Windows 7 Forums

Welcome to Windows 7 Forums. Our forum is dedicated to helping you find support and solutions for any problems regarding your Windows 7 PC be it Dell, HP, Acer, Asus or a custom build. We also provide an extensive Windows 7 tutorial section that covers a wide range of tips and tricks.


Windows 7: Star Wars Empire At War suddenly crashing at startup (Details inside)

21 Jun 2013   #1
WHib96

Windows 7 Ultiamte x64
 
 
Star Wars Empire At War suddenly crashing at startup (Details inside)

Long story short, my empire at war game just suddenly stopped working. I click "start game", the .exe file starts up, and then just crashes. No error or anything. I will say this though - it doesn't seem to even try to read the disc anymore like it used to. What I mean by that is when I'd hit start game, my cursor would turn into a little spinning disc and you could hear the actual disc starting to spin and stuff. I've reinstalled the game and it worked at first startup...However, thinking it was all good and working, I installed the latest patch, and suddenly it wouldn't work anymore (please note that before, I had that patch and it was working fine. Just one day it stopped working).

See my attached image for more details.

I would really appreciate some help. I hate how one of my favorite games just suddenly pooped out on me.




Attached Thumbnails
-error.jpg  
My System SpecsSystem Spec
.

21 Jun 2013   #2
AstaLaVista

Windows 7 x64 (Ultimate)
 
 

I would start by doing the easy parts...

1.- Download the latest Audio and Video drivers for your rig and saved them to a Temp Folder

2.- Manually download the patches for the game, save them on the same Temp folder. Uninstall Game again

3.- Download a free copy of CCleaner and immediately install it.

4.- Go to Device Manager and Uninstall both Audio and Video drivers.

5.- Restart computer and go to Safe Mode.

6.- Run CCleaner and Run Cleaner & Registry

7.- Restart again and let Windows install generic drivers... it may take a while and usually you will get a notification so wait for it.

8.- Go to Temp folder and Right Click on audio .exe and Run as Administrator... do the same with Video .exe. Do not restart until both drivers have been installed.

9.- Install the Game and Do Not auto update. Test the game now, if it works, follow through with first patch and test again, so on and so forth with the rest of the patches (if it has more than one.)

Sorry, that is all I got and it may or may not get you to play again
My System SpecsSystem Spec
26 Jun 2013   #3
WHib96

Windows 7 Ultiamte x64
 
 

Quote   Quote: Originally Posted by AstaLaVista View Post
I would start by doing the easy parts...

1.- Download the latest Audio and Video drivers for your rig and saved them to a Temp Folder

2.- Manually download the patches for the game, save them on the same Temp folder. Uninstall Game again

3.- Download a free copy of CCleaner and immediately install it.

4.- Go to Device Manager and Uninstall both Audio and Video drivers.

5.- Restart computer and go to Safe Mode.

6.- Run CCleaner and Run Cleaner & Registry

7.- Restart again and let Windows install generic drivers... it may take a while and usually you will get a notification so wait for it.

8.- Go to Temp folder and Right Click on audio .exe and Run as Administrator... do the same with Video .exe. Do not restart until both drivers have been installed.

9.- Install the Game and Do Not auto update. Test the game now, if it works, follow through with first patch and test again, so on and so forth with the rest of the patches (if it has more than one.)

Sorry, that is all I got and it may or may not get you to play again
Tried your steps. They didn't work Even after reinstalling again, the game won't work even before installing the patch. Is there like some place online I can download the game, since I legally have a CD key? I'm thinking it could be the CD or something...So if I could just get a digital copy (preferably without paying...) that'd be fantastic.

Any suggestions?

PS. Tried running the game in safe mode, and it began to start up, but then said "Could not reset the Direct3D device." and crashed. Not sure if that's of any importance to you or anyone else who sees this.
My System SpecsSystem Spec
.


Reply

 Star Wars Empire At War suddenly crashing at startup (Details inside)




Thread Tools





Similar help and support threads
Thread Forum
Star wars bf2 keeps crashing
My star wars battlefront 2 keeps crashing whenever I go to instant action/campaign/or multiplayer. All help is appreciated.
Gaming
Star Wars Empire at War Forces of Corruption
I cannot for the life of me get this to work, regular Star Wars - EAW works fine but when I try to play the FOC expansion it won't work and I get this exeption that I uploaded to be read. Windows 7 Home Premium 64-Bit 12GB of RAM GeForce GTX 295 Why won't it work?!
Gaming
Star Wars Empire At War Crash
So, I have a problem that I have now been scouring the internet for, trying to solve. Both my copies of Star Wars Empire at War, and the expansion Forces of Corruption continuously crash at the loading screen for the main menu. Now, before I am told to download the patch, I have tried running the...
Gaming
Star Wars Shadows of the Empire
I know this is a stretch but I may as well ask. Does anyone know how to get Star Wars: Shadows of the Empire working properly on Windows 7 64-bit or 32-bit with a modern video card? Whenever I try to launch it no matter what settings, I try the Hoth Level and I can only see the ground, nothing else.
Gaming
Star wars empire at war;forces of corruption issue
Me and my friend have modded our games. and i have vista and the mod works fine. but he has Windows 7 and when he starts the mod it says it cant find the file path C:\Program Files\LucasArts\Star Wars Empire at War Forces of Corruption\swfoc.exe it says please check the file pth and try...
Gaming
Star Wars Empire at War Crashes
I have Star Wars Empire at War on Star Wars Best of PC. Once I start it up, then go to multiplayer and sign in--it freezes. Then I have to start the Task Manager and end process. The actual single player works fine, but I can't get multiplayer to work? Is there a patch of somekind? Please help,...
Gaming

Our Sites

Site Links

About Us

Find Us

Windows 7 Forums is an independent web site and has not been authorized, sponsored, or otherwise approved by Microsoft Corporation. "Windows 7" and related materials are trademarks of Microsoft Corp.

Designer Media Ltd

All times are GMT -5. The time now is 09:04.

Twitter Facebook Google+



Windows 7 Forums

Seven Forums Android App Seven Forums IOS App