Windows 7 Forums
Welcome to Windows 7 Forums. Our forum is dedicated to helping you find support and solutions for any problems regarding your Windows 7 PC be it Dell, HP, Acer, Asus or a custom build. We also provide an extensive Windows 7 tutorial section that covers a wide range of tips and tricks.


Windows 7: System reserved partition (system, active) on Slave drive


20 Dec 2011   #1

windows 7 ultimate x64
 
 
System reserved partition (system, active) on Slave drive

Current Master Drive (C : OCZ-VERT EX2 SCSI (my SATA Drive) - 60 GB
Current Slave Drive (D : WDC WD10EARS-00Y5B1 ATA - 1 TB

My computer used to have a boot file set on my slave drive, but OS installed on my
master. So i eventually reformatted it so that my boot AND OS was installed on my SATA (master) drive.
Recently a USB gave a conflict to my boot priority and wasn't letting me boot with both my hard drives intact. Solved it by loading start up repair via a Windows 7 disk and "repaired" it.
However, now there's the partition of my slave drive, that is marked as system, active now. Before it was just "unallocated space". How can I "shift" that over so that nothing "boot worthy" or "system active" is part of my slave drive?

Thank you for your time. Please take a look below at the screen shot.

My System SpecsSystem Spec
.

20 Dec 2011   #2

XP / Win7 x64 Pro
 
 

Disk management (right click on My Computer, Manage, Disk Management) should allow you to simply delete that partition if you don't need it. Just make sure you don't need it before doing so. I'd unplug the slave from the mobo and boot the computer to make sure everything is fine without it.
My System SpecsSystem Spec
20 Dec 2011   #3
Microsoft MVP

 

Please post up a Disk management screenshot with the window maximized, showing drive map and all listings.

Use the Snipping Tool in Start Menu.
My System SpecsSystem Spec
.


20 Dec 2011   #4

windows 7 ultimate x64
 
 

Hey, it seems I fixed the problem. I switched the cabling between master and slave disk, and it's now reading the system files off the master. I then formatted the "system" space in my slave drive and it all works fine now. Thanks for your help anyway. If anyone has a similar problem, PM me and I can walk you through it.
My System SpecsSystem Spec
Reply

 System reserved partition (system, active) on Slave drive




Thread Tools



Similar help and support threads for2: System reserved partition (system, active) on Slave drive
Thread Forum
How to lump the 100MB system reserved partition as part of C Drive? General Discussion
Solved How to remove a System Reserved partition on a data drive? Installation & Setup
How to Avoid Placing System Reserved Partition on Wrong Hard Drive? Installation & Setup
System Reserved partition on wrong drive. Installation & Setup
System Reserved partition on wrong drive - how do I move it? Installation & Setup
Remove System Reserved partition from external drive Installation & Setup
system reserved partition on second drive General Discussion

Our Sites

Site Links

About Us

Find Us

Windows 7 Forums is an independent web site and has not been authorized, sponsored, or otherwise approved by Microsoft Corporation. "Windows 7" and related materials are trademarks of Microsoft Corp.

© Designer Media Ltd

All times are GMT -5. The time now is 01:01 PM.
Twitter Facebook Google+



Windows 7 Forums

Seven Forums Android App Seven Forums IOS App
  

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33