Windows 7 Forums
Welcome to Windows 7 Forums. Our forum is dedicated to helping you find support and solutions for any problems regarding your Windows 7 PC be it Dell, HP, Acer, Asus or a custom build. We also provide an extensive Windows 7 tutorial section that covers a wide range of tips and tricks.


Windows 7: Windows doesn't login properly in normal mode but fine in safe mode


13 Nov 2012   #1

windows 7 home premium SP1, 64 bit
 
 
Windows doesn't login properly in normal mode but fine in safe mode

Hi,

I got win 7 home premium 64 bit on an i3 laptop. My system worked fine until today morning.

The problem is this;
When I boot the system in normal mode, I get to the part where I need to enter my password to login. Once i do that, all I get is a black screen with the mouse pointer that moves about normally. I've waited for the normal desktop environment to appear (ie icons and taskbar) but this doesn't happen (btw, my desktop background color is always black).
The system boots perfectly in safe mode.

Yesterday was the first time in over a year I used utorrent. I used to get the BSOD when I used to use it. I couldn't rectify the problem and hence had stopped using it. It worked fine yesterday though.

Any idea whats happening and how I could fix the problem?

My System SpecsSystem Spec
.

13 Nov 2012   #2

windows 7 home premium SP1, 64 bit
 
 

I've tried running SFC /SCANNOW a couple of times but I keep getting a message that there may be corrupted files. I also created the sfcdetails.txt file.
Going to try the system restore option now
My System SpecsSystem Spec
14 Nov 2012   #3
Microsoft MVP

 

Can you tell us what solved this for you? By System Restore were you referring to Factory Recovery?
My System SpecsSystem Spec
.


15 Nov 2012   #4

windows 7 home premium SP1, 64 bit
 
 

I restored the system to a point 2 days prior to the problem, i.e. when the system worked fine.
My System SpecsSystem Spec
15 Nov 2012   #5
Microsoft MVP

 

I'd also run SFC -SCANNOW Command again to see if there are still bad System files. If so run it a few times to see if they repair. If not and there are performance problems resulting, you may need a Repair Install.
My System SpecsSystem Spec
19 Nov 2012   #6

windows 7 home premium SP1, 64 bit
 
 

I did run the SFC -SCANNOW Command and bad system files showed up but it worked for about 4 days. today i got the same problem. i'll try a restore and then a repair install if its not all well.
My System SpecsSystem Spec
19 Nov 2012   #7
Microsoft MVP

 

I would also check for infection first by installing, updating and running a full scan with Malwarebytes
in Safe Mode if necessary.

Here are other basic Troubleshooting Steps for Windows 7
My System SpecsSystem Spec
Reply

 Windows doesn't login properly in normal mode but fine in safe mode




Thread Tools



Similar help and support threads for2: Windows doesn't login properly in normal mode but fine in safe mode
Thread Forum
BSOD in Normal mode but works fine in Safe mode BSOD Help and Support
BSOD only occurs in normal mode, Works fine on safe mode. BSOD Help and Support
Explorer running slow in normal mode, fine in safe mode.? Performance & Maintenance
Solved BSOD in normal mode (various errors), Runs fine in Safe Mode BSOD Help and Support
Solved Windows Normal Mode Crashes to BSOD and Safe Mode doesn't load BSOD Help and Support
Computer runs really slow in normal mode, but runs fine in safe mode BSOD Help and Support
Solved Poor upload speed in normal mode, fine in safe mode Network & Sharing

Our Sites

Site Links

About Us

Find Us

Windows 7 Forums is an independent web site and has not been authorized, sponsored, or otherwise approved by Microsoft Corporation. "Windows 7" and related materials are trademarks of Microsoft Corp.

Designer Media Ltd

All times are GMT -5. The time now is 12:42 AM.
Twitter Facebook Google+



Windows 7 Forums

Seven Forums Android App Seven Forums IOS App
  

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33