Windows 7 Forums

Welcome to Windows 7 Forums. Our forum is dedicated to helping you find support and solutions for any problems regarding your Windows 7 PC be it Dell, HP, Acer, Asus or a custom build. We also provide an extensive Windows 7 tutorial section that covers a wide range of tips and tricks.

Windows 7: Condition Zero + Windows 7

02 May 2009   #1

Genuine Windows 7 SP1 Home Premium 64Bit
Condition Zero + Windows 7

Hi all! Been following this forum for awhile so i decided to register to get help on a problem im having.

I love Windows 7, i dont really do much gaming as my computer isnt that great.

Spec's :-

Intel Pentuim 4 3.02Ghz
2GB DDR2 5300Mhz Memory
Nvidia Geforce 8600GT 256Mb PCI-E
Creative Sounblaster Audigy2zs
SATA2 160Gb Hard Drive

Anyway, the problem im having is i can play Condition Zero on single player (It runs smooth as butter, i get constent 100fps) but everytime i join multiplayer it is terrible. I get a ping of 90 - 150, my fps jumps all over the place but rarley goes above 50fps.

Im asuming this is a Windows 7 issues as when im using XP i get a ping of around 25 and constent 100fps.

Things ive tried :-

Runing in Window Mode
Using diffrent sets of graphics drivers
Not running without sound
Installed DirectX 9.0c Redist

Ive tried pretty much everything, Surely my computer can run Condition Zero on Windows 7 with my specs?
Im thinking it could be a Opengl related problem or firewall within Windows 7 but im at a loss so any help would be appriciated!

Thanks again!

My System SpecsSystem Spec
02 May 2009   #2


From what you said so far, it sounds like an issue with your network card driver in Windows 7. Check for better drivers from the OEM you purchased from or the web site of the card manufacturer.
My System SpecsSystem Spec
02 May 2009   #3

Genuine Windows 7 SP1 Home Premium 64Bit

Tried Vista drivers for my Intel LAN pro VE and still have the same issue.

I just think Windows 7 doesnt like Condition Zero. It also happens in Counter Strike.

Could i install VMWare and install XP on it and run Counter strike within there on windows 7?
My System SpecsSystem Spec

03 May 2009   #4

Windows 7 Ultimate x64

I know this is probably the first place you checked , but I take it you have checked your...
firewall access for the game
All online applications are off , i.e mail, messenger
Services which may be doing updates i.e media player
in game connection set up (i.e lan, T1 , 2Mb etc)
in game rate, cl_updaterate, cl_cmdrate in console
also if you have a nforce chipped board , check that you dont have Nvidia Network Manager operating( it acts sort of like a firewall manager too, and caused me major probs once with hl2)
other than that
Not sure if this will help with online, but maybe launch properties , -high ,
-heapsize xxxxmb, -nojoy ... cant remember the rest of them but there is a post here on them
My System SpecsSystem Spec
03 May 2009   #5

Windows 7 RTM x64

Strange one, CZ runs fine for me. Only thing i can suggest as mentioned above is network card
My System SpecsSystem Spec
03 May 2009   #6

Genuine Windows 7 SP1 Home Premium 64Bit

Thanks for the replys guys.

I installed Vista SP2 yesterday to see if it works on there, and it works flawless. I think it is a firewall issue on Windows 7, i had a look and it is totally diffrent to vista's!

In Windows 7 i ran the game (Condition Zero) and the dialog box popped up and i ticked the box to allow, still same problem.

As Windows 7 Firewall is diffrent, is there any specific settings that i need to enable or disable to allow Condition Zero to run?
My System SpecsSystem Spec
16 May 2009   #7

Genuine Windows 7 SP1 Home Premium 64Bit

Update :

Ok, after trying for days i found the problem.

Its my sound card drivers. If i uninstall them the game runs fine, constant 20fps with no sound, but if i install sound drivers it lags again.

My Card is aCreative Labs Sound Blaster Audigy 2zs. I tried the latest drivers, modded drivers to no avail. I have a realtek onboard sound card so i tried that to see if it was my audigy. Guess what same problem. No drivers runs fine, with drivers runs terrible.

What can be causing this?
My System SpecsSystem Spec
16 May 2009   #8

Windows 7 Ultimate x64

was that the windows 7 drivers from creative? The latest ones are just "around" a month old I think?
And I take it onboard sound is turned off in the bios?
Excuse me if I ask basic questions , I dont mean to sound condenscending, Im just trying to think where I would start from ..
My System SpecsSystem Spec
17 May 2009   #9

Genuine Windows 7 SP1 Home Premium 64Bit

On Board was Disabled when i installed the Audigy2zs. Drivers are fro creative's website.

I then tried removing my Audigy2zs and try onboard. It happens with onboard sound too.

With Sound Card Drivers, Condition Zero Lags, without out sound drivers it works flawless.

Im thinking its a DX Problem, or perhaps WDDM 1.1 Problem perhaps?
My System SpecsSystem Spec
17 May 2009   #10

Windows 7 Ultimate

I have the cause, it's the framerate. Try typing fps_max 30 in console and see if it still does it. To me it stoped right as I hit enter. I think it has something to do with the new WARP system having the CPU doing display code and helping out with the GPU, Because if you notice how your CPU is maxed out and after the command its ~60% utilization.
My System SpecsSystem Spec

 Condition Zero + Windows 7

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Similar help and support threads
Thread Forum
Been banned Condition Zero
i've been banned in a game called Condition Zero in one server.. the Condition Zero that I was banned was from their website.. I re-installed many times but I was still banned, then, I saw this.. Screenshot by Lightshot .. I think I just have to delete this to be back at the server.. Because I...
Help restoring windows 7 to factory condition.
Hi, I built my computer and put Windows 7 on it. I was wondering if there was anyway to restore my computer back to when I put windows 7 on it? Thanks.
Backup and Restore
problem with condition zero
whenever i try to play the game i get the following message: what does this mean and how do i fix it?
Wipe Windows 7 to original setup condition?
Hi I am going to sell my laptop (with windows 7 ultimate x64) and I am trying to completely wipe everything I have done to it other than tho OS. Is there a way I can do this without reinstalling the OS? My windows seven disc is a one license and has been used up... Thanks!
Installation & Setup
Condition Zero - hmm?
Well I have just received windows 7 and installed in last night. I will tell you now that I am an advent gamer and I'm wanting to play. My problem: Windows 7 seems to not like Condition Zero. The issue: When I start it up it tells me. "Specified video mode is not supported, will now run...

Our Sites

Site Links

About Us

Find Us

Windows 7 Forums is an independent web site and has not been authorized, sponsored, or otherwise approved by Microsoft Corporation. "Windows 7" and related materials are trademarks of Microsoft Corp.

Designer Media Ltd

All times are GMT -5. The time now is 13:20.

Twitter Facebook Google+

Windows 7 Forums

Seven Forums Android App Seven Forums IOS App