Windows 7 Forums

Welcome to Windows 7 Forums. Our forum is dedicated to helping you find support and solutions for any problems regarding your Windows 7 PC be it Dell, HP, Acer, Asus or a custom build. We also provide an extensive Windows 7 tutorial section that covers a wide range of tips and tricks.


Windows 7: GTA IV low fps at lowest settings?

13 Jan 2012   #11
Chalky Emultion

 

Quote   Quote: Originally Posted by Razer01 View Post
I also have problems with the FPS in GTA IV. Specs below :

MSI 560 GTX Ti Twin Frorzr II/OC with latest beta , 290.53
Intel Core 2 Quad @ 2,5 GHz
4 Gb Ram
PSU - 600w Corsair

I get around 20-25 fps with medium settings @ 1280 x 1024. What can be the problem ? This is not normal, is very poor performance.
I have a genuine copy of GTA IV with the latest update, 1.0.7.0

Thanks in advance
try to disable shadows and reflection effects, it worked for me.
also don't look at GTA performance test, you will get more fps when you're playing...

Now i get 27-28 fps in the performace test and 50-55 fps (sometimes 60!!) when i'm playing (@ 1600x900)

try also to set the vehicle density to a number around 20, and set distance to 30.


My System SpecsSystem Spec
.
13 Jan 2012   #12
Razer01

Windows 7 Ultimate x64
 
 

Thanks for the reply and you're right , i get better FPS, but i wasn't expecting to play with shadow OFF on the 560 GTX Ti, i thought this card could handle it. Do you think the video card is being bottlenecked by the CPU ? I also know that because i play on a relatively low resolution -1280 x 1024- the pressure is even higher on the CPU.
Could the pc perform better with an i5 2500k 3.3 GHz ?
My System SpecsSystem Spec
13 Jan 2012   #13
Chalky Emultion

 

Quote   Quote: Originally Posted by Razer01 View Post
Thanks for the reply and you're right , i get better FPS, but i wasn't expecting to play with shadow OFF on the 560 GTX Ti, i thought this card could handle it. Do you think the video card is being bottlenecked by the CPU ? I also know that because i play on a relatively low resolution -1280 x 1024- the pressure is even higher on the CPU.
Could the pc perform better with an i5 2500k 3.3 GHz ?
shadows on GTA IV are rendered by the CPU... the problem isn't your GTX 560..
have you enabled Nvidia Physx? It could help..
what motherboard do you have?

and yes, the i5 2500k will probably perform better.
My System SpecsSystem Spec
.

13 Jan 2012   #14
Razer01

Windows 7 Ultimate x64
 
 

Yes i have PhysX enabled. My mobo is MSI P6N SLI and it isn't the best for OC. I tried an OC for the cpu, but with no luck. Still, my CPU is above recommended settings.

I have here a bench on 3DMark Vantage :
(i'm having trouble uploading the image so i'll post the scores)

3DMark Score : 18.143
GPU Score : 15.326
CPU Score : 40.462

GPU Test 1 : 43.03 fps
GPU Test 2 : 46.77 fps
My System SpecsSystem Spec
13 Jan 2012   #15
Wishmaster

Windows 7 Home Premium 64bit
 
 

Yea, sadly CPu power is a huge deal for this particular game.

With my old system, it had a Q9650 Quad @ 3.6ghz and a GTX 570.
The game did run very well, but would get a bit of stutter at times if shadows were on high. Granted it wasnt bad, but noticeable.


With the new machine I have the exact same graphics card, but a 2700K CPU.
Now turning shadows to high is smooth as can be.

This experience alone is another reason I tend to say shadows are certainly CPU demaning in this game.



You should still be able to play with them ON.
But its just going to take a bit of experimenting to find the right mix of shadows, density, and distance that wont cause a CPU bottleneck in game.
(did for me with the Q9650)

It wont be as simply as turning everything up and off ya go with a smooth experience.


I have found letting GTA do a auto configure does get somewhat close. Just may need to lower a couple things a touch.
My System SpecsSystem Spec
15 Jan 2012   #16
sjc1138

Windows 7 Home Premium 64-bit Service Pack 1 / Ubuntu 12.10 64-bit
 
 

Quote   Quote: Originally Posted by Razer01 View Post
I also have problems with the FPS in GTA IV. Specs below :

MSI 560 GTX Ti Twin Frorzr II/OC with latest beta , 290.53
Intel Core 2 Quad @ 2,5 GHz
4 Gb Ram
PSU - 600w Corsair

I get around 20-25 fps with medium settings @ 1280 x 1024. What can be the problem ? This is not normal, is very poor performance.
I have a genuine copy of GTA IV with the latest update, 1.0.7.0

Thanks in advance
Do you have the latest graphics drivers?
My System SpecsSystem Spec
16 Jan 2012   #17
Razer01

Windows 7 Ultimate x64
 
 

Quote   Quote: Originally Posted by Dorado View Post
Quote   Quote: Originally Posted by Razer01 View Post
I also have problems with the FPS in GTA IV. Specs below :

MSI 560 GTX Ti Twin Frorzr II/OC with latest beta , 290.53
Intel Core 2 Quad @ 2,5 GHz
4 Gb Ram
PSU - 600w Corsair

I get around 20-25 fps with medium settings @ 1280 x 1024. What can be the problem ? This is not normal, is very poor performance.
I have a genuine copy of GTA IV with the latest update, 1.0.7.0

Thanks in advance
try to disable shadows and reflection effects, it worked for me.
also don't look at GTA performance test, you will get more fps when you're playing...

