Windows 7 Forums
Welcome to Windows 7 Forums. Our forum is dedicated to helping you find support and solutions for any problems regarding your Windows 7 PC be it Dell, HP, Acer, Asus or a custom build. We also provide an extensive Windows 7 tutorial section that covers a wide range of tips and tricks.


Windows 7: System Configuration

02 Nov 2009   #1

Windows 7 Professional SP1 64 bit
 
 
System Configuration

I was trying to speed up my boot time and in the process I lost some processors. In System Configuration , Boot tab, Advanced Options, Number of processors, I started with 4 in the drop down, now it only has 1. I screwed up some where. Can anyone tell me how to get it back to 4 cause I have 4 processors.

My System SpecsSystem Spec
.

02 Nov 2009   #2
Microsoft MVP

Vista and now 7 in 32 and 64 bit.
 
 

Can you not put the 4 back in?
The entry is largely cosmetic. If you have 4 processors, then Windows 7 will be finding and using them, with or without the entry.
My System SpecsSystem Spec
02 Nov 2009   #3
Microsoft MVP

64-bit Windows 8.1 Enterprise
 
 

Hello Squid,

I agree with Dave. It's best to leave this option unchecked. Windows 7 uses all 4 by default when left unchecked.

Boot Advanced Options - Number of Processors - Vista Forums
My System SpecsSystem Spec
.


02 Nov 2009   #4

Windows 7 Professional SP1 64 bit
 
 

No, it use to have 1,2,3,4 in the drop down box so if I wanted to use all 4 at start up. Somewhere I screwed up and lost 3 of them.
My System SpecsSystem Spec
02 Nov 2009   #5
Microsoft MVP

64-bit Windows 8.1 Enterprise
 
 

Leaving it unchecked like below will allow Windows 7 to use all 4 cores.
Name:  Uncheck.jpg
Views: 7
Size:  31.9 KB
You can verify this in Task Manager under the Performace tab. You will have a graph for each core just like the one below.
System Configuration-task_manager.jpg


My System SpecsSystem Spec
02 Nov 2009   #6

Windows® 8 Pro (64-bit)
 
 

My System SpecsSystem Spec
02 Nov 2009   #7

Windows 7 Professional SP1 64 bit
 
 

I got them back. I unchecked the box clicked OK and clicked OK again, did a restart and it's back like it should be. I'll leave it be , just like you say.
My System SpecsSystem Spec
02 Nov 2009   #8
Microsoft MVP

64-bit Windows 8.1 Enterprise
 
 

I'm happy to hear that you got it sorted out.
My System SpecsSystem Spec
Reply

 System Configuration




Thread Tools



Similar help and support threads for2: System Configuration
Thread Forum
Error with System Restore Configuration in Windows 7 Backup and Restore
Solved Constant System Configuration Message at Startup Performance & Maintenance
System Configuration Set To Selective Startup General Discussion
Solved System configuration screen General Discussion
msconfig..system configuration General Discussion
System Restore Configuration - Enable or Disable Tutorials
System Center Configuration Manager 2007 Installation & Setup

Our Sites

Site Links

About Us

Find Us

Windows 7 Forums is an independent web site and has not been authorized, sponsored, or otherwise approved by Microsoft Corporation. "Windows 7" and related materials are trademarks of Microsoft Corp.

© Designer Media Ltd

All times are GMT -5. The time now is 03:29 AM.
Twitter Facebook Google+



Windows 7 Forums

Seven Forums Android App Seven Forums IOS App
  

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33