Windows 7 Forums

Welcome to Windows 7 Forums. Our forum is dedicated to helping you find support and solutions for any problems regarding your Windows 7 PC be it Dell, HP, Acer, Asus or a custom build. We also provide an extensive Windows 7 tutorial section that covers a wide range of tips and tricks.

Windows 7: Slow Boot, CPU High Usage, Tried Nearly Everything

21 Oct 2010   #11

Windows 7 Ultimate x64 Bit Build 7600


Update -

I have updated BIOS to v2105 earlier, but haven't been on computer much to monitor stats. However whilst I'm looking at it now there doesn't seem to be much change, its still receptively high and low all the time, prehaps a bit shakier than before with the ups and downs.

Now about to install and boot scan using Comodo and Avast, I'll post an update.


My System SpecsSystem Spec
21 Oct 2010   #12


One of your problems may be that AM3 memory controllers don't work very well with DDR3 1333 and will downclock it to 1066 if you have more than 2 DIMMs installed. On most motherboards it is necessary to either switch to 1066 or 1600.
My System SpecsSystem Spec
21 Oct 2010   #13

MS Windows 7 Ultimate SP1 64-bit

Simplify your life and your computer.

Remove all of that 3rd party "speedup", "cleanup", "fixup" software.

That stuff causes many more problems than it solves.

Win 7 is an excellent operating system.

You keep that system clean of all that 3rd party junk and any problems you have we will be able to fix easily.

3rd party software complicates problems immensely.

Now here is going to come a real shocker for you.

Remove completely comodo and avast. Install Microsoft Security Essentials and use the Windows Firewall.

This is the security protection that most of us here use.

Your computer will run faster and with less problems.

After doing than, then download and run Malwarebytes.

Oh yes, it goes without saying uninstall all of those handy-dandy programs you installed.

After all of this is if you still have problems, then, most certainly, let us know.
MSE - Microsoft Security Essentials
My System SpecsSystem Spec

26 Oct 2010   #14

Windows 7 Ultimate x64 Bit Build 7600

madtownidiot -

That's an interesting concept to know, I was not aware of this. When I built the comp months back I didn't find any reference to this problem anywhere, is this something that has been cropping up more recently?

Also, in oppose to switching my entire RAM sticks and buying more, is there a chance I could oc/dc as a fix? Am now about to start googling.

Karl -

Are you referring to the Winsecret application that I mentioned earlier in thread? It is a portable administrative program, and has many useful features. I have had this problem with and without the use of that application.
The problem has been apparent when I have freshly format with zero applications installed...

I have noticed that Security Essentials has not picked up certain files that other AV's will, therefore I have not solely depended on it, it seems to lack the thorough-ness that other programs enforce. Same applies with Windows Firewall, they both seem kind of 'slack' so to speak,

Either way, I have done as you said and un-installed/installed as you suggested, but my CPU is still running riot

Also another update -

I had not been able to solve the WEP key problem I mentioned before. But I have now manually gone through the house and sorted everyones computers out to WPA, which works, also with the new PS3 software update my PS3 agress to connect to WPA once again, which is awesome, so an alternative fix in a way. Sucess.
My System SpecsSystem Spec
26 Oct 2010   #15

Windows 7 Ultimate x64 Bit Build 7600

Another update -

The WPA fix didn't work. My comp now refuses to connect any form of key. Tryed loads of drivers, running out of ideas now
My System SpecsSystem Spec
26 Oct 2010   #16

Microsoft Windows 10 Professional

Try a screenshot with Process Explorer from Microsoft.
My System SpecsSystem Spec

 Slow Boot, CPU High Usage, Tried Nearly Everything

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Similar help and support threads
Thread Forum
Very high disk usage keeps laptop slow in normal operations also.
My laptop is running slow. everything in task manager i.e. ram usage, processor usage are fine. but the hard disk usage i think is very high. Please look for attached pic. Is it problem with hardware or any software related? plz help me. should i change my hard disk.
Performance & Maintenance
Very high CPU usage, causing very high laptop CPU temps (90c idle)
This problem began yesterday. I noticed my CPU was at 90C constantly with very high CPU usage (>50%). I had no major programs running. I rebooted several times and the program persisted. 1. I went into safe mode and everything was normal. So this rules out hardware issues. 2. I reformatted and...
Performance & Maintenance
High memory usage from boot.
I have a dualcore 3.00ghz CPU and 4gigs of ram running Win7 64bit. I run Norton antivirus 2011 Lately ive been getting warnings every now and then from Norton of high cpu usage from different programs. Chrome is one of the programs i get high CPU usage warnings of. I did som checking, and...
Performance & Maintenance
Windows 7 Freezing , Blank Screens, Slow and High Memory usage
Hi All I`m having serious problems with my windows 7 machine. It started yesterday when I was getting blank screens. TOday I turned on and its running very slow, freezing up and i noticed an svchost.exe process was using about 6gb of ram. I had to reboot about 5 times just to geta taskmanager up...
General Discussion
slow installing any program and high cpu usage and lagg
built a new system and what a nightmare! asus m4a77td pro xfx geforce 220gt graphics corsair 4gb 1333 maxtor 6L250so 250gb sata installed a clean install from dvd 64 bit build version 7600. installs pretty quick really. first nightmare of a problem is the graphics drivers! when i...
Performance & Maintenance
slow startup and high cpu usage after startup
Since I upgraded from Windows vista home premium 64bit to windows 7 home premium 64bit my computer has been taking a long time to start, the longest wait is after the password screen until the desktop loads. Also my cpu usage is very high for about 10 minutes after startup. I looked to see what was...
Performance & Maintenance

Our Sites

Site Links

About Us

Find Us

Windows 7 Forums is an independent web site and has not been authorized, sponsored, or otherwise approved by Microsoft Corporation. "Windows 7" and related materials are trademarks of Microsoft Corp.

Designer Media Ltd

All times are GMT -5. The time now is 15:25.

Twitter Facebook Google+

Windows 7 Forums

Seven Forums Android App Seven Forums IOS App