Windows 7 Forums

Welcome to Windows 7 Forums. Our forum is dedicated to helping you find support and solutions for any problems regarding your Windows 7 PC be it Dell, HP, Acer, Asus or a custom build. We also provide an extensive Windows 7 tutorial section that covers a wide range of tips and tricks.


Windows 7: Bios screen freezes on startup

03 Mar 2012   #21
MWRed

Windows 7 Home Premium
 
 

Quote   Quote: Originally Posted by M1GU31 View Post
Quote   Quote: Originally Posted by MWRed View Post
Just a bit of info on a problem I had in the fall.
I took in a PC from a friend at work that I was going to try to get working and salvage it. It would post, but that's it. It sat on the post screen and there was nothing else.
Keyboard showed that it had power, but it wouldn't follow any commands at all. Got a motherboard/cpu/ram combo. Using the original power supply and a new HDD, it worked just fine.
Sidenote: even though the keyboard showed power, I couldn't enter the bios, as if the USB controllers were toast (tried in all 6 usb ports, didn't bother trying to find a ps/2 keyboard.) Power Supply was fine also.
so what your saying is i need a new mobo?
Well, going by what you say, i'm not so positive, but in my opinion, it's leaning that way.
Does your POST screen show that it is detecting the ram/ hard drives?
Mine seemed to take about 2-3 minutes before it detected anything at all, which is wayyy too long and a sign that something was shot.

I just wanted to share the problem I had, which turned out being the motherboard. I'm guessing since it wouldn't go past the POST screen on mine, and the USB wouldn't actually work, that the MB was shot since it wouldn't do anything even when hooked up the new HDD to it( did that before buying the combo, just in case). Also, nothing happened when I had a disc in the dvd drive.It was as if the whole MB was toast and wouldn't see anything that was connected to it.


I would still go through every possibility of combinations to see if anything changes before assuming it's the MB. Mine was just obvious once I had the new HDD.


My System SpecsSystem Spec
.
03 Mar 2012   #22
karlsnooks

MS Windows 7 Ultimate SP1 64-bit
 
 

Anak,
No.
My System SpecsSystem Spec
03 Mar 2012   #23
Anak

Microsoft Community Contributor Award Recipient

Win 7 Home Premium 64bit Ver 6.1.7600 Build 7601 - SP1
 
 

Quote   Quote: Originally Posted by karlsnooks View Post
Anak,
No.
Okay, well, for some reason I find this problem fascinating, but like I said "too many cooks...", and this seems beyond me so if anyone needs anything I'll be the gopher....
My System SpecsSystem Spec
.

03 Mar 2012   #24
M1GU31

Windows 10 64bit
 
 

well the funny thing is my ps/2 keyboard powers up but my usb keyboard doesn't. The thing is my mouse does power up no matter what usb slot i enter it into it will power up just not any of my usb keyboards. Tried two usb keyboards and one ps/2 keyboard. None of them power on expect for the ps/2 keyboard but the usb mice i try in them all power on in all the usb slots. My sata seems to receive power but it doesn't read it and all the sata plugs give power to both my hdd and dvd drive. My IDE powers on also. But the problem persist i'm thinking I need a new mobo but want to eliminate all possibility's before doing this just to make sure. Thinking about trying a different psu on the mobo to see if this would fix it.
My System SpecsSystem Spec
03 Mar 2012   #25
Britton30
Microsoft MVP

Windows 7 Ultimate X64 SP1
 
 

I'm gonna reiterate something. The issue started after you removed, then replaced the PSU, so I suspect it is something you did that caused it. Of course you may have somehow ruined the board in doing this too. check the PCIe power to your GPU if it has them.
My System SpecsSystem Spec
03 Mar 2012   #26
Layback Bear

Windows 7 Pro. 64/SP-1
 
 

Just a though. Is their a 120v/240v switch on the back of the power supply. If so make sure it is set correctly with the power supply unplugged.
My System SpecsSystem Spec
03 Mar 2012   #27
M1GU31

Windows 10 64bit
 
 

