Windows 7 Forums

Welcome to Windows 7 Forums. Our forum is dedicated to helping you find support and solutions for any problems regarding your Windows 7 PC be it Dell, HP, Acer, Asus or a custom build. We also provide an extensive Windows 7 tutorial section that covers a wide range of tips and tricks.


Windows 7: explorer hangs up after entering folder with wave-files

15 Sep 2009   #1
Hedge

Windows 7 RC1
 
 
explorer hangs up after entering folder with wave-files

I experience this issue on one PC with RC installed and on another one with RTM.

Whenever I enter a special folder with 5 or 6 wave-files, explorer.exe uses 100% cpu-power and it's memory usage goes up to 2 gigs.

It takes a long time to get to the taskmanager and kill the process.

I've found some forum-posts of users who experience the same issue on Vista and Win 7 but never an answer.


My System SpecsSystem Spec
.
15 Sep 2009   #2
zigzag3143

Win 8 Release candidate 8400
 
 

Quote   Quote: Originally Posted by Hedge View Post
I experience this issue on one PC with RC installed and on another one with RTM.

Whenever I enter a special folder with 5 or 6 wave-files, explorer.exe uses 100% cpu-power and it's memory usage goes up to 2 gigs.

It takes a long time to get to the taskmanager and kill the process.

I've found some forum-posts of users who experience the same issue on Vista and Win 7 but never an answer.

You should go to event viewer (type event viewer in search) go to windows logs>apllication tab and see what errors are listed. using the built in snipping tool (snip in search) take a screenshot and upload it to us.

Ken
My System SpecsSystem Spec
15 Sep 2009   #3
SquonkSC

Win7 Build 7600 x86
 
 

Quote   Quote: Originally Posted by Hedge View Post
I experience this issue on one PC with RC installed and on another one with RTM.

Whenever I enter a special folder with 5 or 6 wave-files, explorer.exe uses 100% cpu-power and it's memory usage goes up to 2 gigs.

It takes a long time to get to the taskmanager and kill the process.

I've found some forum-posts of users who experience the same issue on Vista and Win 7 but never an answer.
Hi Hedge,

And please fill in your systems specs as detailed as possible.

At Ken. jk
My System SpecsSystem Spec
.

15 Sep 2009   #4
Hedge

Windows 7 RC1
 
 

Quote:
And please fill in your systems specs as detailed as possible.

I have PC. It's block-shaped and has a power-button.


j/k I doubt specs matter that much because it is happening on a PC and on my Thinkpad T61.
I'll post the log when I'm at home.

Thanks for the help in advance.

EDIT: I just discovered my PC also has a reset-button.
My System SpecsSystem Spec
29 Sep 2009   #5
Hedge

Windows 7 RC1
 
 

There are no errors in the log.
Is there anything else I can do to provide some information.

Quote   Quote: Originally Posted by zigzag3143 View Post
Quote   Quote: Originally Posted by Hedge View Post
I experience this issue on one PC with RC installed and on another one with RTM.

Whenever I enter a special folder with 5 or 6 wave-files, explorer.exe uses 100% cpu-power and it's memory usage goes up to 2 gigs.

It takes a long time to get to the taskmanager and kill the process.

I've found some forum-posts of users who experience the same issue on Vista and Win 7 but never an answer.

You should go to event viewer (type event viewer in search) go to windows logs>apllication tab and see what errors are listed. using the built in snipping tool (snip in search) take a screenshot and upload it to us.

Ken
My System SpecsSystem Spec
29 Sep 2009   #6
H2SO4

Win7x64
 
 

Quote   Quote: Originally Posted by Hedge View Post
There are no errors in the log.
Is there anything else I can do to provide some information.
I had to laugh at your "system specs" response

Does the same symptom happen in safe mode? If not, MSCONFIG may be a relatively simple way to find the specific difference (between normal and safe modes) which is the cause.

