Windows 7 Forums

Welcome to Windows 7 Forums. Our forum is dedicated to helping you find support and solutions for any problems regarding your Windows 7 PC be it Dell, HP, Acer, Asus or a custom build. We also provide an extensive Windows 7 tutorial section that covers a wide range of tips and tricks.


Windows 7: Deleted 100mb partition, mobo cant boot OR read HDD now... HELP!!

25 Feb 2012   #21
flyguy5187

W7 ultimate x64
 
 

sounds good thanks for all the help!


My System SpecsSystem Spec
.
28 Feb 2012   #22
flyguy5187

W7 ultimate x64
 
 

@whs...RAID question.

Now that newegg has a crazy sale on the crucial SSDs, I figured I buy 2 and put them in RAID 0 (is it going to be a noticeable speed increase?) to complement my RAID 1 3tb HDDs. MY question is, can I have 2 different RAID arrays? I honestly can't tell between an Intel, Marvell, and/or "JMB" controller on the mobo (I think my mobo has all 3). I have 6 SATA ports total and the drives should take up 4 leaving the remaining 2 for DVD drives. I have also heard that if not set up properly, the RAID arrays will cause instabilities and crashes AND DVD drives not being able to be used on some SATA ports. SO this time, I am going to ask the experts before opening up the case and screwing around. Thanks again!
My System SpecsSystem Spec
28 Feb 2012   #23
whs
Microsoft MVP

Vista, Windows7, Mint Mate, Zorin, Windows 8
 
 

Quote   Quote: Originally Posted by flyguy5187 View Post
@whs...RAID question.

Now that newegg has a crazy sale on the crucial SSDs, I figured I buy 2 and put them in RAID 0 (is it going to be a noticeable speed increase?) to complement my RAID 1 3tb HDDs. MY question is, can I have 2 different RAID arrays? I honestly can't tell between an Intel, Marvell, and/or "JMB" controller on the mobo (I think my mobo has all 3). I have 6 SATA ports total and the drives should take up 4 leaving the remaining 2 for DVD drives. I have also heard that if not set up properly, the RAID arrays will cause instabilities and crashes AND DVD drives not being able to be used on some SATA ports. SO this time, I am going to ask the experts before opening up the case and screwing around. Thanks again!
Raid0 for SSDs does only make sense when you use the SSDs to move a lot of data in large blocks around.

For the OS it is completely useless. The high performance of the OS on a SSD comes from the extremely fast access time. The OS, however, does not read or write a lot of data and that in 4K blocks. Thus the added data transfer speed of Raid does not buy you anything (or extremely little) for the OS.

And in general you are right. Raid can cause all kinds of problems, especially for the OS.

The day when we will be able to afford 500GB or 1TB SSDs and use those for showing large amounts of data around, I would revisit Raid0 - but not for the OS because of the peculiar data requirements of the OS.
My System SpecsSystem Spec
.

28 Feb 2012   #24
flyguy5187

W7 ultimate x64
 
 

again, thx for the insight!! Luckily they sold out before I was able to go home and place an order lol
My System SpecsSystem Spec
28 Feb 2012   #25
whs
Microsoft MVP

Vista, Windows7, Mint Mate, Zorin, Windows 8
 
 

You are welcome.
My System SpecsSystem Spec
01 Mar 2012   #26
flyguy5187

W7 ultimate x64
 
 

ok I have tried to free up disk space on my SSD but was only able to free up a paltry 2 gb =/ am i missing something? I already adjusted restore pt config, and shouldnt have any old files to delete since it was a fresh install. I only have about 22gbs free on my 60gb SSD and from what I have been reading W7 Ultimate should only take about 25gbs right? Also, I was able to setup RAID with my 3tb HDDs with ctrl+I @ boot but not being seen in my computer folder. I just downloaded the drivers for RST and now Intel recognizes the array but still does not show. I have started "initializing" the array but only at 12% after 45min...is there any faster way?? thanks!
My System SpecsSystem Spec
01 Mar 2012   #27
whs
Microsoft MVP

