Windows 7 Forums
Welcome to Windows 7 Forums. Our forum is dedicated to helping you find support and solutions for any problems regarding your Windows 7 PC be it Dell, HP, Acer, Asus or a custom build. We also provide an extensive Windows 7 tutorial section that covers a wide range of tips and tricks.


Windows 7: Hang on Bootup, Black screen w/ movable mouse, caused by power service


02 Apr 2013   #1
jamesm113

Microsoft Windows 7 Ultimate 64-bit 7601 Multiprocessor Free Service Pack 1
 
 
Hang on Bootup, Black screen w/ movable mouse, caused by power service

Computer is a HTPC:
MSI E-350 APU/Mobo
8GB RAM
120 GB Kingston SSD

The computer hangs for a few minutes after the black "Starting Windows" screen and before the Logon screen appears. The mouse cursor is display and you can move it around all you want.

Last night, I was able to track down that it was the power service causing this issue, but i can't leave it permanatly disabled as the audio service depends on it.

Oh yea, it's happened after 2 completely fresh re-installs, after windows updates.

Any ideas? What can I do to further narrow this down? Thanks!


My System SpecsSystem Spec
02 Apr 2013   #2
koolkat77

Microsoft Community Contributor Award Recipient

Windows 7 Home Premium 64Bit
 
 

You have a SSD.. Is the firmware up to date?
My System SpecsSystem Spec
02 Apr 2013   #3
jamesm113

Microsoft Windows 7 Ultimate 64-bit 7601 Multiprocessor Free Service Pack 1
 
 

Kingston says there are no firmware updates available at this time, so yes. Plus I have an identical drive in my desktop with no issues.

Thanks!
My System SpecsSystem Spec
02 Apr 2013   #4
Britton30
Microsoft MVP

Windows 7 Ultimate X64 SP1
 
 

Hi, how did you determine it was Power Service at fault? I have no Audio service, is yours part of a driver?
My System SpecsSystem Spec
02 Apr 2013   #5
jamesm113

Microsoft Windows 7 Ultimate 64-bit 7601 Multiprocessor Free Service Pack 1
 
 

I used msconfig to disable half of the computers services, then rebooted. If I was able to reproduce the black screen hang, I enabled half of the remaining service, and so and so forth until I narrowed it all the way down the power service.

I think maybe it depends on the Windows Audio Service? If I have the computer booted with the power service disabled, the volume control won't work and it gives me an error message saying the audio service isn't enabled.
My System SpecsSystem Spec
03 Apr 2013   #6
Britton30
Microsoft MVP

Windows 7 Ultimate X64 SP1
 
 

Odd, this is what I show for Windows Audio dependencies.
Name:  Dep.jpg
Views: 4
Size:  70.2 KB
Try enabling all of the services in msconfig. Also go to Control Panel\All Control Panel Items\Power Options\Edit Plan Settings and reset you chosen plan to defaults.


My System SpecsSystem Spec
03 Apr 2013   #7
jamesm113

Microsoft Windows 7 Ultimate 64-bit 7601 Multiprocessor Free Service Pack 1
 
 

All services enabled in msconfig, and the balanced power plan set to default. Still experiencing the issue
My System SpecsSystem Spec
03 Apr 2013   #8
Britton30
Microsoft MVP

Windows 7 Ultimate X64 SP1
 
 

To better help us to help you would you please add your systems specs? Here's the correct way to do it. :SystemInfo See Your System Specs Under System Manufacturer/Model Number add whether it is a desktop or laptop and whether self built. Very important

Log in to Seven Forums and you will be able to transfer the info directly to the specs page in your profile from within the System Info app.

After doing this your specs will be available in each of your posts.
Click on My system Specs in the lower left of this post to see how it should look.
Full instructions are in the tutorial.


Do you have an add-in sound card you've installed drivers for?
My System SpecsSystem Spec
03 Apr 2013   #9
jamesm113

Microsoft Windows 7 Ultimate 64-bit 7601 Multiprocessor Free Service Pack 1
 
 

Full specs loaded

No add-in card, just the onboard card. It's a custom built HTPC, I guess it's a desktop.
My System SpecsSystem Spec
03 Apr 2013   #10
Britton30
Microsoft MVP

Windows 7 Ultimate X64 SP1
 
 

Thanks, nothing glaring stick out in your specs. You can try uninstalling the audio drive and using what looks fairly new. MSI USA ? Motherboard - E350IS-E45
Check your BIOS version too. Be certain this is your board.
My System SpecsSystem Spec
Reply

 Hang on Bootup, Black screen w/ movable mouse, caused by power service




Thread Tools



Similar help and support threads for2: Hang on Bootup, Black screen w/ movable mouse, caused by power service
Thread Forum
Black screen with movable mouse cursor before login screen appears BSOD Help and Support
Black screen & movable cursor General Discussion
laptop-satellite c660-120 starts up black screen and movable cursor General Discussion
Solved Welcome screen hang, log on hang, black screen crash, and more! BSOD Help and Support
Black Screen, Mouse Pointer in Center on Bootup Performance & Maintenance
Windows 7 running extremely slowly/Black screen with movable cursor General Discussion

Our Sites

Site Links

About Us

Find Us

Windows 7 Forums is an independent web site and has not been authorized, sponsored, or otherwise approved by Microsoft Corporation. "Windows 7" and related materials are trademarks of Microsoft Corp.

Designer Media Ltd

All times are GMT -5. The time now is 11:27 AM.
Twitter Facebook Google+



Windows 7 Forums

Seven Forums Android App Seven Forums IOS App