Windows 7 Forums
Welcome to Windows 7 Forums. Our forum is dedicated to helping you find support and solutions for any problems regarding your Windows 7 PC be it Dell, HP, Acer, Asus or a custom build. We also provide an extensive Windows 7 tutorial section that covers a wide range of tips and tricks.



Windows 7: Windows 7 failing to boot after restoring peripherals

12 Sep 2011   #1

Windows Home Premium 64- bit(6.1,Build 7600) SP1
 
 
Windows 7 failing to boot after restoring peripherals

I disconnected all drives except the os hd and the dvd drive and all usb devices in order to boot to the start/repair disc. I successfully fixed the mbr and was able to boot into win 7.

However when I reconnected the other hds and usb devices, windows boot hangs at the "starting windows" stage. Upon rebooting a start repair program ran and show 7 errors.

Problem signature 01 6.1.7600.16385
Problem signature 02 6.1.7600.16385
Problem signature 03 unknown
Problem signature 04 43
Problem signature 05 AutoFailover
Problem signature 06 1
Problem signature 07 BadDriver
OS version 6.1.7600.2.0.0.256.1
Locale ID: 1033

It's all Greek to me. I'm unsure of how to proceed other than to restore the peripherals one at a time and see if the pc boots. I would like to correct the problems or at least find what they are.

My System SpecsSystem Spec
12 Sep 2011   #2

Windows 7 Ultimate SP1 64-Bit
 
 

You need to run the repair at least three times.
My System SpecsSystem Spec
12 Sep 2011   #3

Microsoft Community Contributor Award Recipient

ME/XP/Vista/Win7
 
 

Looks like the Hd Drive are in the wrong order. Did refit a IDE HD Drive.
My System SpecsSystem Spec
.


12 Sep 2011   #4

Microsoft Community Contributor Award Recipient

ME/XP/Vista/Win7
 
 

Is this your drive layout now.

Windows 7 failing to boot after restoring peripherals-dm002.png


My System SpecsSystem Spec
12 Sep 2011   #5

Windows Home Premium 64- bit(6.1,Build 7600) SP1
 
 

I reran the start/repair 3 times with no errors logged.

My present disk arrangement is;
Windows 7 failing to boot after restoring peripherals-present.disk.management.jpg

Disk 1 is an IDE drive.

The only active drive is C, the windows 7 one.

I have been successful booting with all the hard drives attached. Perhaps the problem is with some of the usb gear.


My System SpecsSystem Spec
12 Sep 2011   #6

Microsoft Community Contributor Award Recipient

ME/XP/Vista/Win7
 
 

May have been the HD drive order change or the replacement Hd Drive.
My System SpecsSystem Spec
12 Sep 2011   #7

MS Windows 7 Ultimate SP1 64-bit
 
 

Disconnect the disk labeled Disk #2 in your disk management snapshot.

Problem gone?
My System SpecsSystem Spec
13 Sep 2011   #8

Windows Home Premium 64- bit(6.1,Build 7600) SP1
 
 

I've reconnected all devices except my scanner. I'm able to boot ok still.
One mystery is this error from the event log:

The following boot-start or system-start driver(s) failed to load:
mbmiodrvr

Log Name: System
Source: Service Control Manager
Date: 9/13/2011 12:04:40 PM
Event ID: 7026
Task Category: None
Level: Error
Keywords: Classic
User: N/A
Computer: Dad-PC
Description:
The following boot-start or system-start driver(s) failed to load:
mbmiodrvr
Event Xml:
<Event xmlns="Error">
<System>
<Provider Name="Service Control Manager" Guid="{555908d1-a6d7-4695-8e1e-26931d2012f4}" EventSourceName="Service Control Manager" />
<EventID Qualifiers="49152">7026</EventID>
<Version>0</Version>
<Level>2</Level>
<Task>0</Task>
<Opcode>0</Opcode>
<Keywords>0x8080000000000000</Keywords>
<TimeCreated SystemTime="2011-09-13T16:04:40.826868000Z" />
<EventRecordID>311703</EventRecordID>
<Correlation />
<Execution ProcessID="616" ThreadID="620" />
<Channel>System</Channel>
<Computer>Dad-PC</Computer>
<Security />
</System>
<EventData>
<Data Name="param1">
mbmiodrvr</Data>
</EventData>
</Event>
My System SpecsSystem Spec
13 Sep 2011   #9

Windows Home Premium 64- bit(6.1,Build 7600) SP1
 
 

Quote   Quote: Originally Posted by karlsnooks View Post
Disconnect the disk labeled Disk #2 in your disk management snapshot.

Problem gone?
Disk 2 is still connected and apparently no causing boot problems.

The amd bios keeps changing the order of the hds no matter what setting I give.Windows 7 failing to boot after restoring peripherals-dm.latest.jpg

There's the latest, with C, the Windows 7 listed as drive 2. It seems the bios has a mind of it's own and puts them where it will.


My System SpecsSystem Spec
13 Sep 2011   #10

Microsoft Community Contributor Award Recipient

ME/XP/Vista/Win7
 
 

Did you run Disk Check?

IDE Hd Drive, always boot first.
My System SpecsSystem Spec
Reply

 Windows 7 failing to boot after restoring peripherals





Thread Tools



Similar help and support threads for2: Windows 7 failing to boot after restoring peripherals
Thread Forum
Help My computer is Failing to Boot! Windows 7 ultimate x64 General Discussion
Solved Failing to boot boot-utility from external hdd General Discussion
F1 at boot, CMOS batt replaced.Windows warning BU data, HDD failing General Discussion
Windows partition changed itself to D, failing to boot Installation & Setup
Windows Failing to Boot Boot\BCD BSOD Help and Support
no peripherals work after windows 7 reboot Hardware & Devices
Restoring Dual boot Xp/Win 7 to single boot Xp Installation & Setup

Our Sites

Site Links

About Us

Find Us

Windows 7 Forums is an independent web site and has not been authorized, sponsored, or otherwise approved by Microsoft Corporation. "Windows 7" and related materials are trademarks of Microsoft Corp.

Designer Media Ltd

All times are GMT -5. The time now is 03:06 PM.
Twitter Facebook Google+



Windows 7 Forums

Seven Forums Android App Seven Forums IOS App
  

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33