Windows 7 Forums

Welcome to Windows 7 Forums. Our forum is dedicated to helping you find support and solutions for any problems regarding your Windows 7 PC be it Dell, HP, Acer, Asus or a custom build. We also provide an extensive Windows 7 tutorial section that covers a wide range of tips and tricks.


Windows 7: CPU usage 100% after fresh Install

25 Oct 2011   #1
danasegarane

Microsoft Windows 7 (6.1) Ultimate Edition ,Previously Windows XP
 
 
CPU usage 100% after fresh Install

Hello,
Just now finished installing a fresh copy of Windows7 and the CPU usage shows 100%. What chould be the issue ?





Thanks,
Dana




Attached Images
CPU usage 100% after fresh Install-cpu100-.png 
My System SpecsSystem Spec
.
25 Oct 2011   #2
StalkeR

Windows 7 Ultimate SP1 / Windows 10 Pro x64
 
 

Go to Processes tab and click on CPU. That will sort processes by CPU Usage. You'll see what's using your CPU.
My System SpecsSystem Spec
25 Oct 2011   #3
danasegarane

Microsoft Windows 7 (6.1) Ultimate Edition ,Previously Windows XP
 
 

This is what I see in process tab


Attached Images
CPU usage 100% after fresh Install-proceesstab.png 
My System SpecsSystem Spec
.

25 Oct 2011   #4
StalkeR

Windows 7 Ultimate SP1 / Windows 10 Pro x64
 
 

Click on Show processes from all users. And click on CPU column and then post screenshot.

CPU usage 100% after fresh Install-capture.png


My System SpecsSystem Spec
25 Oct 2011   #5
danasegarane

Microsoft Windows 7 (6.1) Ultimate Edition ,Previously Windows XP
 
 

Here is the screen shot..


Attached Images
CPU usage 100% after fresh Install-cpu1.png 
My System SpecsSystem Spec
25 Oct 2011   #6
StalkeR

Windows 7 Ultimate SP1 / Windows 10 Pro x64
 
 

I see that svchost is using a lot of CPU. So right click on it and select go to Services...
And look at this one,it should help you. Solve svchost.exe high CPU usage in Windows 7 [How To] Techie Talkz
My System SpecsSystem Spec
25 Oct 2011   #7
danasegarane

Microsoft Windows 7 (6.1) Ultimate Edition ,Previously Windows XP
 
 

This from services tab.


Checking the other link


Attached Images
CPU usage 100% after fresh Install-process1.png 
My System SpecsSystem Spec
25 Oct 2011   #8
danasegarane

Microsoft Windows 7 (6.1) Ultimate Edition ,Previously Windows XP
 
 

I am confused like which process to stop. Few of them are windows defender like
My System SpecsSystem Spec
25 Oct 2011   #9
Tarka Dal

Stools
 
 

Just to clarify.
From a 'fresh' install?
Or a re-image? This is when you have used a backup.
My System SpecsSystem Spec
26 Oct 2011   #10
danasegarane

Microsoft Windows 7 (6.1) Ultimate Edition ,Previously Windows XP
 
 

I was using Windows XP and downloaded Win7 from Msdn ,formatted the system and installed win7
My System SpecsSystem Spec
Reply

 CPU usage 100% after fresh Install




Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search




Similar help and support threads
Thread Forum
Heavy CPU usage then a shutdown on a fresh install of Win 7.
I've been trying to fix my brothers computer for a while now. Basically his CPU uses most of its power and ends up speeding up all the fans etc, then just shuts down. It used 70% of its power just opening internet explorer and when opening file explorer it went up to 100% and just shut down. I...
General Discussion
Fresh win 7 install on netbook 30% proc usage on System Interrupts.
As the title states I am having an issue with CPU utilization on a fresh install of windows 7 professional 32 bit on a Acer aspire D255 netbook. Basically the CPU always uses 30% of the processor even when idle and nothing else is going on for system interrupts. The problem exists with full...
Performance & Maintenance
Great System High Disk Usage fresh install
the laotop specs are as follows on windows 7 home premium Processor: Intel Core 3rd Generation i7 3630QM 2.4GHz (3.4GHz w/Turbo Boost) OS: Windows 8 Home Premium x64 & Reinstall Disc Display: 17.3 Inch Full High Definition (900p) LED Display with Anti-Glare Video: 2GB Nvidia GeForce GT 650M...
Performance & Maintenance
Windows 7 fresh install, incredibly slow and 100% CPU usage
I just installed a completely fresh windows 7. I wiped and formatted the hard drive prior to installation. For some reason the install took like 7 hours. And afterwards, it still runs horrifically slow. I checked task manager and it shows my CPU usage at 100%. I checked applications and processes,...
Performance & Maintenance
Ridiculously High CPU Usage on Fresh Install
Hi guys, I have had XP Pro for a number of years now, and I know full well that after a while it had always deteriorated and I would have to format. This happened for around the third time where it became nearly unbareably slow. I figured since it keeps happening, and to generally get with the...
Performance & Maintenance
Random BSOD - Fresh install, fresh system
Hi. I have installed a whole new windows 7 pro x64. My new mobo an ASus p5e3 pro along with new ram pc12800 gskill 2x2 ddr3 (running in 1066mhz due to my q6600) Everythingi s running perfectly...except some random BSOD. 4 total this week. I have posted a pack of dump file in here, the last 4...
BSOD Help and Support


Our Sites

Site Links

About Us

Find Us

Windows 7 Forums is an independent web site and has not been authorized, sponsored, or otherwise approved by Microsoft Corporation. "Windows 7" and related materials are trademarks of Microsoft Corp.

Designer Media Ltd

All times are GMT -5. The time now is 12:11.

Twitter Facebook Google+



Windows 7 Forums

Seven Forums Android App Seven Forums IOS App