Quote   Quote: Originally Posted by Britton30 View Post
I'm gonna reiterate something. The issue started after you removed, then replaced the PSU, so I suspect it is something you did that caused it. Of course you may have somehow ruined the board in doing this too. check the PCIe power to your GPU if it has them.
actually it'sthe same psu all I did was remove it then put it back in. It's the stock psu that came with the computer when i bought it. And i will double check all connections again, I could of possibly connected something were it doesn't go go and it could be causing the problem. Will check again, Also forgot to mention i also when removing the psu accidentally removed these little tabs that say powersw,resetsw and h.d.d lite. Um kind of embarrassed to say this but i sort of forgot what pins they were exactly but knew which pins in the area just not the order and sort of did the guessing game with them till i got power Um if you can help me out so I can check if i put them in the right order which i think i did since everything powers on lol i sort of lost track which pin each was on due to unplugging them quickly. Still learning my way inside the tower lol but hopefully i learn from my mistakes to better my future and next time il'l know exactly what to do. Again sorry i didn't mention this earlier totally blew away from my mind till right now when you mentioned it. But ye if with the new psu i have coming in the mail doesn't fix it then il'l probably take it to a shop since i'm a bit inexperienced when it comes to the mobo. Barely started getting into learning about the hardware last year since i been taking a computer repair tech class in my highschool. I'm learning alot though from the class and from what i see here in sevenforums though. I see it as a learning experience from my mistakes, still upset i messed it up like that though :/ But ye i was planing to upgrade my psu this month so that's why i took this one out to see if i could get the old pc to turn on with the psu but then i saw it needed a microatx plug which is what i should of checked in the first place before removing it. Anyways new corsair psu coming will try to see if it works with that one and if not possibly take it to a shop and see what they can do for me like to make it work or suggest me a mobo and have them put it for me since i'm kind of scared i might mess up it up again.
My System SpecsSystem Spec
03 Mar 2012   #28
gregrocker

 

Expose the mobo as best you can but don't mess with it much more until you take enough well-lighted camera shots that our mobo experts can help you plug PSU back correctly.

How to Post a Screenshot in Seven Forums - Windows 7 Forums
My System SpecsSystem Spec
04 Mar 2012   #29
Britton30
Microsoft MVP

Windows 7 Ultimate X64 SP1
 
 

I know it was the same PSU, what I alluded to is what you said, you may have mis-connected something(s). Post the exact model number of your computer or see if you can find a name and model number on the motherboard.
As Greg said, don't try anything else until we can get a view of what you have.
My System SpecsSystem Spec
09 Mar 2012   #30
M1GU31

Windows 10 64bit
 
 

Got the new corsair psu today and will check for the model number when i get home. Can't right now not at home so just for references my mobo is a ASUS M4N68T-M V2

looks like this

Amazon.com: Asus M4N68T-M V2 Socket AM3/ GeForce 7025/ DDR3/ A&V&GbE/ Micro ATX Motherboards: Electronics

If you need me to i can take pics of the inside of my case
My System SpecsSystem Spec
Reply

 Bios screen freezes on startup




Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search




Similar help and support threads
Thread Forum
Black screen before BIOS startup.
I was using my PC doing everyday stuff, when out of nowhere my screen just went black, my music was still playing, but my screen was black. Upon restarting my computer manually it black screened yet again, this time right after showing me my RAM amount (just before the BIOS). I took apart the tower...
General Discussion
Computer Freezes at BIOS error Screen
I was playing FFXIV when it started freezing and lagging, which isn't too uncommon in and of itself however, when I tried to restart the game it continued to give me log in errors. Attempting to fix this I decided to restart my computer but when it went to start back up it gave me a no boot device...
General Discussion
PC freezes at BIOS entry screen, can't do anything.
So I went to sleep yesterday and everything was fine, I didn't download anything new (besides Titanfall Beta) and I didn't move any hardware around. Today I wake up and try to turn my PC on, it loads, I hear the beep that I should always hear and then it goes to the screen which allows you to enter...
General Discussion
Screen freezes immediately after arriving at desktop during startup
Hello, I have a recurring problem that is getting quite bothersome to be operating around. My issue is that about twenty seconds or so after I initially get to my desktop after logging into my computer the screen and seemingly the entire computer up and freezes, with neither the touchpad or the...
Software
Computer screen freezes after startup, BSOD
Hi, as of today, I went through my normal rotinee. Start computer from sleep, log into Teamspeak 3, open Play with Six and launch ArmA 2 OA ACE mod an play. But today, my computer screen freezed and I couldn't do anything except move my mouse. After doing a hard restart of my computer and getting...
BSOD Help and Support
Blank screen after initial startup. BIOS options are locked
i have a Sony Vaio Fw 490j with windows 7 and 2.53 ghz core 2 duo motherboard and 4 gb ram. It crashed yesterday and when i switch it on i get startup repair and start windows normally both of which dont work. I cant format since i am not getting BIOS options and i looked online in some forum and...
BSOD Help and Support


Our Sites

Site Links

About Us

Find Us

Windows 7 Forums is an independent web site and has not been authorized, sponsored, or otherwise approved by Microsoft Corporation. "Windows 7" and related materials are trademarks of Microsoft Corp.

Designer Media Ltd

All times are GMT -5. The time now is 17:19.

Twitter Facebook Google+



Windows 7 Forums

Seven Forums Android App Seven Forums IOS App