Windows 7 Forums

Welcome to Windows 7 Forums. Our forum is dedicated to helping you find support and solutions for any problems regarding your Windows 7 PC be it Dell, HP, Acer, Asus or a custom build. We also provide an extensive Windows 7 tutorial section that covers a wide range of tips and tricks.


Windows 7: Welcome Screen Delay

30 Jun 2013   #1
qrajber93

Windows 7 Ultimate x64
 
 
Welcome Screen Delay

I installed and activated my Windows 7 Ultimate x64 on my Laptop PC. The official release. When I installed it worked perfectly, Boot Time Duration was about 35 - 45 seconds (measured with Event Viewer). Then I installed drivers for my PC. After installing drivers, I noticed that startup was much slower and after reinstalling system and drivers about 10 times and some searching on the web, I found out that the problem was my graphics card driver, which had built in Catalyst Control Center, software which was developed for editing graphics card settings, which I don't need (I am sure Catalyst Control Center caused delay because other drivers didn't affect welcome screen display time and boot time - after I installed them, Boot Time Duration was almost the same). So I installed system and drivers eleventh time in a row without Catalyst Control Center and it worked fine. Boot Time was about 50 - 60 seconds and I was very satisfated. After that I had some problems configuring Windows Update, so i had to reinstall system and drivers again. I did it, and welcome screen delay happened again. I have to wait 20-30 seconds watching 'Welcome Screen' before displaying desktop every time I turn on my PC. Boot Time Duration is sometimes over 120 seconds.

Before every installation, I formatted my 150 GB (C:) hard drive (I don't know whether formatting hard drive can affect boot time). As I stated, hard drive was formatted more than 10 times. I used Disk Defragmenter and fragmented % of Partition was 4 %. After defragmentation, it's again 0 %.

During last windows 7 installation, I deleted all my Hard Drives, made a new one and formated it (465 GB). After installing windows on this Hard Drive, another one problem happened. Another one delay. Before displaying Welcome Screen, screen on laptop goes blank for 5-10 seconds. I reinstalled system and drivers again and nothing changed. (I used Disk Defragmenter again; fragmented % was 3 %, now it's 0%.)

I tried this for fixing the problem:

1. Repaired startup using installation disc for Windows 7
2. Tried Microsoft hotfixes for this problem, including this one: The Welcome screen may be displayed for 30 seconds during the logon process after you set a solid color as the desktop background in Windows 7 or in Windows Server 2008 R2
3. Turned off all unneeded startup items in 'msconfig' (only things still running are: avast! Antivirus, Synaptics Pointing Device Driver & Intel USB 3.0 Monitor - they didn't cause delay, because after turning them off delay still was there).
4. Used: Disk Defregmenter, Disk Cleanup, System File Checker (System File Checker didn't find any problems).

Here is my PC Configuration:

Laptop PC: Toshiba Satellite C855-12K (PSKCEE)
System Version: 6.1.7601 Service Pack 1 Build 7601
Processor: Intel(R) Pentium(R) CPU B960 @ 2.20GHz, 2200 Mhz, 2 Core(s), 2 Logical Processor(s)
RAM: 4 GB
Graphics Card: AMD Radeon HD 7610M

PS: Sorry for too long description. Please help and ask for more info if you need. I hope this problem will be solved, thanks in advance.


My System SpecsSystem Spec
.
02 Jul 2013   #2
qrajber93

Windows 7 Ultimate x64
 
 

SOLVED!

Finally! Suprisingly, the key thing was: DISK DEFRAGMENTER.

As said above, I have already tried Disk Defragmenter and it didn't seem helpful. But when I ran it last time, it behaved in a different way. When I tried it for the first time, I analyzed my Local Disk (C (button 'Analyze'), fragmented % was 4 %. After that, I pressed 'Defragment'. Disk Defragmenter did this:
1. analyzing;
2. defragmentation;
3. consolidation.
Complete process finished with Pass 3.

The last time I ran it, it was different. It did this:
1. analyzing;
2. defragmentation;
3. relocation;
4. consolidation.
Complete process finished with Pass 9. It also took much more time to complete.

From my experience there are some thing that I (don't) suggest.
1. Startup Repair from system installation disk. In my case, it wasn't helpful, it even worsened Boot Time. After I had ran it, another bad thing happened: after 'Welcome Screen', there was a little black screen delay, before the appearance of the desktop.
2. Important and helpful thing was Disk Cleanup. After I had ran it, I noticed slight improvement, not only in Boot Time, but in overall performance.
3. Be careful when you install Drivers. When I bought my laptop, there were too many unneeded drivers. They take a lot of RAM, slowing down startup time and overall performance.
My System SpecsSystem Spec
Reply

 Welcome Screen Delay




Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search




Similar help and support threads
Thread Forum
Startup delay with blank screen...
Hello friends, This is my first post here Its been maybe a month or 2 that i have installed my OS and A few days back i started experiencing this problem. Up till the welcome screen it takes about a minute or so. After the welcome screen there is a delay of 1min. The screen is black in color with...
Performance & Maintenance
Painfully long delay before POST screen
My system specs are: Processor: Core 2 Duo Motherboard: ASUS P5g41t-m LX GPU: Nvidia 9500 GT HDD1: WD 500 GB SATA HDD2: WD 500 GB SATA Optical drive: Samsung DVD RW Power Supply: Some unbranded one that claims on its label it's 700W which I seriously doubt.
Hardware & Devices
welcome screen 2 min. delay
hi all! when migrating from xp to 7 i was really hoping i would never have to worry about startup delays anymore. unfortunately they're back in town :( my current problem is: during the bootsequence, when the pc enters the welcome screen, it would stay there for about two minutes!!!!. after...
General Discussion
Startup Delay after Welcome Screen
Hello, Windows 7 is booting normally and after I type my password in the login window the text 'welcome' shows up for 8 seconds or so. Then the screen fades to black. At this point, the only thing I see is the mouse pointer (which I can move). Pressing Ctrl-Alt-Del doesn't work (does not...
General Discussion
Login Screen Delay?
I put Windows 7 on my Dell XPS m1330 last month because I was so sick and tired of Vista. It's been running great! But all of a sudden last week I have this problem with the logon screen. If I "lock" my computer, or turn it on from sleeping, the Windows 7 login background pops up, but it takes a...
General Discussion


Our Sites

Site Links

About Us

Find Us

Windows 7 Forums is an independent web site and has not been authorized, sponsored, or otherwise approved by Microsoft Corporation. "Windows 7" and related materials are trademarks of Microsoft Corp.

Designer Media Ltd

All times are GMT -5. The time now is 17:53.

Twitter Facebook Google+



Windows 7 Forums

Seven Forums Android App Seven Forums IOS App