Windows 7 Forums
Welcome to Windows 7 Forums. Our forum is dedicated to helping you find support and solutions for any problems regarding your Windows 7 PC be it Dell, HP, Acer, Asus or a custom build. We also provide an extensive Windows 7 tutorial section that covers a wide range of tips and tricks.


Windows 7: Age of Wonders 1 - Cannot run with sound enabled


19 Aug 2012   #1

Windows 7 Ultimate x64
 
 
Age of Wonders 1 - Cannot run with sound enabled

I just installed this old game on my computer but cannot manage to make it run properly.

At first, when I just installed and run it, it opens and then closes without saying anything (just the classical Windows crash "aow.exe stops working......."). Tried all combinations in the game setup until found that the crash was ocurring with the sound.

When I disable the sound prior to start the game, it runs perfectly (quietly of course). If, inside game, I enable sound, it crashes again immediately. But without sound it works OK.

Now my question is, How to make the sound work again? Has anyonefaced the same issue? Or what should I look to try to solve it?
Thanks.

My System SpecsSystem Spec
.

19 Aug 2012   #2

Windows 7 Professional 32-bit (6.1, Build 7600)
 
 

I have not faced this issue before, but if you try and run the game in Compatibility mode, the sound might be able to work since Age of Wonders came out before Windows Seven was released.
My System SpecsSystem Spec
19 Aug 2012   #3

Windows 7 Ultimate x64
 
 

Thanks BlackSparrow, but didn't helped. Tried to run it in all compatibility modes, but it does the same, works OK all the time until I turn sound on, when it crashes.

Very boring to play without sound
BTW, not only the game existed before Windows 7, it was out even before XP existed
My System SpecsSystem Spec
.


19 Aug 2012   #4

Windows 7 Professional 32-bit (6.1, Build 7600)
 
 

I just had a look around Google, and I found that this Age of Wonders: Game does not run when sound is enabled - Age of Wonders series - Forum - - GOG.com really goes into content about how to fix the sound issue.
My System SpecsSystem Spec
19 Aug 2012   #5

Windows 7 Ultimate x64
 
 

It works!!
As the link says, disabling DEP for the game effectively solves it and now it works as it should. Would have never imagined that such setting can affect it.
Thanks for the help!
My System SpecsSystem Spec
19 Aug 2012   #6

Windows 7 Professional 32-bit (6.1, Build 7600)
 
 

It's fine.
My System SpecsSystem Spec
Reply

 Age of Wonders 1 - Cannot run with sound enabled




Thread Tools



Similar help and support threads for2: Age of Wonders 1 - Cannot run with sound enabled
Thread Forum
Stereo Mix Enabled, but no sound? Sound & Audio
Sticky Keys Sound Happening Without Having it Enabled? Hardware & Devices
New vid card, no sound. BIOS enabled, drivers updated, device active.. Sound & Audio
7 Wonders of Windows 7 News
HDMI enabled but no sound Sound & Audio
Do you have DEP Enabled? System Security
HDMI enabled but no sound Sound & Audio

Our Sites

Site Links

About Us

Find Us

Windows 7 Forums is an independent web site and has not been authorized, sponsored, or otherwise approved by Microsoft Corporation. "Windows 7" and related materials are trademarks of Microsoft Corp.

Designer Media Ltd

All times are GMT -5. The time now is 02:28 PM.
Twitter Facebook Google+



Windows 7 Forums

Seven Forums Android App Seven Forums IOS App
  

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33