Windows 7 Forums

Welcome to Windows 7 Forums. Our forum is dedicated to helping you find support and solutions for any problems regarding your Windows 7 PC be it Dell, HP, Acer, Asus or a custom build. We also provide an extensive Windows 7 tutorial section that covers a wide range of tips and tricks.


Windows 7: Wit's End over performance issues

21 Apr 2010   #1
PoliticalSquid

Windows 7 32Bit
 
 
Wit's End over performance issues

Ok, so I'm going to go insane over this computer.

I have a year old Asus laptop that about a week or two ago started experiencing slowdowns while gaming. At first I thought it was a internet related issue, as I was on wireless and I was seeing pings of 300ish (I had these pings for a while, no slowdown, so I never worried about it). I tried to wire the laptop into the router, no effect, and I reduced the ping to about 30 m/s by gutting SafeEyes from my computer.

Next, I updated all the drivers on the computer and got all the windows updates to no effect. I lowered the graphics settings on my games, no effect. The only thing that seems to help is to shut off the computer, and upon startup I can get about 30mins of uninterrupted play before I get the first slowdown, at which point they start up.

It happens regardless of online/offline play, and I currently experience it on Savage 2, Heroes of Newerth, and Black & White 2. I'm reinstalling World of Warcraft to see if it suffers from the issue. Normal programs don't seem to suffer, and I can play a N64 emulator with no problem (maybe not a graphics specific problem).

Specs:
OS:Windows 7 Ultimate 32bit (build 7600) (Originally Windows Vista Home Premium 32bit
System:
ASUSTeK Computer Inc. G50V 1.0
Processor:
2.00 gigahertz Intel Core2 Duo T5750 2.00GHz
64 kilobyte primary memory cache
2048 kilobyte secondary memory cache
64-bit ready
Multi-core (2 total)
Not hyper-threaded
Circuit Board
: ASUSTeK Computer Inc. G50V 1.0
Bus Clock: 167 megahertz
BIOS: American Megatrends Inc. 202 06/13/2008
189.56 Gigabytes Usable Hard Drive Capacity
91.10 Gigabytes Hard Drive Free Space
HGB TE30XEJO1E SCSI CdRom Device [CD-ROM drive]
HL-DT-ST DVDRAM GSA-T50L ATA Device [CD-ROM drive]
ST9200420AS [Hard drive] (200.05 GB) -- drive 0, s/n 5SH051FG, rev 3.AAA, SMART Status: Healthy

Graphics card: GeForce 9700m GT 512mb

I'll try anything. Maybe something is physically slowing it down? Dirt or overheating?


My System SpecsSystem Spec
.
21 Apr 2010   #2
not so gray matter

W7 Ult. x64 | OS X
 
 

I'd suggest that you do some line testing to be absolutely sure that it's not your connection doing the damage, but from what it sounds like it's not your line, be safe though.

Smokeping monitors your line for 24 hours to check for latency issues
Short term smokeping - dslreports.com

Line Quality Testing
Line quality testing - dslreports.com

Do a speed test at startup, and then do one when your problem starts
Speed Test - dslreports.com

If possible, you should also take your router out of the equation for these tests because they're next to impossible w/ it in. It'll also tell you if the router is to blame.

Come back and report it when you get results.
My System SpecsSystem Spec
21 Apr 2010   #3
PoliticalSquid

Windows 7 32Bit
 
 

I'm running the smokeping, I can't do the line quality test, it says member only, maybe I'm clicking the wrong link. As for the speed test...



I wasn't even expecting that. I mean, it's with a computer not doing anything, but still.
My System SpecsSystem Spec
.

Reply

 Wit's End over performance issues




Thread Tools




Similar help and support threads
Thread Forum
Need For Speed Performance issues
Hello I got a new computer and it a gaming card in it I know it is PCI not PCIE but It is more than the recommended card for Need for speed shift 2 unleashed and need for speed undercover which I have problems running, but need for speed most wanted (2012) works great, any help would be appreciated.
Gaming
Multiple performance issues
System Specs: Dell Dimension 435T i7 CPU, 920@2.67GHz 12GB RAM 1TB Hard drive Windows 7 Home Premium, 64bit BitDefender Security Package/ Installed software: Office 2010; Photoshop 6; Lightroom 5; I am experiencing multiple issues with my system. I have tried to note what actions I've...
General Discussion
System performance issues
Hi i am currently suffering from major performance issues where my pc will begin to steadily increase the amount of RAM it is using i procede to kill off any ussless proceses that i have running but still no change in the usage. I have run anti virus software multiple times and found nothing. ...
Performance & Maintenance
Recent Performance Issues
Recently I have been having performance issues and I am getting a little stuck to what the problem could be. I have Windows 7 x64 on a dell inspiron 9400. Some time after using the laptop I start getting performance issues. The time can vary. The CPU starts going running at 40-100% despite...
Performance & Maintenance
performance issues going from x86 to x64
I have an HTPC that I use for watching Netflix and hulu and photo editing. I have been using windows 7 Pro x86 for about 3 weeks flawlessly. I have done a clean install to Pro x64 and now my video quality in Netflix has become almost unwatchable. I just did internet speed test with Speedtest.net -...
Music, Pictures & Video
Hibernation and Performance Issues
First Hello to everybody I just joined the seven forum. My pc will not return from the sleep mode, after it goes into sleep mode my g15 keyboard is flashing like its having a seizure. I have to cut the power in order to reboot and it takes good 5 min to boot. Even after a 2 hour power cut after...
General Discussion


Our Sites

Site Links

About Us

Find Us

Windows 7 Forums is an independent web site and has not been authorized, sponsored, or otherwise approved by Microsoft Corporation. "Windows 7" and related materials are trademarks of Microsoft Corp.

Designer Media Ltd

All times are GMT -5. The time now is 01:13.

Twitter Facebook Google+



Windows 7 Forums

Seven Forums Android App Seven Forums IOS App