Windows 7 Forums

Welcome to Windows 7 Forums. Our forum is dedicated to helping you find support and solutions for any problems regarding your Windows 7 PC be it Dell, HP, Acer, Asus or a custom build. We also provide an extensive Windows 7 tutorial section that covers a wide range of tips and tricks.


Windows 7: oparating system not found when booting is Sata option AHCI

17 May 2012   #1
Thowgate

window 7 home premium 64 bit
 
 
oparating system not found when booting is Sata option AHCI

so here what's wrong with my comp , i have an m17 r2 alienwAre laptop.in the bios menu the sata option HCAI is selected but when the comp boots it says no operating system is found when booting for bios sata option RAID it runs fine. But the comp should be on HCAI in order to run features that a specific to that computer . I have tryed reformatting but in HCAI it on finds the second of 2 500g hard drives but the partition with the boot is on hdd1 not hdd2 . Boot up again with RAID it finds both and and I can reformat . I have tryed to reset the registry and have tryed using drivermax to find out if I'm missing sata drivers I've also tryed reinstalling my bios from the dell/ Alienware site now im lost one what to do please help


My System SpecsSystem Spec
.
17 May 2012   #2
Sir George

Windows 7 Professional x64
 
 

Quote   Quote: Originally Posted by Thowgate View Post
so here what's wrong with my comp , i have an m17 r2 alienwAre laptop.in the bios menu the sata option HCAI is selected but when the comp boots it says no operating system is found when booting for bios sata option RAID it runs fine. But the comp should be on HCAI in order to run features that a specific to that computer . I have tryed reformatting but in HCAI it on finds the second of 2 500g hard drives but the partition with the boot is on hdd1 not hdd2 . Boot up again with RAID it finds both and and I can reformat . I have tryed to reset the registry and have tryed using drivermax to find out if I'm missing sata drivers I've also tryed reinstalling my bios from the dell/ Alienware site now im lost one what to do please help
Are you referring to the Advanced Host Controller Interface (AHCI)? I have never heard of HCAI as an acrnoym in computer terms. If you want to change from a RAID (dynamic) to basic disk it will require formatting the drives.

See the following article for some information;

http://www.techrepublic.com/article/understand-the-differences-between-basic-disks-and-dynamic-disks/5797060

HTH
My System SpecsSystem Spec
17 May 2012   #3
gregrocker

 

It sounds like your computer was built with a RAID array with two HD's striped into one.

In order to change it to AHCI you'd need to undo the RAID array by accessing it when prompted before or on the BIOS splash screen. This may be in addition to changing the SATA controller setting in BIOS as you're doing. To find out for sure go to the Dell Support Downloads webpage for your exact model and read the Manual.

Then back up your data, unplug one HD, boot the Win7 installer to Clean Reinstall - Factory OEM Windows 7.

Afterwards plug back in the other HD to use as storage. Keep a Win7 backup image so you never have to reinstall again. Backup Complete Computer - Create an Image Backup
My System SpecsSystem Spec
.

18 May 2012   #4
Thowgate

window 7 home premium 64 bit
 
 

hi yes sorry i ment AHCI

@ gregrocker so what your saying is Switch the SATA oparaion back to AHCI and then remove hdd2 and try to reinstall windows with a reformat? i not sure what you mean by "you'd need to undo the RAID array by accessing it when prompted" thanks for your help
My System SpecsSystem Spec
18 May 2012   #5
Thowgate

window 7 home premium 64 bit
 
 

So I changes the SATA options back to AHCI and remove hdd0 rebooted with windows install and it doesn't even show the hdd as there, tryed the Same with hdd1 and it shows it but I can't format or reinstall windows7 to it , looking in the bios with one hdd out that in my sata options where it shows the HDDS it have a " u " where it should say the HDDS memory . apon putting both HDDS back in and booting with raid again I can no longer get in to windows. Any help on this would be awesome thanks
My System SpecsSystem Spec
18 May 2012   #6
bobkn

Windows 7 Pro X64 SP1
 
 

Do the drives appear in the PC's BIOS setup?

