Windows 7 Forums

Welcome to Windows 7 Forums. Our forum is dedicated to helping you find support and solutions for any problems regarding your Windows 7 PC be it Dell, HP, Acer, Asus or a custom build. We also provide an extensive Windows 7 tutorial section that covers a wide range of tips and tricks.


Windows 7: dwm.exe crash/no aero/will not run!

05 Apr 2013   #1
circa8773

Windows 7 Home Premium
 
 
dwm.exe crash/no aero/will not run!

Help! Updated drivers via Dell, somewhere along the way Aero is gone, won't run. Upon start up, get message saying "DWM.exe has stopped working and has been closed/ A problem caused the application to stop working correctly, windows will notify you if there's a solution." Worked flawlessly until 2 days ago.

Troubleshooters say DWM is not activated, services say it's running, so i restart it, immediately i get the same error message. So DWM will not run and is not running in task manager. The file is still in System 32.
My drivers all say they're up to date. Malwarebytes says all good. i don't know what to do.' Im desperate, i'm stuck on pale blue windows, limited themes.... out of options, and i've tried all the normal go to fixes. I do have the event logs from when i was updating drivers via DELL site. Looks like it started around that time. Not sure if i missed an update or what or if NOT updating something seemingly unrelated would do this.

I hope someone can help or has heard of this. I'll post my general and graphic stats below, if anyone wants to see anything further just ask......

Thanks in advance to anyone that can help me.

Operating System: Microsoft Windows 7 Home Premium 64-bit SP1
CPU: Intel Core i7 3820QM @ 2.70GHz Ivy Bridge 22nm Technology
RAM: 8.00 GB Dual-Channel DDR3 @ 798MHz (11-11-11-28)
Motherboard: Alienware M14xR2 (U3E1) 28 C
Graphics: Generic PnP Monitor (1600x900@60Hz),NVIDIA GeForce GT 650M,Intel HD Graphics 4000
Hard Drives: 466GB ST9500423AS SCSI Disk Device (RAID),Dev_Cache,Type: Raid 0,Volume: 32GB
Optical Drives: MATA DVD+-RW UJ8A7 SCSI CdRom Device
Audio: Sound Blaster Recon3Di

Graphics: Monitor - Generic PnP Monitor on Intel HD Graphics 4000
Current Resolution: 1600x900 pixels
Work Resolution: 1600x860 pixels; State enabled, primary
Monitor BPP 32 bits per pixel; Monitor Frequency 60 Hz
Device \\.\DISPLAY1\Monitor0
NVIDIA GeForce GT 650M Memory - 2047 MB Driver version: 9.18.13.1422
Intel(R) HD Graphics 4000 Driver version: 9.18.13.1422
OpenGL: Version 4.0.0 - Build 9.18.10.3071
Vendor - Intel; Renderer - Intel HD Graphics 4000
GLU Version 1.2.2.0 Microsoft Corporation
Values: GL_MAX_LIGHTS 8; GL_MAX_TEXTURE_SIZE 8192; GL_MAX_TEXTURE_STACK_DEPTH 10
GL Extensions: Will post on request


My System SpecsSystem Spec
.
05 Apr 2013   #2
benjy206

Windows 7 Ultimate 64-bit
 
 

Quote   Quote: Originally Posted by circa8773 View Post
Help! Updated drivers via Dell, somewhere along the way Aero is gone, won't run. Upon start up, get message saying "DWM.exe has stopped working and has been closed/ A problem caused the application to stop working correctly, windows will notify you if there's a solution." Worked flawlessly until 2 days ago.

Troubleshooters say DWM is not activated, services say it's running, so i restart it, immediately i get the same error message. So DWM will not run and is not running in task manager. The file is still in System 32.
My drivers all say they're up to date. Malwarebytes says all good. i don't know what to do.' Im desperate, i'm stuck on pale blue windows, limited themes.... out of options, and i've tried all the normal go to fixes. I do have the event logs from when i was updating drivers via DELL site. Looks like it started around that time. Not sure if i missed an update or what or if NOT updating something seemingly unrelated would do this.

I hope someone can help or has heard of this. I'll post my general and graphic stats below, if anyone wants to see anything further just ask......

Thanks in advance to anyone that can help me.