Now i get 27-28 fps in the performace test and 50-55 fps (sometimes 60!!) when i'm playing (@ 1600x900)

try also to set the vehicle density to a number around 20, and set distance to 30.
If i put them to low settings, i get more FPS. With medium settings is let's say playable, but if i want to turn them to high i get something around 15-20 fps. Also Dorado , you said you get more FPS in game than in performance test. Well for me is exact the opposite. In performance test, i get an average of of 38 and in game something like 25.

For sjc113 - yes i have the latest beta, 290.53
I also tried with 285.58 , but is the same result.
My System SpecsSystem Spec
16 Jan 2012   #18
sjc1138

Windows 7 Home Premium 64-bit Service Pack 1 / Ubuntu 12.10 64-bit
 
 

Quote   Quote: Originally Posted by Razer01 View Post
Quote   Quote: Originally Posted by Dorado View Post
Quote   Quote: Originally Posted by Razer01 View Post
I also have problems with the FPS in GTA IV. Specs below :

MSI 560 GTX Ti Twin Frorzr II/OC with latest beta , 290.53
Intel Core 2 Quad @ 2,5 GHz
4 Gb Ram
PSU - 600w Corsair

I get around 20-25 fps with medium settings @ 1280 x 1024. What can be the problem ? This is not normal, is very poor performance.
I have a genuine copy of GTA IV with the latest update, 1.0.7.0

Thanks in advance
try to disable shadows and reflection effects, it worked for me.
also don't look at GTA performance test, you will get more fps when you're playing...

Now i get 27-28 fps in the performace test and 50-55 fps (sometimes 60!!) when i'm playing (@ 1600x900)

try also to set the vehicle density to a number around 20, and set distance to 30.
If i put them to low settings, i get more FPS. With medium settings is let's say playable, but if i want to turn them to high i get something around 15-20 fps. Also Dorado , you said you get more FPS in game than in performance test. Well for me is exact the opposite. In performance test, i get an average of of 38 and in game something like 25.

For sjc113 - yes i have the latest beta, 290.53
I also tried with 285.58 , but is the same result.
That's surprising, I'd have thought the older drivers would have been more stable.
My System SpecsSystem Spec
Reply

 GTA IV low fps at lowest settings?




Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search




Similar help and support threads
Thread Forum
Tiger has Win7 Home $69 Pro $114 - lowest ever!
Windows 7, Windows 7 Home, Windows 7 Professional, Windows 7 Ultimate at TigerDirect.com
General Discussion
The Witcher 2 Enchanced edition lag even with lowest graphics
I really like the witcher 2.few years ago i completed it and i downloaded it now,it lags so much i cant even play the game,any1 else played it and have lag? i'd be grateful for the help
Gaming
CPU stuck at lowest speed after Hibernation
Hi guys, I own an ASUS K53TA. A few months back I noticed that my CPU was stuck at 800 MHz even at High Performance mode. So I tried re-installing drivers, re-install windows, run Prime-95 but nothing worked. I sent the laptop for RMA and after struggling to figure out what to do for 2 months...
Performance & Maintenance
My SSD drive as the lowest score in performance study
Hello I did a Window performance test and the score rusult is a deceiving 5.9. After a review, I see that all items did scored above 7.2, Except my SSD drive with a little 5.9 What could cause that? Is there something to change in the bios. I did change the motherboard 3 month ago...
Performance & Maintenance
Upgrading Vista to Windows 7: what's the lowest-price path???
apparently I'm not a very good windows 8 salesman :p ! someone I've done work for wants to keep an older HP laptop, and put windows 7 on it despite the sweet pricing on windows 8. If I just wander out and buy a license at bestbuy... that's EXPENSIVE!! What's the best pricing you know of? I...
Installation & Setup
Resolution lowest and colour donw to 8-bit
Hi was recently playing a game until my Pc crashed and restarted. Upon reboot my resolution went down to the lowest possible and color at 8-bit. I had searched other threads saying that its the driver for the Graphics card. I updated both OS and nvidia Graphics card. These are my Specs: ...
Graphic Cards


Our Sites

Site Links

About Us

Find Us

Windows 7 Forums is an independent web site and has not been authorized, sponsored, or otherwise approved by Microsoft Corporation. "Windows 7" and related materials are trademarks of Microsoft Corp.

Designer Media Ltd

All times are GMT -5. The time now is 17:13.

Twitter Facebook Google+



Windows 7 Forums

Seven Forums Android App Seven Forums IOS App