Windows 7 Forums
Welcome to Windows 7 Forums. Our forum is dedicated to helping you find support and solutions for any problems regarding your Windows 7 PC be it Dell, HP, Acer, Asus or a custom build. We also provide an extensive Windows 7 tutorial section that covers a wide range of tips and tricks.


Windows 7: Windows 7 SOF2 Problem


27 Oct 2009   #1
dwood9764

windows 7
 
 
Windows 7 SOF2 Problem

Installed Windows 7 today from Vista and now my SOF2 game won't load. I get the following error:

---------- Input Initialization ----------
Skipping check for DirectInput
Joystick is not active.
------------------------------------------
----- Client Initialization -----
----- Initializing Renderer ----
-------------------------------
----- Client Initialization Complete -----
----- R_Init -----
WARNING: tess.xyz not 16 byte aligned
Initializing OpenGL subsystem
...initializing QGL
...calling LoadLibrary( 'C:\Windows\system32\opengl32.dll' ): succeeded
...setting mode 3: 640 480 FS
...using desktop display depth of 32
...calling CDS: ok
...registered window class
...created window@0,0 (640x480)
Initializing OpenGL driver
...getting DC: succeeded
...GLW_ChoosePFD( 32, 24, 8 )
...35 PFDs found
...GLW_ChoosePFD failed
...GLW_ChoosePFD( 32, 24, 0 )
...35 PFDs found
...GLW_ChoosePFD failed
...failed to find an appropriate PIXELFORMAT
...restoring display settings
...WARNING: could not set the given mode (3)
...setting mode 3: 640 480 FS
...using colorsbits of 16
...calling CDS: ok
...created window@0,0 (640x480)
Initializing OpenGL driver
...getting DC: succeeded
...GLW_ChoosePFD( 16, 16, 0 )
...35 PFDs found
...GLW_ChoosePFD failed
...GLW_ChoosePFD( 16, 16, 0 )
...35 PFDs found
...GLW_ChoosePFD failed
...failed to find an appropriate PIXELFORMAT
...restoring display settings
...WARNING: could not set the given mode (3)
...shutting down QGL
...unloading OpenGL DLL
...assuming '3dfxvgl' is a standalone driver
...initializing QGL
...WARNING: missing Glide installation, assuming no 3Dfx available
...shutting down QGL
----- CL_Shutdown -----
RE_Shutdown( 1 )
R_Terrain: Shutting down RENDERER terrain.....
-----------------------
GLW_StartOpenGL() - could not load OpenGL subsystem

------------- Input Shutdown -------------
------------------------------------------


Any help from anyone would be GREAT!


My System SpecsSystem Spec
27 Oct 2009   #2
zigzag3143

Win 8 Release candidate 8400
 
 

Quote   Quote: Originally Posted by dwood9764 View Post
Installed Windows 7 today from Vista and now my SOF2 game won't load. I get the following error:

---------- Input Initialization ----------
Skipping check for DirectInput
Joystick is not active.
------------------------------------------
----- Client Initialization -----
----- Initializing Renderer ----
-------------------------------
----- Client Initialization Complete -----
----- R_Init -----
WARNING: tess.xyz not 16 byte aligned
Initializing OpenGL subsystem
...initializing QGL
...calling LoadLibrary( 'C:\Windows\system32\opengl32.dll' ): succeeded
...setting mode 3: 640 480 FS
...using desktop display depth of 32
...calling CDS: ok
...registered window class
...created window@0,0 (640x480)
Initializing OpenGL driver
...getting DC: succeeded
...GLW_ChoosePFD( 32, 24, 8 )
...35 PFDs found
...GLW_ChoosePFD failed
...GLW_ChoosePFD( 32, 24, 0 )
...35 PFDs found
...GLW_ChoosePFD failed
...failed to find an appropriate PIXELFORMAT
...restoring display settings
...WARNING: could not set the given mode (3)
...setting mode 3: 640 480 FS
...using colorsbits of 16
...calling CDS: ok
...created window@0,0 (640x480)
Initializing OpenGL driver
...getting DC: succeeded
...GLW_ChoosePFD( 16, 16, 0 )
...35 PFDs found
...GLW_ChoosePFD failed
...GLW_ChoosePFD( 16, 16, 0 )
...35 PFDs found
...GLW_ChoosePFD failed
...failed to find an appropriate PIXELFORMAT
...restoring display settings
...WARNING: could not set the given mode (3)
...shutting down QGL
...unloading OpenGL DLL
...assuming '3dfxvgl' is a standalone driver
...initializing QGL
...WARNING: missing Glide installation, assuming no 3Dfx available
...shutting down QGL
----- CL_Shutdown -----
RE_Shutdown( 1 )
R_Terrain: Shutting down RENDERER terrain.....
-----------------------
GLW_StartOpenGL() - could not load OpenGL subsystem

------------- Input Shutdown -------------
------------------------------------------


Any help from anyone would be GREAT!
Dwood

Piece of cake. the OpenGl is not installed correctly. First you need to know what opengl your card supports. You can ge that info with a free utility called openglview. run it an it will give you all the info you need, then find the correct opengl from your video card mfr and downlaod and install it.