Operating System: Microsoft Windows 7 Home Premium 64-bit SP1
CPU: Intel Core i7 3820QM @ 2.70GHz Ivy Bridge 22nm Technology
RAM: 8.00 GB Dual-Channel DDR3 @ 798MHz (11-11-11-28)
Motherboard: Alienware M14xR2 (U3E1) 28 C
Graphics: Generic PnP Monitor (1600x900@60Hz),NVIDIA GeForce GT 650M,Intel HD Graphics 4000
Hard Drives: 466GB ST9500423AS SCSI Disk Device (RAID),Dev_Cache,Type: Raid 0,Volume: 32GB
Optical Drives: MATA DVD+-RW UJ8A7 SCSI CdRom Device
Audio: Sound Blaster Recon3Di

Graphics: Monitor - Generic PnP Monitor on Intel HD Graphics 4000
Current Resolution: 1600x900 pixels
Work Resolution: 1600x860 pixels; State enabled, primary
Monitor BPP 32 bits per pixel; Monitor Frequency 60 Hz
Device \\.\DISPLAY1\Monitor0
NVIDIA GeForce GT 650M Memory - 2047 MB Driver version: 9.18.13.1422
Intel(R) HD Graphics 4000 Driver version: 9.18.13.1422
OpenGL: Version 4.0.0 - Build 9.18.10.3071
Vendor - Intel; Renderer - Intel HD Graphics 4000
GLU Version 1.2.2.0 Microsoft Corporation
Values: GL_MAX_LIGHTS 8; GL_MAX_TEXTURE_SIZE 8192; GL_MAX_TEXTURE_STACK_DEPTH 10
GL Extensions: Will post on request
What drivers did you update? That is more than likely the problem. You could roll back the driver's of what you downloaded and see which one is the problem
My System SpecsSystem Spec
05 Apr 2013   #3
circa8773

Windows 7 Home Premium
 
 

I updated about 20, laptop is less than a year old but Dell has a system scan tool for driver updates. So anyway it found about 31 new ones i think, did about 20, only recommended ones, even BIOS i think. Guess i'm screwed, also noticed my system restore wasn't turned on, so no restore points beforehand. Would the event log tell you anything??
My System SpecsSystem Spec
.

05 Apr 2013   #4
benjy206

Windows 7 Ultimate 64-bit
 
 

Quote   Quote: Originally Posted by circa8773 View Post
I updated about 20, laptop is less than a year old but Dell has a system scan tool for driver updates. So anyway it found about 31 new ones i think, did about 20, only recommended ones, even BIOS i think. Guess i'm screwed, also noticed my system restore wasn't turned on, so no restore points beforehand. Would the event log tell you anything??
Noramlly windows update would create a system restore point it would be no harm to try

System Restore
My System SpecsSystem Spec
05 Apr 2013   #5
indianacarnie

 

No restore points huh? Did you turn them off yourself? If not thats an indication of virus/malware. Not PROOF but an indication. Give your system a good deep scan with your A/V. Then ...... if you have no restore points and no system image to return to you could roll the new drivers back if possible. If not you could try the Dell/Alienware site for the previous drivers (the ones that worked) or maybe try here :Download DELL Drivers - Old Drivers

Was there a reason you updated them? I mean was there some other issue(s) before you did that? With drivers I've always subscribed to the adage of "if it ain't broke. don't fix it".

Worst case I guess you could try a repair install, fairly drastic but would get your machine running again. Heres a tutorial on how to do that :

Repair Install

I would do that only in an extreme case though, try a few of the other suggestions first.
My System SpecsSystem Spec
05 Apr 2013   #6
circa8773

Windows 7 Home Premium
 
 

I screwed up i guess, saw something about an update, so i did the scan, and it came up with 31 things that could be updated. Some remarked about performance boosts, even though i don't really need it with this thing, its blazing fast. Just thought itd be good to keep things up to date. Now i'm paying for it. Alienware had it shut off i think. I've scanned with norton and malwarebytes, nothing. It runs perfectly fine, except for losing my aero, and the dwm.exe won't run. So i guess it's a conflict somewhere. Just wouldn't think that putting UPDATED drivers in would do that, i could see an OUTdated driver conflicting with aero effects. Guess i'll have to go one by one and start rolling back. Will the "rollback button" automatically install the previous one i had installed?
My System SpecsSystem Spec
05 Apr 2013   #7
benjy206

Windows 7 Ultimate 64-bit
 
 