It's been a long time since I've broken a RAID array, but I think that you may need to fix the MBR for each disk.

How to use the Bootrec.exe tool in the Windows Recovery Environment to troubleshoot and repair startup issues in Windows
My System SpecsSystem Spec
18 May 2012   #7
gregrocker

 

As I stated there is often a RAID menu which shows up as the first or second screen when booting. That may need to be accessed to unRAID your BIOS and not just the SATA setting within BIOS setup alone.

Googling your model I found this on Laptop Review:

Quote:
Originally Posted by NotebookNeophyte
How difficult is it to "UN-RAID 0" a laptop lol. I am probably going to be picking up an m17x R2 tomorrow and it comes with 2 256GB SSD in RAID 0. I'm not so sure I would want to keep them configured like this...the laptop will be wiped clean and come only with Windows 7. So what exactly does this entail?

You will need to go into the bus controller/RAID menu on startup and select "delete array," I believe. Another clean install will be required as you will lose all the data on both hard drives.
Again there is normally a RAID controller first booted into which needs to be accessed to delete the array, or unRAID.


Your Manual includes nothing about this. Have you asked at Dell chat or forums?
My System SpecsSystem Spec
Reply

 oparating system not found when booting is Sata option AHCI




Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search




Similar help and support threads
Thread Forum
plugging old SATA hard disk in AHCI system
My current system is running Win7 with SATA configured as AHCI. I have an old desktop running WinXP but with SATA configured as IDE. May I ask : Is it safe (in terms of data reliability) to plug the old WinVista HD in the current system for retrieving data files ?
General Discussion
No AHCI option in BIOS, is my computer default in AHCI or IDE?
I bought a brand new SSD, installed it in Windows 7, and there is no option in my BIOS for the SATA controller (to switch between IDE and AHCI Mode). How do I determine whether my computer's sata controller is using IDE or AHCI? I want to make sure that my AHCI controller is enabled and not IDE...
Hardware & Devices
Changing from SATA RAID to SATA AHCI - Help needed!
I could really use some help with this. I have a HD that I'm moving from one Windows 7 machine to another. The new system is a Gateway DX4860. The old was was also a Gateway DX4820. When I put the old drive in the new computer, I get the Windows Splash screen, the stars begin to appear...
Hardware & Devices
Configure Sata as IDe or AHCI?
Hi guys, I just built my computer and am going through the bios. Should I configure sata as IDE or AHCI? This is the computer that I am building for video production: Asus P6T Deluxe V2 Corsair Core i7 XMS3 12GB 5 Samsung 1 TB Spinpoint 7200 RPM Antec Nine Hundred Two Black Steel...
Hardware & Devices
sata ide or ahci
Hi guys I was told by a friend that changing the sata settings in the bios from ide to ahci can help improve performance so i did.Windows loaded installed the drivers and asked for a reboot which i did all fine. Stupidly it was only then that i decided to look into it and apparently your...
Performance & Maintenance
Intel Sata controler ICH10R AHCI + Jmicron AHCI error
Hi. I have the GA-EX58-Extreme Board and have just installed the pre release of Win7 7600 64 bit. Normally i have experience to get the BSOD when in staling with AHCI active in bios so i change to IDE mode. Installation went flawless and also the change to AHCI mode on Intel ICH10R controler...
Drivers


Our Sites

Site Links

About Us

Find Us

Windows 7 Forums is an independent web site and has not been authorized, sponsored, or otherwise approved by Microsoft Corporation. "Windows 7" and related materials are trademarks of Microsoft Corp.

Designer Media Ltd

All times are GMT -5. The time now is 21:28.

Twitter Facebook Google+



Windows 7 Forums

Seven Forums Android App Seven Forums IOS App