Windows 7 Forums

Welcome to Windows 7 Forums. Our forum is dedicated to helping you find support and solutions for any problems regarding your Windows 7 PC be it Dell, HP, Acer, Asus or a custom build. We also provide an extensive Windows 7 tutorial section that covers a wide range of tips and tricks.


Windows 7: Can't Boot Computer (Media Test Failure)

15 Jul 2011   #1
es0terik

Windows 7 Ultimate x64
 
 
Can't Boot Computer (Media Test Failure)

Yesterday while watching an online baseball stream and simultaneously browsing facebook, my computer randomly gave me an error message. Unfortunately I don't remember what the message was about. What I do remember is that I immediately opened a new firefox tab and searched up the error. I clicked on the first link, and the OP was talking about how he had received the error and shortly after, his computer shut down. Almost on cue, my computer crashed and restarted itself.

Ever since then, I can't boot up my computer properly.

I turn on the computer, I see the first two screens that I always see (BIOS screen and then the 'Detecting eSATA drives' screen). After this it goes to the third screen, which I also always see. But this is where the problem is.

First it loads all that code crap that I never understand. Then, like always it gives me these two lines: 'Verifying DMI Pool Data....'

And then 'Boot from CD'. This always happens. But regularly from here it just boots up and goes to the Windows loading screen.

Now, on the same screen, it starts giving me error messages.

NVIDIA Boot Agent 253.0543
Copyright (C) 2001-2008 NVIDIA Corporation
Copyright (C) 1997-2009 Intel Corporation
PXE-E61: Media test failure, check cable
PXE-M0F: Exiting NVIDIA Boot Agent

NVIDIA Boot Agent 253.0543
Copyright (C) 2001-2008 NVIDIA Corporation
Copyright (C) 1997-2009 Intel Corporation
PXE-E61: Media test failure, check cable
PXE-M0F: Exiting NVIDIA Boot Agent

NVIDIA Boot Agent 253.0543
Copyright (C) 2001-2008 NVIDIA Corporation
Copyright (C) 1997-2009 Intel Corporation
PXE-E61: Media test failure, check cable
PXE-M0F: Exiting NVIDIA Boot Agent

NVIDIA Boot Agent 253.0543
Copyright (C) 2001-2008 NVIDIA Corporation
Copyright (C) 1997-2009 Intel Corporation
PXE-E61: Media test failure, check cable
PXE-M0F: Exiting NVIDIA Boot Agent
DISK BOOT FAILURE, INSERT SYSTEM DISK AND PRESS ENTER

That's exactly what I get.

Before, I was also getting the error message 'PXE-E53: No Boot Filename Received' prior to the media test failure message. After I unplugged and replugged my internal hard drive (some forums were saying to check the cables for the hard drive) the first error dissapeared.

I have a Windows 7 Ultimate 64-Bit OS. I bought the computer second-hand off a guy who was selling it online. He didn't have any of the CDs, so my copy of Windows 7 is burned (though I do have the CD still).

Before yesterday it was working fine.

All I want to do is to be able to get into the computer (Hard Drive) once, so that I can backup all my files and then I'd reinstall Windows 7 from scratch.

Does anybody have any idea how I can fix these errors, or at least somehow get onto my user account? Any help would be greatly appreciated.


My System SpecsSystem Spec
.
15 Jul 2011   #2
es0terik

Windows 7 Ultimate x64
 
 

Additional Info:

I tried to run the installation disk.

The first option in the recovery package said that it would look for repairs, and once it was done told me to restart the computer. Didn't fix anything.

I can't do a System Restore because I can't select my operating system, and I cant revert to an older System Image because apparently I don't have any.
My System SpecsSystem Spec
15 Jul 2011   #3
Ztruker

Windows 10 Pro X64
 
 

Quote:
PXE-E61: Media test failure, check cable
PXE-M0F: Exiting NVIDIA Boot Agent
This means your computer boot order is messed up or your hard drive has gone bad and it's trying to boot from the network.

You should be able to disable network boot in BIOS Setup.

While there, check the Boot Priority/order/sequence.
Also check to see if your hard drive is being recognized any more.
My System SpecsSystem Spec
.

15 Jul 2011   #4
es0terik

Windows 7 Ultimate x64
 
 

Sorry I forgot to point that out. Hard Drive is recognized in the BIOS, I also checked the sequence already. First I used my computers settings which were 'Hard Drive, Hard Drive, Nothing'. I don't know why it was like that, I only have one HDD. Then I defaulted the settings, tried that, didn't work. Now I've put Hard drive as the first option in the sequence again and it hasn't made a difference.

I don't believe Network is in the boot sequence.