Well you could go doing that yes but it could take a while em Try you graphics driver just check the details of when they were installed in device manager. Or if you wanted which would fix your problem and save effort is Repair Install but if you don't just do the rollback option if up to yourself
My System SpecsSystem Spec
05 Apr 2013   #8
indianacarnie

 

Quote   Quote: Originally Posted by circa8773 View Post
I screwed up i guess, saw something about an update, so i did the scan, and it came up with 31 things that could be updated. Some remarked about performance boosts, even though i don't really need it with this thing, its blazing fast. Just thought itd be good to keep things up to date. Now i'm paying for it. Alienware had it shut off i think. I've scanned with norton and malwarebytes, nothing. It runs perfectly fine, except for losing my aero, and the dwm.exe won't run. So i guess it's a conflict somewhere. Just wouldn't think that putting UPDATED drivers in would do that, i could see an OUTdated driver conflicting with aero effects. Guess i'll have to go one by one and start rolling back. Will the "rollback button" automatically install the previous one i had installed?
I know what you mean about wanting to keep drivers updated, went through a very similar episode with my Asus G74Sx, blazing fast but I saw "performance" and tried it... to my sorrow too. Yes, the rollback feature SHOULD work for what you need.If not then we're always here to help.Good luck and happy gaming!
My System SpecsSystem Spec
05 Apr 2013   #9
Layback Bear

Windows 7 Pro. 64/SP-1
 
 

I'm no expert on such things but I have read several post where Norton will cause such problems. Interfering with driver insulation and many more problems. You have tried so many things I just thought this might help. If you so choose you could uninstall Norton using their online tool and install MSE just for testing and see if that helps your problems.
My System SpecsSystem Spec
05 Apr 2013   #10
Bongo

Microsoft Community Contributor Award Recipient

Win 7 Pro x64 / Win 10 Pro
 
 

Welcome to the Seven Forums

From one of Brink's tutorials

Check your settings in Visual Effects and Services then refresh your WEI

Jerry

Quote:
The desktop composition and Animate controls and elements inside windows options need to be enabled in Visual Effects.
The Desktop Window Manager Session Manager and Themes Services need to be set as Started and Automatic.
Refresh or update your WEI score. You will need an WEI score minimum of 2.0 in both Graphics & Gaming graphics in order for Aero to be activated.
My System SpecsSystem Spec
Reply

 dwm.exe crash/no aero/will not run!




Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search




Similar help and support threads
Thread Forum
Desktop Windows Manager/Aero WON'T run.dwm.exe crash on restart
Help! Updated drivers via Dell, somewhere along the way Aero is gone, won't run. Upon start up, get message saying "DWM.exe has stopped working and has been closed/ A problem caused the application to stop working correctly, windows will notify you if there's a solution." Troubleshooters say...
Customization
Aero Not Working - Graphics Card Does Not Support Aero - HELP
Ok so I built myself a new PC and everything was running fine. Then I decided to change the graphics card from an ASUS Radeon HD 6770 to an ASUS Radeon HD6850 1GB. Upon restart and every restart since, the Aero effects do not work. At first I just figured I hadnt got the right drivers. Games...
Graphic Cards
Windows Aero Crash
Hey guys, I have recently upgraded my PC (I know the spec isn't that great!) and installed an ATi Radeon HD4650 onto my AGP slot... The drivers installed without a problem and it plays DVD's and views photographs without a problem, even with Aero enabled. However, when Aero is enabled, there is...
Graphic Cards
App Crash & Aero Theme gone
Hello Expert Guys Please help me on this. I was trying to install DVD player software but some how it started giving the messages of Application Crash and changes the theme (because of compatibility problem). After that i restarted my PC and the message came PC was not able to restart...
BSOD Help and Support
Aero theme stopped working after a crash...system resto
I have window 7 64 bit on my high end computer. the computer has been great for a few months- i really like the aero features. tonight i installed the game Batman arkam asylum. while i was benchmarking the game froze up. The windows button, control alt delete, alt tab did nothing. so i turned...
BSOD Help and Support


Our Sites

Site Links

About Us

Find Us

Windows 7 Forums is an independent web site and has not been authorized, sponsored, or otherwise approved by Microsoft Corporation. "Windows 7" and related materials are trademarks of Microsoft Corp.

Designer Media Ltd

All times are GMT -5. The time now is 15:22.

Twitter Facebook Google+



Windows 7 Forums

Seven Forums Android App Seven Forums IOS App