Windows 7 Forums

Welcome to Windows 7 Forums. Our forum is dedicated to helping you find support and solutions for any problems regarding your Windows 7 PC be it Dell, HP, Acer, Asus or a custom build. We also provide an extensive Windows 7 tutorial section that covers a wide range of tips and tricks.


Windows 7: Horrible boot issue. Can't even get into safe mode/past bios

16 May 2014   #1
MarcusMPG

Windows 7 Pro
 
 
Horrible boot issue. Can't even get into safe mode/past bios

Hello,

I'll try to make this short but it's complicated:

Recently, my computer died. After it died, it would turn on for a few seconds then off, turn on for a few seconds then off...(keeps repeating)

After some troubleshooting I decided it was the mobo so I replaced it with a similar board. LG1366 SuperMicro MBD-X8SAX-O to fit triple channel ram and my i7-930 processor. Put all my parts in then the computer finally booted. I am able now to get into bios, but when the computer tries to boot windows, it is ULTRA SLOW and stays stuck at "Windows is loading" screen.

I then tried to boot from a Windows 7 CD but it won't even let me get that far. I also tried Hiren's Boot CD (Hiren's BootCD Fan & Discussion Platform) and boot mini windows XP from the CD...STILL could not get past the windows loading screen. F8 didn't work at all for any of the CDs to get into safe mode or anything. Can't get that far.

If there's a way to change the Mobo to expect 3 sticks of ram [perhaps that's the WMD message?] then I don't know how on this bios. I really need help...badly. So far I can only get into bios and i navigated but couldn't do much.

Here's a picture of where it's stuck:



And a Pic of the WMD Info:



My Desktop:
3x2GB Sticks of Corsair 2048MB 1600MHz ram. 1.65V ver3.2
SuperMicro MBD-X8SAX-O Mobo [new one]
i7-930 processor
850Watt Power Supply
2x ATI Radeon 5770 crossfired graphics cards
80GB solid state HD + Windows 7 Pro [OS is on this one]
1TB Storage HDD

Both drives are pretty full but i don't think that should stop it from booting...PLEASE HELP!


My System SpecsSystem Spec
.
16 May 2014   #2
TheCyberMan

Windows 7 Ultimate x64
 
 

Hi from Sevenforums,

Have you tried Each Memory Module one at a time?
My System SpecsSystem Spec
16 May 2014   #3
MarcusMPG

Windows 7 Pro
 
 

yes and they all work. No beeping/codes to suggest otherwise.
My System SpecsSystem Spec
.

16 May 2014   #4
andrew129260

Windows 10 Pro
 
 

Quote   Quote: Originally Posted by MarcusMPG View Post
.....Recently, my computer died. After it died, it would turn on for a few seconds then off, turn on for a few seconds then off...(keeps repeating).....

Have you tried replacing the power supply? It might be failing. Sounds to me the pc does not have enough power (ummf) to keep going.
My System SpecsSystem Spec
16 May 2014   #5
MarcusMPG

Windows 7 Pro
 
 

The power problem stopped after I replaced the mobo...I also tried a different [working] power supply when that problem happened and it still continued until i replaced the mobo.

Now i just can't get past bios...F8 doesn't work and it freezes/slows to a stop at the Windows loading screen.
My System SpecsSystem Spec
16 May 2014   #6
TheCyberMan

Windows 7 Ultimate x64
 
 

Is this your Motherboard?
https://www.supermicro.co.uk/product.../X58/X8SAX.cfm

If it is may only support 1333Mhz I would try some compatible RAM hardware.
My System SpecsSystem Spec
16 May 2014   #7
MarcusMPG

Windows 7 Pro
 
 

wouldn't i get beep indicators if the ram didnt work? it still boots to bios...
My System SpecsSystem Spec
16 May 2014   #8
TheCyberMan

Windows 7 Ultimate x64
 
 

No will not get beeps or error codes neccessarily.

At post you may get less than 6144(6GB) or no ok after testing memory.
My System SpecsSystem Spec
17 May 2014   #9
gregrocker

 

In addition reset the BIOS to defaults. Now can you boot a disk, function within it? If so try Clean Install Windows 7.

If not what is the SATA controller setting, does it match how Win7 was originally installed?

Is this newer board UEFI? What are the CSM or Legacy BIOS settings?
My System SpecsSystem Spec
Reply

 Horrible boot issue. Can't even get into safe mode/past bios




Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search




Similar help and support threads
Thread Forum
OS not loading, Safe Mode won't boot past classpnp.sys
I replaced my Intel Q6600+DP35DP mobo with an i5-4690K and Asus Z97 K. I get a "missing operating system" message. When I boot up with a Windows 7 64 bit installation USB and then Repair Your Computer, it does find the OS on the hard drive still. I tried following this guide for repairing the...
General Discussion
Cannot get past Loading Pge when turning on my PC, safe mode works.
Hey all, When I turn on my PC I can get to the ADMIN or my user, but after I enter the password I get the blue loading circle and then the PC freezes. I tried to run a system restore by pressing F8, but it says I do not have any restore points. I have run system restore previously with no...
General Discussion
Software Issue After update (Aero, Safe mode boot, Software currupt)
So First off, I am sure most of you who are looking at this will think it is an easy fix, and trust me I wish it was. I have spent the entire day before this post searching for common fixes to issues, with no luck. First off, here is the scenario: I went go get on my PC that has been running...
General Discussion
Cannot access Safe Mode but can boot in Safe Mode with Networking
After attempting to start my Laptop in Safe Mode, it loaded drivers normally only to crash a few seconds later. A prompt message appears but is impossible to read because Windows immediately reboots upon showing the prompt. Safe Mode with Networking loads normally. Any ideas or advice? The...
BSOD Help and Support
windows7 wont boot past windows splash screen - will boot to safe mod
WIndows 7 premium home version on a lenovo laptop freezing at splash screen. I can boot into safe mode just fine. Whereby I have to run a system restore back to an older date but the issue still comes back up and this seems to be especially true when trying to wake it from sleep mode. beyond the...
BSOD Help and Support
Problem with BSOD and slow boot past BIOS.
Hi, A couple weeks ago I bought a new CPU cooler, which, the fan didn't work, but my system was able to still run safely without the fan working for short periods of time. As far as I can tell the CPU has suffered no damage. One boot up, it took along time to get past the initial boot up...
BSOD Help and Support


Our Sites

Site Links

About Us

Find Us

Windows 7 Forums is an independent web site and has not been authorized, sponsored, or otherwise approved by Microsoft Corporation. "Windows 7" and related materials are trademarks of Microsoft Corp.

Designer Media Ltd

All times are GMT -5. The time now is 05:08.

Twitter Facebook Google+



Windows 7 Forums

Seven Forums Android App Seven Forums IOS App