Could it be possible at all that this was caused by a virus? Because those stream sites had a lot of pop ups and ads. I'd much rather it be a virus than a hardware problem, though both ways I really don't want to lose my data.
My System SpecsSystem Spec
15 Jul 2011   #5
Ztruker

Windows 10 Pro X64
 
 

Very unlikely a virus will affect your BIOS.

Try this.

Power down
Unplug power cord
Open computer case and remove the CMOS RTC battery (about the size of quarter)
Press and hold the power button for 10-15 seconds. This allows all capacitors to drain
Put the battery back, plug the power cord in and power up

You should get a CMOS checksum error and a press f1 to continue f2 to enter setup message.
Press F2.
Load defaults, set date/time, check all other settings, save and exit.

See if that helps.
My System SpecsSystem Spec
15 Jul 2011   #6
es0terik

Windows 7 Ultimate x64
 
 

I couldn't find anything like that in my computer. Maybe it's there but its covered up by something? Is that possible?

Because I have two nVidia GTX 260 Video Cards, a Corsair 850W Power Supply and an extra fan cooling system, all of which are pretty big things. The motherboard is an EVGA 780i.
My System SpecsSystem Spec
16 Jul 2011   #7
Ztruker

Windows 10 Pro X64
 
 

All computers have the CMOS battery. It may be behind something but it's there.

Is this your board?

-evgasli.jpg

Red arrow points to the CMOS battery.


My System SpecsSystem Spec
16 Jul 2011   #8
es0terik

Windows 7 Ultimate x64
 
 

I'm pretty sure that that's what my board is, and I had a feeling that that silver circle was it (though I only saw it in pictures).

I have a video card on the bottom green slot, and I think it's covering up the CMOS battery. I don't know exactly how to unplug the video card.
My System SpecsSystem Spec
16 Jul 2011   #9
es0terik

Windows 7 Ultimate x64
 
 

Okay so I guess my motherboard ISNT the 780i. Though it looks exactly like the one in the above picture, after taking out my video cards, the CMOS battery is in a different spot than where it is in the picture.
My System SpecsSystem Spec
16 Jul 2011   #10
es0terik

Windows 7 Ultimate x64
 
 

Okay I did what you said, got the cheksum error, went into setup, loaded defaults, saved and restarted. But now on the screen that I got the cheksum error, now there's a 'Floppy disk(s) fail (40)' error.
My System SpecsSystem Spec
Reply

 Can't Boot Computer (Media Test Failure)




Thread Tools




Similar help and support threads
Thread Forum
Windows 7: Operating System not found (PXE-E61: Media test failure)
Hi all, My laptop (Lenovo Ideapad Y460p) running on Windows 7 64-bit stopped booting. These are the messages I receive while trying to boot: Broadcom UNDI PXE-2.1 v12.2.5 Copyright Broadcom Copyright Intel All rights reserved. Broadcom Base code PXE-2.1 v1.1.1
General Discussion
Media test failure. Check cable
Laptop was working fine when it suddenly froze and shutdown. I restarted and this error came up: PXE-e61: media test failure. check cable PXE-m0f: exiting intel boot agent. then transitions to blue popup listing boot options. selecting any of them does nothing Here are the procedures I...
General Discussion
PXE-E61: Media Test Failure, Check Cable Error
I'm making this thread on behalf of my friend who's getting the PXE-E61: Media Test Failure, Check Cable error on boot with his old hard drive. The computer works fine with another hard drive. The only problem is that he has important files on the old drive and wouldn't want to lose them. Is...
General Discussion
Media Test Failure: Check Cable
Alright so, last night I left my desktop on while my phone was plugged in - it went to sleep mode and when I woke up I unplugged my phone. It had not charged at all and died upon unplugging it. My computer screen also froze. Now when I try to start up my computer I get two different kinds of...
Drivers
lenovo y560 operating system not found: pxe-e61: media test failure...
hi http://www.sevenforums.com/crashes-debugging/189244-operating-system-not-found-pxe-e61-media-test-failure-check-cable.html i have the same problem where i cant get into the windows as it says it cant find an operating system! i read a bit and my boot priority order is 1. usb hdd 2....
BSOD Help and Support
pxe-e61 :media test failure, check cable???
What is this, i started to play a song in itunes before this happened and then the song just started skipping repeating the last note before the error. So i restarted my leader laptop and this error comes up on a black screen for realtek RTL8110SC gigabit ethernet controller v1.55 (060328)...
BSOD Help and Support


Our Sites

Site Links

About Us

Find Us

Windows 7 Forums is an independent web site and has not been authorized, sponsored, or otherwise approved by Microsoft Corporation. "Windows 7" and related materials are trademarks of Microsoft Corp.

Designer Media Ltd

All times are GMT -5. The time now is 04:47.

Twitter Facebook Google+



Windows 7 Forums

Seven Forums Android App Seven Forums IOS App