Windows 7 Forums

Welcome to Windows 7 Forums. Our forum is dedicated to helping you find support and solutions for any problems regarding your Windows 7 PC be it Dell, HP, Acer, Asus or a custom build. We also provide an extensive Windows 7 tutorial section that covers a wide range of tips and tricks.


Windows 7: Laptop hangs at "Starting Windows" or getting "Error 0xC0000225"

16 May 2014   #1
borito

Windows 7 x64 Enterprise
 
 
Laptop hangs at "Starting Windows" or getting "Error 0xC0000225"

Hi,

I have a Toshiba r700-181 (PT310E) work laptop. It is running Windows 7 x64 Enterprise.

It has one 4GB stick of ram which is PC3 10600. Windows works fine with this.

I have obtained a 4GB stick of ram which is PC3 12800. With just this one in, Windows works fine.

However, if I have BOTH sticks put in, the BIOS recognises that there is 8GB installed, but Windows fails to boot.

It gets stuck at the "Starting Windows" screen. If I restart it asks me if I want to start windows normally or to run the Windows repair. If I try that I get the message: "Error: 0xc0000225. The boot selection failed because a required device is inaccessible."

I tried using a Windows 7 System Restore disc but that doesnt work...

If I try either of the sticks in the laptop one at a time, then Windows 7 boots up fine.

Is this just down to the laptop not being compatible with the mixture of speeds? I thought that if they were mixed it would just use the lower speed by default?

So confused


My System SpecsSystem Spec
.
16 May 2014   #2
Gator

Dual Boot: Windows 8.1 & Server 2012r2 VMs: Kali Linux, Backbox, Matriux, Windows 8.1
 
 

Hello borito, Welcome to SevenForums!

Is this a laptop provided by a company you work for by any chance?
My System SpecsSystem Spec
16 May 2014   #3
Britton30
Microsoft MVP

Windows 7 Ultimate X64 SP1
 
 

The mis-matched RAM shouldn't cause a no boot, I suspect one RAM slot is bad.

Try the RAM test first, it will take a few hours.
Hard drive(s)test(s):
Pick one for your HDD brand or use Seatools.
7 Free Hard Drive Testing Software Tools

RAM (memory) test:
This will require memtest on a bootable CD or USB stick.
RAM - Test with Memtest86+
My System SpecsSystem Spec
.

16 May 2014   #4
borito

Windows 7 x64 Enterprise
 
 

Hi,

Yes this is my laptop provided by my work place.

I've just tried a 2GB PC3 10600 stick of ram with each of the 4GB sticks of ram (10600 and 12800) and it powers on fine with the total of 6GB ram, Windows loads fine, but for some reason it just doesnt like the 2x4GB sticks.

The documentation says that the laptop can support 8GB ram and I know others at work that have upgraded theirs to 8GB so it should work...
My System SpecsSystem Spec
16 May 2014   #5
borito

Windows 7 x64 Enterprise
 
 

I will start the memory tests now.
My System SpecsSystem Spec
16 May 2014   #6
Gator

Dual Boot: Windows 8.1 & Server 2012r2 VMs: Kali Linux, Backbox, Matriux, Windows 8.1
 
 

Borito,

Since it is a company laptop, you should take it into your IT department and have it fixed. They probably know the hardware better than any of us since they issued it to you.
My System SpecsSystem Spec
17 May 2014   #7
borito

Windows 7 x64 Enterprise
 
 

Well this is embarrassing, I actually work in the IT department as one of the engineers.

I ran memtest twice (once with each of the 4gb sticks in separately) and they passed.

I can use the 4gb PC3 12800 with a 2gb PC3 10600 in the R700. I have swapped the ram in the other slots and that also worked.

I can use the 4gb PC3 10600 with a 2gb PC3 10600 in the R700. Again same as above it works fine.

I am unable to use the 4gb 12800 and the 4gb 10600 together. It just gets stuck at the "Starting Windows" screen now and looks like it freezes before the animation starts. The R700 has the latest BIOS and I have previously tried 8GB in there before which worked without any problems. It recognises in the bios that it has 8GB installed.

I have tried memtest with the 4gb sticks together, it starts the test then the screen goes blank.

I have tried putting in a spare hard drive in the R700 and booting from a Windows 7 Pro disc to see if I can install it, it gets to the stage where it says "Windows is loading files" and the progress bar gets to the end then the screen goes blank.