There are far more sophisticated tools for this sort of thing but it's important to rule out the simpler stuff first.
My System SpecsSystem Spec
29 Sep 2009   #7
Hedge

Windows 7 RC1
 
 

Just tried safe-mode, the problem still occurs there.

explorer.exe's and dllhost.exe's CPU-usage go up to 50% each.
My System SpecsSystem Spec
29 Sep 2009   #8
H2SO4

Win7x64
 
 

Quote   Quote: Originally Posted by Hedge View Post
Just tried safe-mode, the problem still occurs there.

explorer.exe's and dllhost.exe's CPU-usage go up to 50% each.
B####r.

Perhaps more "simple" troubleshooting is called for. What's so special about that folder and those "5 or 6 WAVs"? Do all folders with WAVs in them behave the same way, even if the WAVs are not from that group of 6?

I'm trying to understand whether it's enough for any WAV files to be present in a folder (even if there's other stuff?), or whether the symptom is specific to a certain folder and/or a certain WAV file.
My System SpecsSystem Spec
29 Sep 2009   #9
Hedge

Windows 7 RC1
 
 

I've got some new information:

I tried moving all the WAVs of that folder into another folder.
2 wave-files remained in the old folder.

I can view the new folder without any issues.

Old folder is called "Hedgehog"
New folder is called "Hedgehog2"

Now I deleted "Hedgehog" because I still have a backup of these 2 files.
The I renamed "Hedgehog2" to "Hedgehog".
When I open the folder now it goes back to 99% cpu usage of explorer.exe.
When I rename it "Hedgehog2" again, it works as expected.
There are no hidden files btw.

I have other folders containing wave-files, but only "Hedgehog" (which is the most important one b/c it contains my own stuff) makes such trouble.
My System SpecsSystem Spec
29 Sep 2009   #10
H2SO4

Win7x64
 
 

That suggests a very different codepath depending on whether the folder name matches a particular string.

What created the "hedgehog" folder originally? Was it an app? It seems likely that app has sunk some sort of buggy plug-in into Explorer.
My System SpecsSystem Spec
Reply

 explorer hangs up after entering folder with wave-files




Thread Tools




Similar help and support threads
Thread Forum
Windows Explorer Hangs when Right Clicking any jpg file or files
If I right click any jpg file, it causes windows explorer to hang. I cannot open the right click menu. If I click on any other type of file, no problem. Any ideas how to fix this? I am using Windows 7, SP1 with all of the latest updates and Windows Security Essentials.
General Discussion
In Windows Explorer is there a way to select all files in a folder?
If I open a folder and want to either move all files to another folder using click and move or to copy to a DVD, is there a shortcut command that would allow me to select all items instead of having to select them one at a time?
General Discussion
Computer hangs at Welcome screen after entering password
Hello to the forum. I am having recurring problem with one tower in my network. Upon boot, the system gives me the login screen, I enter P/W, and the little blue circle greets me. So far, I have solved this by restarting with the reset key, telling the PC to start normally,and re entering my P/W....
General Discussion
Purpose of 'Lost files' folder in windows explorer?
Hi Everyone I may have posted this query previously so forgive me for being a 'newby'. I like to keep my PC nice and tidy (maybe to the point of OCD sometimes) so I am always looking for bits of programs and software that I can safely delete. I have just come across a file in windows explorer...
Performance & Maintenance
Windows Explorer hangs when copying files from DVD-R
Hello, I am trying to get all of my 'old' MP3 files (napster era) off of the DVDs I have them burned on. However, Windows Explorer is hanging when it tries to copy them. They are visible in the Windows Explorer view, but when I try and click and drag them all over to my HDD, they either...
BSOD Help and Support
'Welcome' screen after entering password hangs for 15 seconds
I recently re-formatted my hard-drive and re-installed windows 7. There were some problems, so I did it again. Both times I've had this issue... When I turn on my laptop and windows 7 boots up everything's fine up until I type in my password to log in. The 'welcome' screen stays there for nearly...
Performance & Maintenance


Our Sites

Site Links

About Us

Find Us

Windows 7 Forums is an independent web site and has not been authorized, sponsored, or otherwise approved by Microsoft Corporation. "Windows 7" and related materials are trademarks of Microsoft Corp.

Designer Media Ltd

All times are GMT -5. The time now is 22:40.

Twitter Facebook Google+



Windows 7 Forums

Seven Forums Android App Seven Forums IOS App