Windows 7 Forums

Welcome to Windows 7 Forums. Our forum is dedicated to helping you find support and solutions for any problems regarding your Windows 7 PC be it Dell, HP, Acer, Asus or a custom build. We also provide an extensive Windows 7 tutorial section that covers a wide range of tips and tricks.


Windows 7: Album art takes long to load or doesn't load at all in explorer.exe

21 Jan 2012   #11
ksbansal

Microsoft Windows 7 Home Premium 64-bit 7601 Multiprocessor Free Service Pack 1
 
 

I still have the problem, and it only happens to album art on music files. Please help, the problem is really annoying me.

Thanks.


My System SpecsSystem Spec
.
21 Jan 2012   #12
Arc

Microsoft Community Contributor Award Recipient

Microsoft Windows 10 Pro Insider Preview 64-bit
 
 

I tried to gather info on this issue. What is the best info I have got is if the folders are in another hard disk, the cache size and refresh rate etc are small, and the drive speed is slow, such events may arise.

I am not sure if those info help you anyhow !

If you update your system specs, it might be easier to search the root .
My System SpecsSystem Spec
21 Jan 2012   #13
ksbansal

Microsoft Windows 7 Home Premium 64-bit 7601 Multiprocessor Free Service Pack 1
 
 

Ive added my specs to my sevenforums account.

If there is any other information you acquire just let me know thanks.
My System SpecsSystem Spec
.

21 Jan 2012   #14
ksbansal

Microsoft Windows 7 Home Premium 64-bit 7601 Multiprocessor Free Service Pack 1
 
 

If this helps, the problem is sometimes never there, but thats after refreshing the page a few times, but then it goes back to its original sate with the problem after about 5 10 minutes of not using the music folder.
My System SpecsSystem Spec
21 Jan 2012   #15
stevieray

windows 7 x64 Home Premium
 
 

Hello ksbansal.

Does the album art display correctly on your Windows Media Player? (Or whatever 3rd party media player you use?) If you open the file location, does the art show up?

Edit: Have you tried the old standard -- SFC /SCANNOW Command - System File Checker
My System SpecsSystem Spec
21 Jan 2012   #16
Britton30
Microsoft MVP

Windows 7 Ultimate X64 SP1
 
 

Quote   Quote: Originally Posted by ksbansal View Post
I had a similar problem with windows photo viewer. The images would either not load or take a long time to load (thumbnails were fine), but to resolve this problem I just deleted one of the database files for windows photo viewer. This problem also a raised at the same time as the one we are discussing.
That may be the root of your problem. It is never a good idea to decide a system files isn't needed and simply delete it.
Try running SFC /SCANNOW Command - System File Checker up to three time with a reboot between each run. If the first one returns with no violations found, you are OK.
Then try System Restore to a point before this happened.
Let us know how it goes.
EDIT: I didn't see Stevie's post.
My System SpecsSystem Spec
22 Jan 2012   #17
ksbansal

Microsoft Windows 7 Home Premium 64-bit 7601 Multiprocessor Free Service Pack 1
 
 

Quote   Quote: Originally Posted by Britton30 View Post
Quote   Quote: Originally Posted by ksbansal View Post
I had a similar problem with windows photo viewer. The images would either not load or take a long time to load (thumbnails were fine), but to resolve this problem I just deleted one of the database files for windows photo viewer. This problem also a raised at the same time as the one we are discussing.
That may be the root of your problem. It is never a good idea to decide a system files isn't needed and simply delete it.
Try running SFC /SCANNOW Command - System File Checker up to three time with a reboot between each run. If the first one returns with no violations found, you are OK.
Then try System Restore to a point before this happened.
Let us know how it goes.
EDIT: I didn't see Stevie's post.
Quote   Quote: Originally Posted by stevieray View Post
Hello ksbansal.

Does the album art display correctly on your Windows Media Player? (Or whatever 3rd party media player you use?) If you open the file location, does the art show up?

Edit: Have you tried the old standard -- SFC /SCANNOW Command - System File Checker
Yes the album art comes up everywhere else including in windows media player and in the details pane in explorer when browsing through music. Also I have tried system restore a number of times, it didnt work. I'm also having trouble running elevated cmd using the instructions in SFC /SCANNOW Command - System File Checker
My System SpecsSystem Spec
22 Jan 2012   #18
ksbansal

Microsoft Windows 7 Home Premium 64-bit 7601 Multiprocessor Free Service Pack 1
 
 

When I follow the instructions on SFC /SCANNOW Command - System File Checker I end up getting this message in cmd
My System SpecsSystem Spec
22 Jan 2012   #19
stevieray

windows 7 x64 Home Premium
 
 

Can't do the SFC, huh... feh.

If it was me, I would run a repair install. Repair Install
Get Sony to send you a Win7 Home Premium disc with SP1 (note: repair install can't be done with a rescue disc or from the system reserve partition... it has to be a real Win7 installation disc).
My System SpecsSystem Spec
22 Jan 2012   #20
Arc

Microsoft Community Contributor Award Recipient

Microsoft Windows 10 Pro Insider Preview 64-bit
 
 

As you cannot run SFC normally, you should try the METHOD 2 of the tutorial

SFC /SCANNOW : Run in Command Prompt at Boot
.

If you dont have a Windows 7 installation disk, you can make a system repair disk anytime for this purpose. Here's how :

System Repair Disc - Create .
My System SpecsSystem Spec
Reply

 Album art takes long to load or doesn't load at all in explorer.exe




Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search




Similar help and support threads
Thread Forum
Computer takes a long time to load, constantly not responding.
Hi all, Recently my laptop is giving me issues, it took a long time to do anything at all. Some times it states that window explorer stops responding. I tried going into safe mode and use the sfc /scannow feature but it auto dismisses after 7% verification. I am not sure what's the cause of all...
Performance & Maintenance
Windows Explorer takes a long time to load?
What's going on with the icon on my taskbar? It takes 22 seconds to load Explorer. Every other link to a folder in Explorer is practically instantaneous, including the links in Start Menu.
Performance & Maintenance
Google Chrome on initial startup takes too long to load
Hi, so after using google chrome for about a year and having no problems whatsoever, just today I encountered one where the initial startup takes a very long time about 10-15 minutes, and this is only on initial launch, as when I keep chrome open any new chrome windows I launch load normally which...
Browsers & Mail
Bios takes long time to load
I am having a sony vaio leptop RAM 3GB GPU ATI 4SERIES 1.5GB PROCESSOR AMD ANTHLON 2 DUAL CORE 2.1 GHZ my bios is taking 30 to 40 sec to detect the hard drive when booting up .. you can watch the video here of my lep boot up problem - YouTube i have not connected any external drive and still...
General Discussion
Takes a long time to load at welcome page
Recently, whenever i turn on my computer. It will take quite a while to load the welcoming page (The green page). Usually it took around 1-2 seconds. I've tried updating windows and anti virus scan but the problem still persist. Anyone have any idea what went wrong? Thanks! Im using home...
Performance & Maintenance


Our Sites

Site Links

About Us

Find Us

Windows 7 Forums is an independent web site and has not been authorized, sponsored, or otherwise approved by Microsoft Corporation. "Windows 7" and related materials are trademarks of Microsoft Corp.

Designer Media Ltd

All times are GMT -5. The time now is 07:35.

Twitter Facebook Google+



Windows 7 Forums

Seven Forums Android App Seven Forums IOS App