Windows 7 Forums

Welcome to Windows 7 Forums. Our forum is dedicated to helping you find support and solutions for any problems regarding your Windows 7 PC be it Dell, HP, Acer, Asus or a custom build. We also provide an extensive Windows 7 tutorial section that covers a wide range of tips and tricks.

Windows 7: Strange boot delay

10 Nov 2010   #1

Windows 7
Strange boot delay

Have W7 32 bits.
For no apparent reason it takes 30 secs or more for POST to appear on the screen.
Tried three ATI graphic cards, all the same issue.
W7 starts normally.
Maybe unrelated but sometimes I get a blue screen in W7 and the pc shuts off, restarts normally but does not load the ATI driver.
After a few reboots it does load again.
Did not change anything, mobo is Asus P5Q3 DeLuxe, tried three bios versions, no luck.
Can it be the mobo battery? Think not, because if flat nothing would happen right?

I posted in this subforum, because I am unsure if this is really ATI related...

My System SpecsSystem Spec
10 Nov 2010   #2

Windows 7 x86/x64, Server 2008r2, Web Server 2008

DO you have a feature in the bios called fast boot?
My System SpecsSystem Spec
10 Nov 2010   #3


Check all your mobo cables and connections. You may want to try swapping out the mobo.

Also try clearing the CMOS: Clear CMOS - 3 Ways to Clear the CMOS - Reset BIOS

Test your RAM for 5-6 passes with memtest86 CD.
My System SpecsSystem Spec


 Strange boot delay

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Similar help and support threads
Thread Forum
10 Second delay before boot
So I am having this issue where my machine hangs at bootup. The machine is a Dell Latitude E5520 with a Samsung 830SSD. I am absolutely certain this has something to do with hardware. Here is the rundown of the problem. First when the machine is powered on, the Dell splashscreen appears. ...
Hardware & Devices
Delay before windows logo at boot.
Hello, So, i got a new pc, everything works fine except one thing: There is a 5-6 seconds delay before the windows 7 logo shows up, something which is not present to any pc i made. I have a smimilar pc on amd (like mine) where the delay is 0, it just boots>post>that underline for HDD...
General Discussion
Unpredictable BSOD, strange audio delay problem, and crawling speed
I'm an engineering student, and usually can sort these problems out for myself, but this one has had me stumped for going on 5 days now, so it's time to reach out and get some help. Problems started 5 days ago. I had been having some issues with my comp recognizing changes in connection status...
BSOD Help and Support
Delay on boot
Installed fresh copy of Win7 build 7100 x86 and there is long delay in boot sequence. Just windows logo animation shows and there is no activity around 1-2 minutes. Then Windows just start up without any error. Anyone know how to check what should be wrong? Previous builds was ok. On...
Performance & Maintenance
Strange Delay in the Search Index Service
Well, maybe somebody can provide some "Elucidation" (meaning "shedding some light") on this strange delay that I am noticing with the Windows Search Indexing Service. I would never have noticed this except for the Windows Search Index gadget available at Windows Live Gallery. I think this is...
Performance & Maintenance
Boot delay graphics card
For no apparent reason recently my lcd started to stay black for 30 secs before POST starts. Have the latest 2105 bios, reflashed 1901 but no difference. Started when I recently bought an ATI HD5450 gfx card and installed latest driver. So today I installed the old card, an ATI HD4550, again and...
Graphic Cards

Our Sites

Site Links

About Us

Find Us

Windows 7 Forums is an independent web site and has not been authorized, sponsored, or otherwise approved by Microsoft Corporation. "Windows 7" and related materials are trademarks of Microsoft Corp.

Designer Media Ltd

All times are GMT -5. The time now is 20:11.

Twitter Facebook Google+

Windows 7 Forums

Seven Forums Android App Seven Forums IOS App