Windows 7 Forums

Welcome to Windows 7 Forums. Our forum is dedicated to helping you find support and solutions for any problems regarding your Windows 7 PC be it Dell, HP, Acer, Asus or a custom build. We also provide an extensive Windows 7 tutorial section that covers a wide range of tips and tricks.


Windows 7: Dell Studio 1558 | battery doesnt charge even when it shows charging

12 Aug 2013   #1
tbajpai

Windows 7 Home 64 bit
 
 
Dell Studio 1558 | battery doesnt charge even when it shows charging

Hi everyone,

My name is Tarun. I have been facing an issue with my newly purchased battery. I did not use my laptop for an year or so because my battery was dead and i didn't even remove that dead battery from the laptop, it was kept inserted for an year. A few days ago I purchased a new battery. When I turned on my laptop with the new battery and tried to charge it, I saw its charged percentage as 7%, I thought that it will be fully charged within an hour or so but it didn't. Although, when I hover the mouse on the battery icon ( right bottom under the tray ), it displays the message as 7% available (plugged in, CHARGING )....Please note, i wrote "charging".

To my surprise, percentage of "battery charging" never increases, I do not know what's wrong with it. Adapter works fine, windows runs fine, everything seems to be working fine.

I discussed with a naive person who repairs laptops. He wasnt sure of the fault but he guessed that that there could be a problem with charging IC. I didn't agree with him because of two reasons, 1st- he is a naive person, 2nd- If charging IC has a problem then it shouldn't have displayed the message " plugged in, CHARGING".

I am pretty much frsutrated and dissappointed. Could someone please help me and let me know what should be/ can be done?

thanks & regards
Tarun Bajpai


My System SpecsSystem Spec
.
12 Aug 2013   #2
mitchell65

Microsoft Windows 7 Home Premium 64-bit 7601 Multiprocessor Free Service Pack 1
 
 

Take the battery back to where you bought it!
My System SpecsSystem Spec
12 Aug 2013   #3
archer

Windows 7 ultimate x64
 
 

My System SpecsSystem Spec
.

12 Aug 2013   #4
SandeepP

Winndows 7 32 bit
 
 

Quote   Quote: Originally Posted by tbajpai View Post
Hi everyone,

My name is Tarun. I have been facing an issue with my newly purchased battery. I did not use my laptop for an year or so because my battery was dead and i didn't even remove that dead battery from the laptop, it was kept inserted for an year. A few days ago I purchased a new battery. When I turned on my laptop with the new battery and tried to charge it, I saw its charged percentage as 7%, I thought that it will be fully charged within an hour or so but it didn't. Although, when I hover the mouse on the battery icon ( right bottom under the tray ), it displays the message as 7% available (plugged in, CHARGING )....Please note, i wrote "charging".

To my surprise, percentage of "battery charging" never increases, I do not know what's wrong with it. Adapter works fine, windows runs fine, everything seems to be working fine.

I discussed with a naive person who repairs laptops. He wasnt sure of the fault but he guessed that that there could be a problem with charging IC. I didn't agree with him because of two reasons, 1st- he is a naive person, 2nd- If charging IC has a problem then it shouldn't have displayed the message " plugged in, CHARGING".

I am pretty much frsutrated and dissappointed. Could someone please help me and let me know what should be/ can be done?

thanks & regards
Tarun Bajpai
Hi Tarun Bajpai,

Welcome to Seven forums.

I apologize for all the inconvenience this issue has caused and promise you that I will do my best to resolve this issue to your satisfaction.

It seems to be an issue with the battery itself. Let us know if you have purchased the battery from us as if required we can arrange it to be replaced.

Also, check this link below for troubleshooting battery issues with the system:

http://dell.to/11x7iiZ

Keep us posted with the results so we can advise you further.
My System SpecsSystem Spec
12 Aug 2013   #5
tbajpai

Windows 7 Home 64 bit
 
 

Hi Sandeep,

Thank you so very much for your response, much appreciated. honestly I wasn't expecting any response .
Just fyi...about the purchasing of battery...I went to a Dell store to purchase but they told me that battery has to ordered and purchased online. I was running out of time and didn't have time to go through this a bit time taking process, so, I went to purchase it from a wholesale dealer. He assured me that battery is genuine and gave me warranty for one year. He also asked me to check it on Dell's website if battery is genuine.

The most important thing which i forgot to mention earlier, I tried two batteries on my machine. Both of them were new but to no avail, I still get the same issue which made me think that my laptop may have issue and battery itself works fine. When I check the battery's health status, it shows that battery's is okay and working fine.

