Windows 7 Forums

Welcome to Windows 7 Forums. Our forum is dedicated to helping you find support and solutions for any problems regarding your Windows 7 PC be it Dell, HP, Acer, Asus or a custom build. We also provide an extensive Windows 7 tutorial section that covers a wide range of tips and tricks.


Windows 7: Indexing has stopped functioning

02 Jun 2013   #11
pjd

Win 7 Professional 64bit
 
 

Might have found a solution - see last post Windows Search service stopped, won't start! HELP! - Microsoft Community

I'll let y'all know - I'll do all the updates first

pjd


My System SpecsSystem Spec
.
02 Jun 2013   #12
Faladu

Windows 7 Ultimate Retail Box (64-bit installed) + Service Pack 1
 
 

Found this search tool as an alternative, so small and free....

https://code.google.com/p/jkhfilesearch/
My System SpecsSystem Spec
02 Jun 2013   #13
gregrocker

 

Quote   Quote: Originally Posted by pjd View Post
I did a repair install, nothing changed with respect to search, same state as it was in original post. Still doing the post SP1 updates but I not hold out much hope that they will solve the problem. So it looks like its back to last weeks image or a fresh install or use Docfetcher or something

pjd
Then it's likely another program or setting interfering. For this reason it would have been better to start with System Restore to before the problem occurred. Now its too late as a setting has been passed back through that's corrupt without any ability to roll it back.

Turn off everything at Startup in msconfig>Startup and >Services (after Hiding All MS Services) except AV using only a lightweight AV like MSE or Avast.

Have you used a Tweaking suite, Optimizer or Registry cleaner by chance? These will ruin Win7.
My System SpecsSystem Spec
.

02 Jun 2013   #14
pjd

Win 7 Professional 64bit
 
 

Quote   Quote: Originally Posted by Faladu View Post
Found this search tool as an alternative, so small and free....

https://code.google.com/p/jkhfilesearch/
Thanks faladu,

That proggie promotes itself as an alternative to Agent Ransack which is a file system finder that looks at folder & file names, but it doesn't look at file contents like Windows Search, I already use Agent Ransack. And Agent Ransack's big brother File Locator is on my list of alternatives for Windows Search.

But - I think I solved my problem...
My System SpecsSystem Spec
03 Jun 2013   #15
pjd

Win 7 Professional 64bit
 
 

Quote   Quote: Originally Posted by gregrocker View Post
Quote   Quote: Originally Posted by pjd View Post
I did a repair install, nothing changed with respect to search, same state as it was in original post. Still doing the post SP1 updates but I not hold out much hope that they will solve the problem. So it looks like its back to last weeks image or a fresh install or use Docfetcher or something

pjd
Then it's likely another program or setting interfering. For this reason it would have been better to start with System Restore to before the problem occurred. Now its too late as a setting has been passed back through that's corrupt without any ability to roll it back.

Turn off everything at Startup in msconfig>Startup and >Services (after Hiding All MS Services) except AV using only a lightweight AV like MSE or Avast.

Have you used a Tweaking suite, Optimizer or Registry cleaner by chance? These will ruin Win7.
@gregrocker I did do System Restore, 2 of them - see post 6 !! I never use things like registry cleaners, or optimizers - see post 3 !! And its not a 3rd party application - it died when moi changed a file type (epub) from Index Properties Only to Index Properties and File Contents - see post 1 !!

However, the good news is indexing is running again But the bad news is I don't know why

While I was updating Windows after the in place 'repair', I found that MS thread I posted in post 11. One of the suggestions there was to ensure that Windows Search was 'turned on' in Program Updates->Turn Windows Features on or off. Well it was 'turned on' as was Indexing Service.

So I turned them both off. Then I thought... no you dummy... wait till the updates are finished and you've done a restart. So I turned them both on again. But when you turn features on and off windows scurries around for a while before telling you to do a restart. I'm not sure what it does - but its more than a couple of registry adjustments.

Anyway 30 minutes later the updates finished, did a restart - installed four more updates, then had a look at Indexing Options, It was working again!!

Now did the in-place repair and subsequent updates fix it, or did I fix it by turning Indexing and Search off and on again?

My money is on me turning Indexing and/or Search off and on again. But I am not going to experiment to find out.

BTW epub came back with Index Properties and File Contents set

Thanks to everyone - problem resolved

BR
My System SpecsSystem Spec
03 Jun 2013   #16
gregrocker

 

Good work. We'll have to remember turning Indexing and Search on and off in Features. It has worked in the past for me for Internet Explorer that wouldn't reset properly.
My System SpecsSystem Spec
03 Jun 2013   #17
pjd

Win 7 Professional 64bit
 
 

Quote   Quote: Originally Posted by gregrocker View Post
Good work. We'll have to remember turning Indexing and Search on and off in Features. It has worked in the past for me for Internet Explorer that wouldn't reset properly.
Probably worth trying on anything that appears in the Turn Windows features on and off. Problem is that the switches are so discretely placed that we all forget about them - be better if it was a separate cpl applet. You may lose associated data - eg for Search I think it removes the indexes if you turn the feature off.

Whilst the reinstall was probably not the solution to the original problem, it did resolve a couple of right click registry tweaks that had mysteriously stopped working and that I couldn't get working again - take ownership and search - reapplied the registry patches and their back.

thanks again - pjd
My System SpecsSystem Spec
Reply

 Indexing has stopped functioning




Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search




Similar help and support threads
Thread Forum
Indexing stopped after Hard Drive replacement
I have Win7 64 bit Professional and Outlook 2007. My C drive is raided and recently one of the Seagate 750 Gb drives was failing and so I've replaced that with a Seagate 1Tb Barracuda drive and ever since my indexing is not working. Tried all the solutions that have appeared including scanning the...
General Discussion
My spell checkers stopped functioning
Hi all! Hope this is the correct Forum discussion area as all my spell checkers either stopped working....or my memory of them/what they once did has stopped! This all started with my using Outlook (the new name for Hotmail) to type a letter..... No spell checker... I seem to remember I...
Microsoft Office
main basic features on windows 7 have stopped functioning
hi my computer recently suffered from start up issue which i resolved a week ago, and untill yesterday it was working fine. this morning when i started my PC i encounter a list of problems. 1. background and theme had been reset 2. start menu had been cleared of applications 3. when i right...
General Discussion
Indexing doesn't work. Windows search service stopped
My indexing stopped. When I checked "Windows Search" service is in auto startup mode but it wasn't running. When I tried to manually start, it gave me "Error 2: The system cannot find the file specified." message. Please help. Without an ability to search my computer I am pretty much lost now.
General Discussion
Keyboards stopped functioning
Hello all, One day keyboards stopped functioning and it hasn't worked since. The problem is on a home built desktop computer and any and all types of keyboards. I've sat on this problem for a while since I also have a laptop and have used that for activities that require extensive typing and I...
Hardware & Devices
autoplay in Win 7 stopped functioning
Anybody know exactly how to check and modify the registry in win 7 64 to allow the autoplay feature to function? It works for only one of my users. I have set and reset the default settings and default programs. I haven't seen too many people with this problem.Right now I'm choosing manually what...
Hardware & Devices


Our Sites

Site Links

About Us

Find Us

Windows 7 Forums is an independent web site and has not been authorized, sponsored, or otherwise approved by Microsoft Corporation. "Windows 7" and related materials are trademarks of Microsoft Corp.

Designer Media Ltd

All times are GMT -5. The time now is 13:26.

Twitter Facebook Google+



Windows 7 Forums

Seven Forums Android App Seven Forums IOS App