Let us know if you need any help with that

Ken
My System SpecsSystem Spec
27 Oct 2009   #3
dwood9764

windows 7
 
 

Ken-

First, is this an issue with Windows 7, SOF2, or my Nvidia 7300 LE ?

I downloaded OpenGLview and got the following report:

Renderer: GDI Generic
Vendor: Microsoft Corporation
Memory: 128 MB
Version: 1.1.0
Shading language version: N/A


Max texture size: 1024 x 1024
Max texture coordinates: 0
Max vertex texture image units: 0
Max texture image units: 0
Max geometry texture units: 0
Max anisotropic filtering value: 0
Max number of light sources: 8
Max viewport size: 16384 x 16384
Max uniform vertex components: 0
Max uniform fragment components: 0
Max geometry uniform components: 0
Max varying floats: 0
Max samples: 0
Max draw buffers: 0


Extensions: 3

GL_EXT_bgra
GL_EXT_paletted_texture
GL_WIN_swap_hint

Core features
v1.1 (100 % - 7/7)
v1.2 (12 % - 1/8)
v1.3 (0 % - 0/9)
v1.4 (0 % - 0/15)
v1.5 (0 % - 0/3)
v2.0 (0 % - 0/10)
v2.1 (0 % - 0/3)
v3.0 (0 % - 0/23)
v3.1 (0 % - 0/8)
v3.2 (0 % - 0/9)

OpenGL driver version check (Current: 1.1.0, Latest known: 1.1.0):
Latest version of display drivers found
According the database, you are running the latest display drivers for your video card.

No ICD registry entry
The current OpenGL driver doesn't expose the SOFTWARE/Microsoft/Windows (NT)/CurrentVersion/OpenGLDrivers registry entry. Unable to detect the driver version, driver revision name and filename.

No hardware support
Your current video configuration DOES NOT support hardware accelerated OpenGL.

No compiled vertex array support
This may cause performance loss in some applications.

No multitexturing support
This may cause performance loss in some applications.

No secondary color support
Some applications may not render polygon highlights correctly.

No S3TC compression support
This may cause performance loss in some applications.

No texture edge clamp support
This feature adds clamping control to edge texel filtering. Some programs may not render textures correctly (black line on borders.)

No vertex program support
This feature enables vertex programming (equivalent to DX8 Vertex Shader.) Some current or future OpenGL programs may require this feature.

No fragment program support
This feature enables per pixel programming (equivalent to DX9 Pixel Shader.) Some current or future OpenGL programs may require this feature.

No OpenGL Shading Language support
This may break compatibility for applications using per pixel shading.

No Frame buffer object support
This may break compatibility for applications using render to texture functions.

Few texture units found
This may slow down some applications using fragment programs or extensive texture mapping.

Extension verification:
GL_EXT_color_subtable was not found, but has the entry point glColorSubTableEXT

I may need some help with this as I am some unfamiliar areas here. thanks!
My System SpecsSystem Spec
27 Oct 2009   #4
dwood9764

windows 7
 
 

Ken-

Strike that last message. I read it again and realized you were pointing to a video driver issue. I searched the Nvidia website for Windows 7 drivers with Opengl fixes and found and installed the appropriate driver. U da man!

Thanks for the help!
My System SpecsSystem Spec
03 Nov 2009   #5
djcobra79

windows 7 ultimate 64bit
 
 
windows 7 64bit Sof2 - dwood9764

Is this for windows 7 64bit?

Also did you get it to work?
My System SpecsSystem Spec
30 Nov 2009   #6
Tonstr

Window 7 64 bit
 
 
GLW_StartOpenGL() - could not load OpenGL subsystem

Hello,

I've read about 100 posts regarding this issue. I am currently running Windows 7 64bit. I have DirectX 11, the latest 64 bit drives for my GeForce 8500 GT Graphics card. I keep getting this error message when I try to maximze the graphics on a particular game. Does anyone have any other solutions than "update your drivers" and get "DirectX?"

Thanks,

Tony
My System SpecsSystem Spec
Reply

 Windows 7 SOF2 Problem




Thread Tools




Our Sites

Site Links

About Us

Find Us

Windows 7 Forums is an independent web site and has not been authorized, sponsored, or otherwise approved by Microsoft Corporation. "Windows 7" and related materials are trademarks of Microsoft Corp.

© Designer Media Ltd

All times are GMT -5. The time now is 09:07 PM.
Twitter Facebook Google+



Windows 7 Forums

Seven Forums Android App Seven Forums IOS App