Windows 7 Forums

Welcome to Windows 7 Forums. Our forum is dedicated to helping you find support and solutions for any problems regarding your Windows 7 PC be it Dell, HP, Acer, Asus or a custom build. We also provide an extensive Windows 7 tutorial section that covers a wide range of tips and tricks.


Windows 7: Drives not showing, folders/file icons/thumbnails not showing

27 May 2013   #1
Euthyphro

Windows 7 Professional 64 bit
 
 
Drives not showing, folders/file icons/thumbnails not showing

I have just built a new computer, using Windows 7 Pro 64 bit, however, I've noticed when I open Windows explorer, 3 out of 4 times it will continuously search for drives when opening up explorer and not show any drives that are installed. I've tried reformatting, using different hard drives, but the problem persists no matter what I do. I've reinstalled Windows 7 with only a single drive plugged in, tried different SATA ports, but this problem keeps coming back. The only thing I can think of is that the Windows 7 install disk is corrupted and not installing properly.

I've also noticed that once it starts searching like this, the icons wont display in any folder, although the file names will. Likewise, when trying to sort files by date, type, etc, they will not sort.

When this happens, I can easily type in C:\ to get to the drive without problem to access the drive but above problems with icons not showing, sorting, etc still is a problem.

Has anyone had this problem? Know of a way to fix this? I'm not looking forward to having to reformat again as I don't have the time to sit through and reinstall everything again after.





My System SpecsSystem Spec
.
27 May 2013   #2
The Danger Boy

Windows 8
 
 

Hey Man.

When Im having problems with the system i do this:

Open cmd as administrator and then type "sfc/scannow" press enter

I will check your system for missing systemfiles and problems.

Give it a try and let me hear from you
My System SpecsSystem Spec
27 May 2013   #3
Euthyphro

Windows 7 Professional 64 bit
 
 

Quote   Quote: Originally Posted by The Danger Boy View Post
Hey Man.

When Im having problems with the system i do this:

Open cmd as administrator and then type "sfc/scannow" press enter

I will check your system for missing systemfiles and problems.

Give it a try and let me hear from you

Thanks for the suggestion, I've run the scan and the results were:

Code:
Microsoft Windows [Version 6.1.7601]
Copyright (c) 2009 Microsoft Corporation.  All rights reserved.

C:\Windows\system32>sfc/scannow

Beginning system scan.  This process will take some time.

Beginning verification phase of system scan.
Verification 100% complete.

Windows Resource Protection did not find any integrity violations.
No luck so far with discovering a solution.
My System SpecsSystem Spec
.

27 May 2013   #4
mitchell65

Microsoft Windows 7 Home Premium 64-bit 7601 Multiprocessor Free Service Pack 1
 
 

What drives have you got installed and can you post a screenshot of your Disc Management window?
If you are doubtful about the quality of your Windows Installation Disc, where did it come from?
My System SpecsSystem Spec
27 May 2013   #5
The Danger Boy

Windows 8
 
 

Okay Man.

The command did not find any problems then I'm can not help

Sorry but I hope you will find a solution
My System SpecsSystem Spec
27 May 2013   #6
Euthyphro

Windows 7 Professional 64 bit
 
 

Quote   Quote: Originally Posted by mitchell65 View Post
What drives have you got installed and can you post a screenshot of your Disc Management window?
If you are doubtful about the quality of your Windows Installation Disc, where did it come from?




Following hard drives are installed atm:

WDC WD6400AAKS-00A7B0 - 640GB - Western Digital - Windows 7 installed on this drive.
ST3000DM001-1CH166 - 3TB Seagate
KINGSTON SH103S3120G - 120GB Kingston HyperX SSD


With that said, I've also tried installing Windows 7 on the SSD and the same problems occurred.

I've installed all updated drivers from manufacturers website, even went as far as flashing my bios to the latest version from Asus.

And as stated in my original post, just to try and weed out any of the three drives being a problem, I've tried with only one drive plugged in to see if one of the others were somehow causing the issue.


