Windows 7 Forums
Welcome to Windows 7 Forums. Our forum is dedicated to helping you find support and solutions for any problems regarding your Windows 7 PC be it Dell, HP, Acer, Asus or a custom build. We also provide an extensive Windows 7 tutorial section that covers a wide range of tips and tricks.


Windows 7: Winodws 7 Home Premium N won't boot, Process1_Initialization_failed

4 Weeks Ago   #1

Windows 7 Home Premium N
 
 
Winodws 7 Home Premium N won't boot, Process1_Initialization_failed

I am not sure what is causing this. At first I got caught in a repair loop, then when I managed to shut it off I got an ntoskrnl.exe failure. Now I get the above message. I've tried clearing the bootcache amongst other things and nothing seems to work.

It comes up right before the logon should appear. Scandisk, memcheck etc. return nothing. I can use Live CDs etc. just fine, but the OS won't boot.

I want to try a repair install but I don't have enough space and I can't get GParted to boot. Any ideas?

My System SpecsSystem Spec
.

4 Weeks Ago   #2

Windows 7 Home Premium N
 
 

Bump
My System SpecsSystem Spec
4 Weeks Ago   #3

Microsoft Community Contributor Award Recipient

Microsoft Windows 7 Home Premium 64-bits 7601 Multiprocessor Free Service Pack 1
 
 

Bug Check 0x6B: PROCESS1_INITIALIZATION_FAILED (Windows Debuggers)
Perfom a "startup repair" . What is the main root cause? You can click there on "view diagnostic details" or something like that. Which test doens't have status 0x0? post a much details as possible.

Cause

Any part of the disk subsystem can cause the PROCESS1_INITIALIZATION_FAILED bug check, including bad disks, bad or incorrect cables, mixing different ATA-type devices on the same chain, or drives that are not available becuase of hardware regeneration.
This bug check can also be caused by a missing file from the boot partition or by a driver file that a user accidentally disabled in the Drivers tab.
-----
Did you disable a driver? Did you delete an important file?
My System SpecsSystem Spec
.


4 Weeks Ago   #4

Microsoft Community Contributor Award Recipient

Microsoft Windows 7 Home Premium 64-bits 7601 Multiprocessor Free Service Pack 1
 
 

Quote   Quote: Originally Posted by Destroid View Post
I am not sure what is causing this. At first I got caught in a repair loop, then when I managed to shut it off I got an ntoskrnl.exe failure. Now I get the above message. I've tried clearing the bootcache amongst other things and nothing seems to work.

It comes up right before the logon should appear. Scandisk, memcheck etc. return nothing. I can use Live CDs etc. just fine, but the OS won't boot.

I want to try a repair install but I don't have enough space and I can't get GParted to boot. Any ideas?
Repair install is actually an in place upgrade install Repair Install . So you have to make Windows 7 bootable first!
My System SpecsSystem Spec
4 Weeks Ago   #5

Windows 7 Home Premium N
 
 

urgh.

I think some part of the WAT may have been corrupted as I've been having issues with that for some time. it's possible a virus may have corrupted it.

Startuprepair returns back the StartupRepairOffline flag.
My System SpecsSystem Spec
4 Weeks Ago   #6

Microsoft Community Contributor Award Recipient

Microsoft Windows 7 Home Premium 64-bits 7601 Multiprocessor Free Service Pack 1
 
 

Perfom a "startup repair" . What is the main root cause? You can click there on "view diagnostic details" or something like that. Which test doens't have status 0x0? post a much details as possible.
My System SpecsSystem Spec
4 Weeks Ago   #7

Microsoft Community Contributor Award Recipient

Microsoft Windows 7 Home Premium 64-bits 7601 Multiprocessor Free Service Pack 1
 
 

Quote   Quote: Originally Posted by Destroid View Post
I am not sure what is causing this. At first I got caught in a repair loop, then when I managed to shut it off I got an ntoskrnl.exe failure. Now I get the above message. I've tried clearing the bootcache amongst other things and nothing seems to work.

It comes up right before the logon should appear. Scandisk, memcheck etc. return nothing. I can use Live CDs etc. just fine, but the OS won't boot.

I want to try a repair install but I don't have enough space and I can't get GParted to boot. Any ideas?
I got caught in a repair loop=>How did you (try to) fix that?
I got an ntoskrnl.exe failure=>What error message? How fixed?
I've tried clearing the bootcache=>How did you clear it? You did Windows 7 BSOD - PROCESS1_INITIALIZATION_FAILED | its.isber.ucsb.edu ?
My System SpecsSystem Spec
4 Weeks Ago   #8

Microsoft Community Contributor Award Recipient

Microsoft Windows 7 Home Premium 64-bits 7601 Multiprocessor Free Service Pack 1
 
 

Sure you did delete C:\Windows\system32\CodeIntegrity\bootcat.cache ?
My System SpecsSystem Spec
4 Weeks Ago   #9

Windows 7 Home Premium N
 
 

Startup Repair cannot repair this computer automatically

Problem signature:

Problem Event Name: StartupRepairOffline
Problem Signature 1: 6.1.7600.16385
Problem Signature 2: 6.1.7600.16385
Problem Signature 3: unknown
Problem Signature 4: 21200728
Problem Signature 5: AutoFailover
Problem Signature 6: 31
Problem Signature 7: CorruptFile
OS Version: 6.1.7600.2.0.0.256.1
Locale ID: 1033

Startup Repair diagnosis and repair log
-------
Last Successful Boot time: 8/11/2014 9:40:29 PM (GMT)
Number of repair attempts: 31

Session details

----------

System Disk = \Device\Harddisk1
Windows directory = D:\Windows
AutoChk Run = 0
Number of Root causes = 1

Root cause found:

----------

Unspecified changes to system configuration might have caused the problem.

The second mention of this had had:

Repair action: System files integrity check and repair
Result: Failed. Error code = 0xa
Time taken = 6069 ms

So not terribly helpful...

I'm wondering if I could copy over files from my laptop which has a functioning version of Windows 7, while keeping the registry et. all of the old computer? I've already restored from the Regbackup directory so it's not a registery issue.
My System SpecsSystem Spec
4 Weeks Ago   #10

Windows 7 Home Premium N
 
 

the ntoskrnl message disappeared when i copied the file form my laptop i'm currently using. i put it back, and the message remaiend gone after i cleared the bootcache. i also copied over the folder that was meant to be used in resotring the botcache.

also i'm having problems even reinstalling windows. the botable USB i'm using with the image i originally used is showing up no drivers. argh. no option for a repair install even.
My System SpecsSystem Spec
Reply

 Winodws 7 Home Premium N won't boot, Process1_Initialization_failed




Thread Tools



Similar help and support threads for2: Winodws 7 Home Premium N won't boot, Process1_Initialization_failed
Thread Forum
BSOD on Boot: PROCESS1_INITIALIZATION_FAILED STOP 0x0000006B BSOD Help and Support
Windows 7 Home Premium won't boot General Discussion
Windows 7 Home premium 64bit won't boot, just plays boot animation BSOD Help and Support
Need Help with Windows 7 Home Premium Boot BSOD Help and Support

Our Sites

Site Links

About Us

Find Us

Windows 7 Forums is an independent web site and has not been authorized, sponsored, or otherwise approved by Microsoft Corporation. "Windows 7" and related materials are trademarks of Microsoft Corp.

Designer Media Ltd

All times are GMT -5. The time now is 09:07 PM.
Twitter Facebook Google+



Windows 7 Forums

Seven Forums Android App Seven Forums IOS App
  

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33