Windows 7 Forums

Welcome to Windows 7 Forums. Our forum is dedicated to helping you find support and solutions for any problems regarding your Windows 7 PC be it Dell, HP, Acer, Asus or a custom build. We also provide an extensive Windows 7 tutorial section that covers a wide range of tips and tricks.


Windows 7: Cold boot OK, very slow reboot

10 Nov 2011   #1
ssbtech

7HP
 
 
Cold boot OK, very slow reboot

Hello guys,

I'm stumped. I have an Intel Quad core system giving me some headaches.

4 memory slots on the motherboard - 2x2GB + 2x1GB sticks.

System cold boot speed is fine, but on a reboot it takes about 300 seconds to go from the "Starting windows" animation to the desktop.

This is a clean install of Windows 7 x64.

Memory tests OK - (PC Check, Windows Memory Diagnostics, Memtest86)

Reboot speed OK with one stick of 2GB
Reboot speed slow with two sticks of 2GB

Reboot speed OK if I replace both 2GB sticks with the 1GB sticks

Has anyone run into anything like this?

Thanks!


My System SpecsSystem Spec
.
10 Nov 2011   #2
seavixen32

Windows 7 Ultimate SP1 64-Bit
 
 

No, but it's an interesting one.

I realise it's time-consuming, but did you check your RAM sticks one at a time and in each socket?

If the problem is RAM-related, you'll need to establish whether a RAM module is faulty or a RAM socket.
My System SpecsSystem Spec
10 Nov 2011   #3
ssbtech

7HP
 
 

I'm pretty sure I have tried every combination.

The 2GB sticks work on their own
The 1GB sticks work on their own

The 1GB sticks in a pair work OK

It only seems to be a problem when using both 2GB sticks.
My System SpecsSystem Spec
.

10 Nov 2011   #4
kado897

Microsoft Community Contributor Award Recipient

Microsoft Windows 7 Home Premium 64-bit Service Pack 1
 
 

I take it you have 64bit Windows 7. If not that might be the problem. I think from your specs you have an HP machine. Have you run the HP memory diagnostics?
My System SpecsSystem Spec
10 Nov 2011   #5
ssbtech

7HP
 
 

Win7 x64

Not an HP - it's a custom build.

Mainboard is an Asus P5q-EM DO
My System SpecsSystem Spec
10 Nov 2011   #6
rraod

MS Windows 7 Ultimate 64-bit SP1
 
 

Did you try to put the memory modules in (1GB, 2GB, 1GB, 2GB) or (2GB, 1GB, 2GB, 1GB) order in the slots and see?
My System SpecsSystem Spec
10 Nov 2011   #7
ssbtech

7HP
 
 

Yep.

These aren't new modules, either. System has been running fine for the last couple of years. This problem only seemed to crop up after installing Windows 7.
My System SpecsSystem Spec
10 Nov 2011   #8
seavixen32

Windows 7 Ultimate SP1 64-Bit
 
 

Probably a long shot, but did you update your chipset drivers when you installed Windows 7?
My System SpecsSystem Spec
10 Nov 2011   #9
ssbtech

7HP
 
 

Chipset drivers were updated.

I'm puzzled as to why it only hangs on the start-up portion of a reboot, not a cold boot.
My System SpecsSystem Spec
10 Nov 2011   #10
seavixen32

Windows 7 Ultimate SP1 64-Bit
 
 

The only thing I can think of is that it could be heat-related.

Nothing has had a chance to warm up on a cold boot, whereas temperatures will be higher on a reboot.
My System SpecsSystem Spec
Reply

 Cold boot OK, very slow reboot




Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search




Similar help and support threads
Thread Forum
Slow cold-boot and reboot
My Toshiba laptop boot/reboot is very slow (about 3 minutes) I have ... 1. disabled all non essential startups and services 2. defragged system files 3. defragged data files 4. disabled Classic Shell start-menu "Pre-cache icons" Just read "Brinks" How to Enable or Disable Defrag of...
Performance & Maintenance
BSOD after Cold Boot, OK after reboot
Hello All, I've been running into this on and off for some time now. the pc will crash a few minutes after a cold boot usually as I try to access the internet, but runs OK after the pc reboots. This also crops up coming out of hibernation (reopening the pc). I don't know if the two are...
BSOD Help and Support
boot screen is very slow and the end is Reboot and select proper boo..
hello friend.. aplogze bfore:) i hve hdd seagate baracuda 7200rpm 250 GB.. the problem is my windows cann't comein to explorer....:( is very slow in boot screen .. and that finished be "reboot and select proper boot device or reinsert.... bla, bla" i hv try use the safe mode, cmmd prompt,...
BSOD Help and Support
PC restarts, BSOD on cold reboot
Hi guys, I seem to encounter another problem today with my computer. After using it last night and booting it up earlier this morning, I got a BSOD with a PFN_LIST_CORRUPT as its reason. I tried to resume loading Windows 7 normally, however it restarts a few seconds upon a successful user log...
BSOD Help and Support
Slow Cold Boot
Hello, so i have installed windows 7 on my computer about a year ago. ive never had any blue screens due to it crashing, never had any problems to the point where i would need to re install the OS, however, ive noticed that on cold boots the system runs painfully slow, it will boot up fairly fast...
General Discussion
Windows freezes for over ~1 minute after each cold boot/reboot
So ever since I upgraded to a GeForce GTX 460, I've been getting these ~1min long freezes every time my PC just finished loading Windows (either after a cold boot or reboot). What could be causing this? EDIT: This didn't happen to me with my old Radeon HD 5770.
BSOD Help and Support


Our Sites

Site Links

About Us

Find Us

Windows 7 Forums is an independent web site and has not been authorized, sponsored, or otherwise approved by Microsoft Corporation. "Windows 7" and related materials are trademarks of Microsoft Corp.

© Designer Media Ltd

All times are GMT -5. The time now is 10:08.

Twitter Facebook Google+



Windows 7 Forums

Seven Forums Android App Seven Forums IOS App