On a separate note, I also have a Toshiba R840 (running Win 8.1 Pro x86) and tried both of the 4GB sticks. This boots Windows as normal and it recognises that it has 8GB installed.

So far it looks like its more a hardware issue than Windows issue... Could it be that the R700 has some kind of fault and needs to be replaced? What tests could I run on it?
My System SpecsSystem Spec
17 May 2014   #8
Britton30
Microsoft MVP

Windows 7 Ultimate X64 SP1
 
 

Have you tried using any one of the RAM sticks for memtest?
My System SpecsSystem Spec
17 May 2014   #9
borito

Windows 7 x64 Enterprise
 
 

Yep, did one stick at a time with Memtest which passed, then both together which caused the screen to go blank once the test started.

Screen also goes blank when trying to reinstall any version of Windows once the progress bar completes at the "Windows is loading files".

I have a friend who has an R700 (but an i5 version) and the memory works fine in their laptop, they are running Win 8.1 if that makes any difference so I cant see any problem with the memory if it works in the R700-i5 and my R840 but just not my R700-i3.

I read online somewhere that Toshiba laptops could have a problem with memory of different densitys? One 4gb ram is 1xR8 and the other 4gb stick is 2xR8.

But I have tried 4gb 1xR8 and a 2gb 2xR8 and that still works in the R700-i3. But not the 4gb 1xR8 and 4gb 2xR8.

I just cant see why it wont work in this laptop
My System SpecsSystem Spec
17 May 2014   #10
Britton30
Microsoft MVP

Windows 7 Ultimate X64 SP1
 
 

Following the tutorial did you try each single stick in each slot too?
My System SpecsSystem Spec
Reply

 Laptop hangs at "Starting Windows" or getting "Error 0xC0000225"




Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search




Similar help and support threads
Thread Forum
Computer hangs at "Starting Windows" screen for over one minute.
Hello, I just finished building my computer the other day and installed Windows 7 Ultimate 64 bit edition. The install went great and the computer is amazingly fast, but I am less than impressed with the boot time. I have windows installed on two Corsair Force GT 60 GB Solid State Drives in...
Installation & Setup
System boot up occasionally hangs at "Starting Windows"
OS: Windows 7 Ultimate 64 As the topic implies, my system occasionally hangs at "Starting Windows". Specifically, it hangs just before the Microsoft graphic plays. If I see the graphic, I know I'm good to go. Once I get past "starting windows", I have yet to see any issue with the system...
BSOD Help and Support
Laptop speakers emit a "pop" sound after "Starting Windows"
For a couple weeks now, My laptop has been making a "pop" sound everytime on start up after the windows logo comes together it makes a faint pop sound then continues to the login screen. Everytime I muted or unmuted the speakers it would make the sound too. I changed my driver the the Windows...
Sound & Audio
x64 Hangs on "Starting Windows": Run Out of Ideas
This morning my computer greeted me with a static Starting Windows screen. It had been on all night and must have suffered a crash of some kind but all my attempts to start it have come to naught so far. OShttp://www.sevenforums.com/images/styles/window7/misc/userfield_edit.gif Win 7...
BSOD Help and Support
New Build, Install Hangs "Starting Windows" 2ND reboot
So, I just put together my new system and after a few days of messing with settings in the BIOS trying to get windows 7 to install properly, I figured its time to make a thread. System: Intel i7 930 GA-X58 UD3R 3x2gb Patriot Viper DDR 1333 (only using 2gb for install) 1 x 150gb (brand new)...
Installation & Setup
RC1 Install hangs at "Starting Windows"
Hi, I had Win 7 Beta installed in its' own partition for a few months. I re-formatted the partition to install RC1. I have tried installing from within winXP and on a re-boot, but the result is the same: When the machine gets to the "Starting Windows" first screen, before the logo appears, the...
Installation & Setup


Our Sites

Site Links

About Us

Find Us

Windows 7 Forums is an independent web site and has not been authorized, sponsored, or otherwise approved by Microsoft Corporation. "Windows 7" and related materials are trademarks of Microsoft Corp.

Designer Media Ltd

All times are GMT -5. The time now is 13:31.

Twitter Facebook Google+



Windows 7 Forums

Seven Forums Android App Seven Forums IOS App