Re: disc quality, it was downloaded and burnt. I think MS used to host the iso's with digitalriver?



I have to run to work now but will check the thread tonight when I get back. Thanks for the assistance thus far and taking the time to try and help me sort this out.
My System SpecsSystem Spec
27 May 2013   #7
mitchell65

Microsoft Windows 7 Home Premium 64-bit 7601 Multiprocessor Free Service Pack 1
 
 

Thanks for that ifo. You didn't answer my question re the install disc?
Can you click the Start button and in the Search box type "Device Manager" (without the quotes). Then click on Disc Drives and see if there are any yellow triangles in there?
My System SpecsSystem Spec
27 May 2013   #8
Layback Bear

Windows 7 Pro. 64/SP-1
 
 

I recommend using this Tutorial to post screen shots.

Screenshots and Files - Upload and Post in Seven Forums

When you are in Explorer go to the top left and tick on organize and then Layout. Their will be several things to chose from. I have them all checked.
My System SpecsSystem Spec
27 May 2013   #9
lehnerus2000

W7 Ultimate SP1, LM18 MATE, W10IP VM, W10 Home, #All 64 bit
 
 
2 Active Drives/Partitions?

I don't think that you are supposed to have 2 Active partitions (Drive 0 and Drive 1).
My System SpecsSystem Spec
27 May 2013   #10
Layback Bear

Windows 7 Pro. 64/SP-1
 
 

My understanding is you can have two active partitions as long as they are not on the same drive.
I really don't know why one would do that.
Maybe a duel boot. I'm unable to read the picture in post #6.
My System SpecsSystem Spec
Reply

 Drives not showing, folders/file icons/thumbnails not showing




Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search




Similar help and support threads
Thread Forum
Not showing drives or folders
I am running Windows 7 Home Premium 64bit on a Compaq laptop that is 2.5 years old. Recently all the drives disappeared from the My Computer folder and the list of folders, networks, and home groups on the left are cleared out. Even the Control Panel is empty. I can however in the address bar type...
General Discussion
Vid Thumbnails Not Showing Consistently Within File Same Type
I know this problem has been posted before, but they don't seem the same as mine, and the solutions didn't work (or I'm hesitant -- see below). As you can see with the attached screen shot, not all the thumbnails for the videos are showing. What's less clear is the types that do display. The...
Music, Pictures & Video
CPU @ 100%, Memory Used Up & Drives/Thumbnails not Showing Win7
so yeah, this problem just started few hours ago.. out of the blue, noticed my CPU was running at 100%, so i figured it was some weird script running from my browser, so i closed it, re-opened it, but didn't work. even rebooted system, and it came back, still at 100%. then i started noticing my...
General Discussion
Folders icons showing/not showing content
Why is it that sometimes the folders icons show samples of their contents and sometimes not? Check the two images: the first shows Desktop in Windows Explorer; the second shows the desktop itself. http://i47.tinypic.com/wlx8u9.jpg http://i45.tinypic.com/2wnshzc.jpg Any idea on how to...
General Discussion
thumbnails & icons sometimes not showing and My Computer not loading
Hi, We've baenhaving the oddest problem and I've been all over the net looking for solutions. My hubby is running Win 7 Ultimate 32 bit on an Emachines PC. Intermittently picture thumbnails and program icons will suddenly stop showing up and will turn to only blank white icons....
General Discussion
Video File Thumbnails Not Showing!
Hey guys, I just joined the forums but I've been using it as a guide for the past week haha. I'm running the x86 (32bit) Windows 7 RTM. My problem is that when I'm in windows Media Center, and I'm in the Movies section, the thumbnails for the videos are just colored rectangular slates with the...
Media Center


Our Sites

Site Links

About Us

Find Us

Windows 7 Forums is an independent web site and has not been authorized, sponsored, or otherwise approved by Microsoft Corporation. "Windows 7" and related materials are trademarks of Microsoft Corp.

Designer Media Ltd

All times are GMT -5. The time now is 14:03.

Twitter Facebook Google+



Windows 7 Forums

Seven Forums Android App Seven Forums IOS App