Windows 7 Forums
Welcome to Windows 7 Forums. Our forum is dedicated to helping you find support and solutions for any problems regarding your Windows 7 PC be it Dell, HP, Acer, Asus or a custom build. We also provide an extensive Windows 7 tutorial section that covers a wide range of tips and tricks.


Windows 7: Trying to Diagnose an Explorer Problem


29 Jul 2012   #1

Windows 7 Ultimate x64 SP1
 
 
Trying to Diagnose an Explorer Problem

I'm building a PC for a friend and will post the specs below. The issue is, on a clean install, the PC boots fine and loads to the desktop. Within the first minute of the PC booting, the HDD light goes on solid, and it seems that Windows Explorer hangs. I can still move the mouse cursor around, but I can't click on anything. If I let it sit for a minute or two, it seems to be fine. I have all drivers updated, and absolutely no software installed. I did install MSE and run a scan, but that came up clean (the problem existed before and after install). All Windows Updates are applied, and the problem existing before and after them. I'm not sure what else I should be doing to diagnose this.

AMD FX4100 proc
Gigabyte 78LMT-S2P
4 GB MicroCenter brand memory
WD 2500KS HDD
ATI Radeon 4350


My System SpecsSystem Spec
.

29 Jul 2012   #2

Windows 7 Ultimate x64 SP1
 
 

What processes are running during the odd behavior, and what's loaded in msconfig? Since you haven't installed any software, I can only think that there's some driver process going on that's causing this to happen.
My System SpecsSystem Spec
29 Jul 2012   #3

Windows 7 Ultimate x64 SP1
 
 

I can't get task manager to open...that triggers the hang. Msconfig's start up tab is completely empty. I thought I had MSE installed, but I don't. I scanned the drive with the MSE offline disc, and found nothing.
My System SpecsSystem Spec
.


29 Jul 2012   #4

Windows 7 Ultimate x64 SP1
 
 

I doubt there's a virus problem. Did you download the latest drivers from the manufacturers and install them after Windows was installed?
My System SpecsSystem Spec
29 Jul 2012   #5

Windows 7 Ultimate x64 SP1
 
 

Yep, I did so with the AMD chipset drivers, audio drivers, and network card. Once I installed those, I ran Windows Update, and the video drivers for the PCI-E 4350 were downloaded. I have no uninstalled drivers, according to Device Manager.
My System SpecsSystem Spec
29 Jul 2012   #6

Windows 7 Ultimate x64 SP1
 
 

Did you get the AMD chipset driver from AMD or from Gigabyte?
My System SpecsSystem Spec
30 Jul 2012   #7

Windows 7 Ultimate x64 SP1
 
 

I got it from Gigabyte. Should I follow my own usual advice, and get it from the source? I normally build Intel only, so I always get my chipset drivers right from them.
My System SpecsSystem Spec
30 Jul 2012   #8

Win 7 Pro x64 SP1, Win 7 Ult x86 SP1
 
 

Have you tried booting in Safe Mode?
My System SpecsSystem Spec
30 Jul 2012   #9

Windows 7 Ultimate x64 SP1
 
 

I'd try downloading from AMD. They constantly update their chipset all-in-one drivers.
My System SpecsSystem Spec
30 Jul 2012   #10

Windows 7 Ultimate x64 SP1
 
 

I'm in the process of removing the chipset driver and then I'll install the newer ones from AMD. So far, in Safe Mode, it seems to be running ok.
My System SpecsSystem Spec
Reply

 Trying to Diagnose an Explorer Problem




Thread Tools



Similar help and support threads for2: Trying to Diagnose an Explorer Problem
Thread Forum
how to diagnose and solve bbcode 109 BSOD Help and Support
How do I diagnose this performance problem? Performance & Maintenance
Diagnose Report Performance & Maintenance
BSOD diagnose, thanks BSOD Help and Support
Help diagnose startup time .... Performance & Maintenance
Help Please [Cannot Diagnose Connection] Network & Sharing
Please help diagnose this BSoD: 10d BSOD Help and Support

Our Sites

Site Links

About Us

Find Us

Windows 7 Forums is an independent web site and has not been authorized, sponsored, or otherwise approved by Microsoft Corporation. "Windows 7" and related materials are trademarks of Microsoft Corp.

Designer Media Ltd

All times are GMT -5. The time now is 11:33 PM.
Twitter Facebook Google+



Windows 7 Forums

Seven Forums Android App Seven Forums IOS App
  

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33