Vista, Windows7, Mint Mate, Zorin, Windows 8
 
 

Have you deleted the hiberfile and reduced the pagefile - each take the amount of space equal to you RAM. The hiberfile you delete with the powercfg -h off command and the pagefile you can reduce to 2GB. Here are the instructions from the help and support page:

Go to Control Panel\System and Security\System
In the left pane, click Advanced system settings. If you're prompted for an administrator password or confirmation, type the password or provide confirmation.
On the Advanced tab, under Performance, click Settings.
Click the Advanced tab, and then, under Virtual memory, click Change.
Clear the Automatically manage paging file size for all drives check box.Under Drive [Volume Label], click the drive that contains the paging file you want to change
Click Custom size, type a new size in megabytes in the Initial size (MB) or Maximum size (MB) box, click Set, and then click OK.
My System SpecsSystem Spec
01 Mar 2012   #28
flyguy5187

W7 ultimate x64
 
 

yes that worked out awesome thank you!! however since my last post the initialization process has only increased to 30%...y is it so slow? i have a high end quad core CPU i feel like i have a celeron chip...
My System SpecsSystem Spec
01 Mar 2012   #29
whs
Microsoft MVP

Vista, Windows7, Mint Mate, Zorin, Windows 8
 
 

What exactly do you mean by "initialization process " - is that the time it takes to boot?
My System SpecsSystem Spec
01 Mar 2012   #30
flyguy5187

W7 ultimate x64
 
 

not sure if u can see my upload pic but it is an option in the Intel RST prgm
My System SpecsSystem Spec
Reply

 Deleted 100mb partition, mobo cant boot OR read HDD now... HELP!!




Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search




Similar help and support threads
Thread Forum
Deleted partition, now cannot boot!
So, I decided a week ago to install Ubuntu 11.04 alongside my Windows 7, which as you know, created a new parition. As you also know, Ubuntu likes to use it's own boot manager. Well, I decided that I was going to download and install the Windows 8 Build 7955 (as I found on Windows 8 Forums) onto...
General Discussion
Might be missing MBR & 100MB partition on Boot SSD
Greetings, I want to transfer my C: drive, a 64GB SSD that contains my Win 7 Ultimate 64-bit and several Microsoft programs, to a new Intel 320 series 120GB SSD using an Acronis True Image Home 2011 backup of that drive. I went to the Acronis forum to get some information and it was suggested...
Backup and Restore
The 100mb (or was it gb) boot partition - query
Hi, Just read a tutorial on here about optimising hdd performance in w7. It talks about doing a disk wipe and then creating a boot partition using diskpart so you don't end up with the 'dreaded' 100mb (or was it gb) boot partition My question really is what was so dreadful about this boot...
Installation & Setup
Deleted OEM Partition and now cannot boot
I used EASEUS Partition Master to delete an OEM partition which was a system recovery partition from the original Windows XP install. I then expanded C to fill the complete drive as it is only 80GB. Those two actions ran as 1 job. Now the system will not boot. I tried some tips from this...
General Discussion
Deleted Win 7 100mb partition
During a re-install of Win 7 I deleted the 100mb system partition. The install didn't rebuild this partition. The computer runs fine but will not do a restart from either the shutdown menu or from a program restart window. Don't know if the two are related but I need to rebuild the system...
Installation & Setup


Our Sites

Site Links

About Us

Find Us

Windows 7 Forums is an independent web site and has not been authorized, sponsored, or otherwise approved by Microsoft Corporation. "Windows 7" and related materials are trademarks of Microsoft Corp.

Designer Media Ltd

All times are GMT -5. The time now is 03:56.

Twitter Facebook Google+



Windows 7 Forums

Seven Forums Android App Seven Forums IOS App