Windows 7 Forums

Welcome to Windows 7 Forums. Our forum is dedicated to helping you find support and solutions for any problems regarding your Windows 7 PC be it Dell, HP, Acer, Asus or a custom build. We also provide an extensive Windows 7 tutorial section that covers a wide range of tips and tricks.


Windows 7: 3/4GB of RAM being used while nothing is using it. Slow performance.

04 Feb 2012   #1
Trichomes

Windows 7 Ultimate 64bit
 
 
3/4GB of RAM being used while nothing is using it. Slow performance.

Normally my computer will use 1GB - 1.5GB on idle, then when I play a game like World of Warcraft it will go up to around 2.5 - 3.0 and when it closes it comes back down. The past 2 days it hasn't come back down after playing. If i restart it resets but comes back. I tried seeing if maybe it was happening because of a certain amount of time that had past so I restarted my computer, logged in, and just watched a movie or two to see if it still did it and it was at around 80% being used before the end of the 2nd movie.

The only thing i can think of that i installed recently is the Diablo III beta.

Any help is appreciated. Thanks.




Attached Images
 
My System SpecsSystem Spec
.
04 Feb 2012   #2
Lemur

Systems 1 and 2: Windows 7 Enterprise x64, Win 8 Developer
 
 

Sometimes malware can affect svchost. Please download and run malwarebytes.

Did you download Diablo III beta from a torrent or reputable source?
My System SpecsSystem Spec
04 Feb 2012   #3
Trichomes

Windows 7 Ultimate 64bit
 
 

I ran a full scan with Malwarebytes before posting and I downloaded it from the wow website, 100% legit.
My System SpecsSystem Spec
.

04 Feb 2012   #4
Lemur

Systems 1 and 2: Windows 7 Enterprise x64, Win 8 Developer
 
 

If you install process explorer and mouse over svchost, it will tell us which services are running under that instance of svchost.

Process Explorer

Please report back your finds.
My System SpecsSystem Spec
05 Feb 2012   #5
Trichomes

Windows 7 Ultimate 64bit
 
 

I hope this is what you meant heh.


Attached Thumbnails
-svchost.jpg  
My System SpecsSystem Spec
06 Feb 2012   #6
Trichomes

Windows 7 Ultimate 64bit
 
 

Anyone able to help?
My System SpecsSystem Spec
06 Feb 2012   #7
FliGi7

XP / Win7 x64 Pro
 
 

Quote   Quote: Originally Posted by Trichomes View Post
Normally my computer will use 1GB - 1.5GB on idle, then when I play a game like World of Warcraft it will go up to around 2.5 - 3.0 and when it closes it comes back down. The past 2 days it hasn't come back down after playing. If i restart it resets but comes back. I tried seeing if maybe it was happening because of a certain amount of time that had past so I restarted my computer, logged in, and just watched a movie or two to see if it still did it and it was at around 80% being used before the end of the 2nd movie.

The only thing i can think of that i installed recently is the Diablo III beta.

Any help is appreciated. Thanks.
When I add up all of those memory commitments, it doesn't even come close to the "80%" of 4GB that it's reporting in use.

Is your system showing the proper amount of RAM installed?
My System SpecsSystem Spec
06 Feb 2012   #8
Trichomes

Windows 7 Ultimate 64bit
 
 

Yea it says i have 4094 installed which is correct.
My System SpecsSystem Spec
06 Feb 2012   #9
FliGi7

XP / Win7 x64 Pro
 
 

My only suggestions at this point would be to boot into safe mode and run an AV scan with whatever AV you're running as well as MalwareBytes to see if something is infected and has become a runaway process. You could also try running "sfc /scannow" from an elevated command prompt in case you've got a corrupted system file (not likely, but possible).
My System SpecsSystem Spec
06 Feb 2012   #10
Trichomes

Windows 7 Ultimate 64bit
 
 

I actually rolled back my video drivers from Nvidia 295.51 to 290.36, both beta drivers, and the memory has been acting normal... so far.
My System SpecsSystem Spec
Reply

 3/4GB of RAM being used while nothing is using it. Slow performance.




Thread Tools






Similar help and support threads
Thread Forum
Slow bootup, slow performance
I have a Dell Latitude E6520 i5-2520 (2.5GHz), 8GB RAM, 7200RPM HDD, Windows 7 Pro x64. After installation everything seems super ok . Bootup time, working in windows, etc. Then i decided to start the update (about few hundred megabytes). After the upgrade it seems that everything is...
Performance & Maintenance
very slow startup and slow performance over all
its about 6 months i m using the same window, but now it starts really slow and over all performance of my system is also down. i have dell n5110 i5 with 4gb ram, and please i dnt want to reinstall window :( also i am using selective startup Any suggestions?
General Discussion
Slow performance lately?
Greetings guys, My computer yesterday was working normally as it is supposed to. But today when I switched on my PC it acted very weird. The problem is that whenever I play a song (via Youtube/WMP/VLC media player Etc..) and scroll down on Facebook or browse through the folders, the songs...
Performance & Maintenance
slow performance
my laptop is compaq presario cq62. CORE i5 M430 2.27 Ghz 320 GB HDD 2 GB RAM but when i copy file to any file to pen drive it gives speed of 5-7 mbps. when i copy from pen drive to laptop it gives speed of 10-11mbps. when i copy file from one drive to another it gives speed of 20.4mbps.
Performance & Maintenance
Slow Performance, Slow Boot-up - Cause Undetermined!
Hello everyone, I have done a lot of research on Google as well as on this forum to find a solution to my problem. Unfortunately, people who have posted on the forums have SIMILAR but not the exact problem as I have. I would like to take this opportunity and explain exactly whats been going...
Performance & Maintenance
W7 Slow Boot Time and Overall Slow performance
Hi new to these forums and I'm hoping someone can help me out here. I formated my HDD and did a clean install (W7 7100 build) but I'm noticing slow boot times and slow performance compared to Vista x64. W7 boots at least 10secs slower and programs tend to lag (aren't as snappy compared to...
Performance & Maintenance


Our Sites

Site Links

About Us

Find Us

Windows 7 Forums is an independent web site and has not been authorized, sponsored, or otherwise approved by Microsoft Corporation. "Windows 7" and related materials are trademarks of Microsoft Corp.

Designer Media Ltd

All times are GMT -5. The time now is 05:05.

Twitter Facebook Google+



Windows 7 Forums

Seven Forums Android App Seven Forums IOS App