Sandeep I sincerely need help.

thanks & regards
Tarun Bajpai
My System SpecsSystem Spec
13 Aug 2013   #6
archer

Windows 7 ultimate x64
 
 

Hi Tarun

If possible try to run the battery that you have bought in some other laptop (if that is available). Atleast this way you will come to know if the culprit is battery or the laptop.
My System SpecsSystem Spec
13 Aug 2013   #7
tbajpai

Windows 7 Home 64 bit
 
 

Hi Archer,

Thanks for your response but your suggestion didn't work either , I had brought my laptop to the office and asked IT guy to try my battery in some other Studio 1558. He did, but to no avail. I have seen that there are other threads with same issue as mine are floating around but none of them has a definite solution.
My System SpecsSystem Spec
13 Aug 2013   #8
archer

Windows 7 ultimate x64
 
 

So your IT guy attached your battery to a new laptop and still your battery was again showing, plugged in charging? Have you tried to use the laptop on battery without charging it? Maybe, your battery is getting charged but, in the status bar message the percentage of the battery is not increasing (just a guess). Try to use the laptop on battery and see how long it lasts. If this is the case, try to update the software (if any) for this utility.
My System SpecsSystem Spec
13 Aug 2013   #9
SandeepP

Winndows 7 32 bit
 
 

Quote   Quote: Originally Posted by tbajpai View Post
Hi Sandeep,

Thank you so very much for your response, much appreciated. honestly I wasn't expecting any response .
Just fyi...about the purchasing of battery...I went to a Dell store to purchase but they told me that battery has to ordered and purchased online. I was running out of time and didn't have time to go through this a bit time taking process, so, I went to purchase it from a wholesale dealer. He assured me that battery is genuine and gave me warranty for one year. He also asked me to check it on Dell's website if battery is genuine.

The most important thing which i forgot to mention earlier, I tried two batteries on my machine. Both of them were new but to no avail, I still get the same issue which made me think that my laptop may have issue and battery itself works fine. When I check the battery's health status, it shows that battery's is okay and working fine.

Sandeep I sincerely need help.

thanks & regards
Tarun Bajpai

Hi Tarun Bajpai,

I appreciate the time and effort that you took to troubleshoot the issue. I understand that you have checked two batteries on the system. Kindly let us know if both the batteries showed the same issue.

And is any one of the battery is purchased directly from us. The reason I am asking because there are many compatible batteries which are available in the market. However, they are not OEM batteries and sometimes cause this issue.

Also, let us know if you are using the genuine AC adapter that was supplied along with the system. If you had taken the laptop at office did you try check it with a different AC adapter to isolate the issue.

Also, if you are able to charge the battery more than 10 percent then you can try updating the BIOS from the link below:

BIOS

Keep us posted with the results so we can advise you further.
My System SpecsSystem Spec
Reply

 Dell Studio 1558 | battery doesnt charge even when it shows charging




Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search




Similar help and support threads
Thread Forum
One of my USB port is not working,,Dell studio 1558
Hi guys I just have an issue about one of my USB port connection, It used to be working but for a sudden it stopped working.. i tried many way but no luck, it is Dell studio 1558, the other 2 USB ports are working fine, only the one which is on the other side of the motherboard.. recently i have...
Hardware & Devices
Battery Meter shows CMOS battery not charging
I have just replaced my CMOS/BIOS battery today, as , I have faced some critical problem regarding regular BIOS date/time reset after system shutdown. But I want to know how do i recognize, that my new batter is totally ok or functional. Battery Meter gadget shows that "battery Not charging"...
Hardware & Devices
Heavy Lag in Dell Studio 1558 During Gaming
I have a Dell Studio 1558 that runs Windows 7 Premium. I also have an ATI Mobility Radeon HD video card, a Core i5 processor, and 6GB of memory. . I play World of Warcraft and the game runs for about 15 minutes quickly and then slows to a crawl each time. Is there something wrong with the system or...
Gaming
BSOD on Dell Studio 1558
Hi, I am getting BSOD on my dell Studio 1558, I used to get this very frequently before upgrading graphics driver. After the upgrade the frequency reduced a lot. Yesterday it crashed again with BSOD, I followed instructions in post:...
BSOD Help and Support
BSOD on Dell Studio 15 1558
Recently I have been getting the annoying blue screen and crashes on my one month old Dell Studio 15. Attached are the minidumps from windows. I have ran whocrashed and it has not identified the issue, other that it points to a driver. I have not upgraded any drivers since getting the...
BSOD Help and Support
Dell Studio 1558 - BSOD once per day
Hi all, I received my laptop two days ago and for two days i got a weird, glitchy BSOD. I tried updating the graphics card drivers and BIOS yesterday but today, unfortunately, it happened again, the same weird glitch looking blue page and then a restart. Attached are the two minidumps. Hope any...
BSOD Help and Support


Our Sites

Site Links

About Us

Find Us

Windows 7 Forums is an independent web site and has not been authorized, sponsored, or otherwise approved by Microsoft Corporation. "Windows 7" and related materials are trademarks of Microsoft Corp.

Designer Media Ltd

All times are GMT -5. The time now is 15:15.

Twitter Facebook Google+



Windows 7 Forums

Seven Forums Android App Seven Forums IOS App