appeard at the place of gadget. please help:cry:
Customization
Can't get gadgets working, help please!
Hi all, I'm new to these boards but am needing some help. I have gone through all the relevant posts I have found via Google, some of which I found here on this board and have not been able to get the gadgets in windows 7 working properly. I recently purchased a copy of Everest to monitor all...
Gadgets
Gadgets not working
HP Laptop, Pentium dual core T4200 @ 2GHz w/ 3GB RAM. I formatted the HDD, then ran a clean installation of Windows 7 64-bit Ulitmate (enterprise edition) on my laptop that was running Vista. I now have partial gadgets working, date and time work fine, calendar works fine. I however can no...
Gadgets

Our Sites

Site Links

About Us

Find Us

Windows 7 Forums is an independent web site and has not been authorized, sponsored, or otherwise approved by Microsoft Corporation. "Windows 7" and related materials are trademarks of Microsoft Corp.

Designer Media Ltd

All times are GMT -5. The time now is 02:42.

Twitter Facebook Google+



Windows 7 Forums

Seven Forums Android App Seven Forums IOS App