Windows 7 Forums
Welcome to Windows 7 Forums. Our forum is dedicated to helping you find support and solutions for any problems regarding your Windows 7 PC be it Dell, HP, Acer, Asus or a custom build. We also provide an extensive Windows 7 tutorial section that covers a wide range of tips and tricks.


Windows 7: Computer won't boot due. Most likely wrong disk set to Active?

24 Jun 2012   #1
Cumminsc9

Windows 7 Ultimate 64bit
 
 
Computer won't boot due. Most likely wrong disk set to Active?

Hey umm well I was playing around with my newly built desktop and trying to sort out my hard drive and such I accidently set a disk to "active" thinking it would do nothing I went about my business and continued to use my desktop until the following day.

So just an 1 hour ago I tried to boot up my desktop and was greeted with
"BOOT MGR IS MISSING - Cltrl+alt+delete to reboot"

I more or less knew that the disk I was messing with last night had caused this. So I grabbed my windows disk and started up and went straight into command prompt to sort it out. However now I have set my windows disk to active and all others to inactive my computer is still telling me Boot Mgr is missing, and yes I have changed it so it will boot from my Hard Drive but still.......No luck

Any help would be greatly appreciated! Any more information needed just ask

Thanks Tom


My System SpecsSystem Spec
24 Jun 2012   #2
Cumminsc9

Windows 7 Ultimate 64bit
 
 

Don't worry about it....Problem Solved.
My System SpecsSystem Spec
24 Jun 2012   #3
Ztruker

Windows 8 Core X64
 
 

Mind sharing what the fix was?
My System SpecsSystem Spec
24 Jun 2012   #4
gregrocker
Microsoft MVP

 

Partitiions are set Active, not disks. If you set another partition Active than the WIn7 or it's System Reserved boot partition (preferred if you have it) then you need to move the Active flag back where it was: Mark Partition Active

If Win7 doesn't start then you'll also need to Startup Repair - Run 3 Separate Times.
My System SpecsSystem Spec
24 Jun 2012   #5
Cumminsc9

Windows 7 Ultimate 64bit
 
 

Thanks for the correction Gregrocker.

Umm the fix was to access command prompt on the installation disk and access DISKPART where I checked the volume names and remembered that part of my SSD was partitioned to "System Reserve" I soon realised it was this partition that need to be active and went about this ensuring all other partitions were inactive and the "System Reserve" was active.

(SHIFT+F10) OPEN CMD > DISKPART > LIST DISK > SELECT DISK 0 > LIST PARTITION > SELECT PARTITION 1 > ACTIVE

The rest I followed the same steps as above but with each other partition I would change it to "Inactive" Then eventually exit "cmd" and reboot ensuring it was booting from my SSD.

(Disk0 and Partition 1 in my circumstance)
My System SpecsSystem Spec
24 Jun 2012   #6
gregrocker
Microsoft MVP

 

Since only one partition on a HD can be marked Active at a time, it isn't necessary to mark the others Inactive.
My System SpecsSystem Spec
24 Jun 2012   #7
Cumminsc9

Windows 7 Ultimate 64bit
 
 

I suppose you are correct however I ensured that the other partitions weren't active by ensuring they were all inactive.

Not unless when you make one active the others automatically become inactive? If this is the case I didn't know that and will remember for future use. However if not then doing what I did caused no harm. =D
My System SpecsSystem Spec
Reply

 Computer won't boot due. Most likely wrong disk set to Active?




Thread Tools





Similar help and support threads
Thread Forum
Wrong Drive Is System Active?
I have a main drive, drive C, with its affiliated system volume Drive G. I installed and formatted a second drive, Drive E. It's affiliated system drive is Drive F. this drive says it's "system active." shouldn't the G Drive be system active? I think this is causing a problem for me when trying...
General Discussion
Marked wrong partition as active, don't have access to Windows 7 DVD
Okay first of all, I don't know if this is the correct section. I marked the wrong partition as active in Windows 7, the problem is that I do not have access to a Windows 7 DVD to use diskpart. And I don't have access to any other computer at the moment. The only thing I have access to is an old...
General Discussion
Wrong drive is System and Active
Here is my disk management screen http://i.imgur.com/mjXWbpF.png but i don't know why my Storage drive is a System drive when I only use it to store data. i figured out how to remove the active from it; http://www.sevenforums.com/tutorials/197157-partition-mark-inactive.html but how can...
Installation & Setup
Marked wrong drive as active need help
So I did something really stupid and believe when I was looking around that I marked both drives as active and it moved my secondary drive to the front in the space as disk 0 and moved the windows drive to disk 1 and thanks it is supposed to boot from the wrong drive. I have no windows 7 recovery...
Hardware & Devices
Taskbar Active Highlight Appears Behind Wrong Icon
Every time I open windows explorer, the active application highlight appears behind the Control Panel icon instead of the Explorer icon. Is there a way to fix this? Thanx, Randy
General Discussion
Hard disk always active and computer is very slow
Hi all. I'm running Win7 Ultimate 64bit. This is my rig: CPU: Intel E8500 @ 3.45GHz (OC) RAM: OCZ Titanium 2x2GB @ 1152MHz FSB432x8.0 MB: Gigabyte EX38-DS4 (BIOS F3) GPU: ATI Palit 4870 1GB Dual Edition I have WD HDD 500GB Sata2 and WD HDD 160GB Sata1 for my videos and music only. The...
Performance & Maintenance

Our Sites

Site Links

About Us

Find Us

Windows 7 Forums is an independent web site and has not been authorized, sponsored, or otherwise approved by Microsoft Corporation. "Windows 7" and related materials are trademarks of Microsoft Corp.

Designer Media Ltd

All times are GMT -5. The time now is 22:01.

Twitter Facebook Google+



Windows 7 Forums

Seven Forums Android App Seven Forums IOS App