Windows 7 Forums

Welcome to Windows 7 Forums. Our forum is dedicated to helping you find support and solutions for any problems regarding your Windows 7 PC be it Dell, HP, Acer, Asus or a custom build. We also provide an extensive Windows 7 tutorial section that covers a wide range of tips and tricks.


Windows 7: Motherboard Stuck in Sleep Mode -- No Longer Posts or Boots Properly

01 Nov 2014   #1
Fulgaris

Windows 7 x64
 
 
Motherboard Stuck in Sleep Mode -- No Longer Posts or Boots Properly

I'm having quite the problem wirh my computer lately, which has been rock solid for me since I built it nearly 3.5 years ago.

Earlier this week I had put my computer into sleep mode, much as I had done over the past years on a nightly basis. However, this time when I attempted to wake it up, it didn't work properly. Upon pressing a keystroke, the fans began to start up as well as the lights. The monitor, however, did not turn on, and the power LED light remained blinking, just as it had in sleep mode.

I performed a series of keystrokes to try to wake it up and also attempted to press the power and reset buttons -- nothing worked. After about 20 mins. though, the pc rebooted, post beeped and presented me with a message about my non-responsive computer along with options to start normally or in safe mode.

Upon starting Windows 7, I began to look for problems, and first noticed that mt sleep mode timer had been enabled, whereas it was previously disabled. I changed this back and made sure my power profile was how I wanted it.

I let my pc go to sleep once more... same problem as before. This time it took longer for the system to reboot. I continued to do research on the issue and changed my power settings further. And then I let my computer go to sleep for a third time.

The same symptoms happened as before -- monitor wouldn't turn on, power light blinking, fans on. And then I waited... I waited more than 10 hours for it to reset itself. But it never came.

Ultimately I had to do a hard reset via the PSU. Power came on, fans and hard drives seemed to start up, a solid power light this time, but my monitor wouldn't turn on and I got no post beep.

My next step was to try resetting the CMOS, first via the jumper, then by removing and replacing the battery, which had a green LED indicator come upon powering up. No dice -- I got the same result with no post beep or bios logo screen.

So this is where I am now. I may try removing a stick of RAM to see if that works, but otherwise I'm unsure of where to go from here. It may be the case that the BIOS is corrupted beyond repair and I'll have to get a new mobo, but I certainly hope not.

I would appreciate anyone who could help me with this issue though.

Windows 7 x64
ASUS M4A87TD EVO AMD 870 mobo
AMD Phenom II 955 quad core
GSKILL 8 GB 1600 DDR3 RAM
AMD Radeon 6870 video card
Corsair CX600 PSU

Thanks


My System SpecsSystem Spec
.
02 Nov 2014   #2
matts6887

Windows 7 ultimate 64-bit
 
 

I hate to be the bearer of bad news; but if you have already tried all of that and you still get no response from your system; it probably is due to the fact that the bios probably is corrupted. And if in fact it is; as far as I know of; there is no way to fix that unless you possibly contact the manufacturer; and try and send the mb into them and see if somehow it can be fixed which may be less $ than having to buy a whole new mb. Especially if you have already tried removing the cmos battery. As long as the mb bios is in proper working order; generally speaking; resetting the bios by taking out the battery should always reset it to defaults; allowing it to re-detect the devices in your system. Otherwise; it sounds like unfortunately your mb became a paperweight somehow.
My System SpecsSystem Spec
02 Nov 2014   #3
Dude

Windows 10 Pro X64
 
 

I agree with the above. You may want to try to flash the bios again to see if that helps.
My System SpecsSystem Spec
.

02 Nov 2014   #4
Fulgaris

Windows 7 x64
 
 

Yes, I feared that would be the result. Thank you both for your responses; I'll see about flashing the BIOS and further contacting ASUS. Thanks again for your help.
My System SpecsSystem Spec
Reply

 Motherboard Stuck in Sleep Mode -- No Longer Posts or Boots Properly




Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search




Similar help and support threads
Thread Forum
Sleep mode no longer works after upgrading to Win7 from XP
Since upgrading from XP to Win7 my PC will no longer go into sleep mode, either automatically or manually. It goes through the sleep mode sequence (screen goes off, keyboard lights go out, speakers/sound goes off, etc.) but just as it's about to go to sleep it immediately wakes up and everything...
Performance & Maintenance
Not waking from sleep mode properly
Hi, I hope this is the right forum. Sleep mode not working properly. When i close the lid, or select sleep, and then try to resume, the computer turns off instead. Upon restarting i get the error message "Windows did not shut down correctly" (as shown in the attached photo) I have scoured...
General Discussion
My desktop will not shut down properly after using sleep mode.
recently, i've noticed that whenever i sleep my computer, attempting to shut it down later does not work. the process just hangs at the Windows 7 screen with the Shutting down...message. i've let it run for 30 minutes one time and nothing happened, still Shutting down... every time this has...
General Discussion
Windows 7 not waking up from sleep mode properly
I have been using sleep mode for a while. Until recently, I had to re-install my OS due to some troubleshooting and hardware issues. Now my PC won't wake up from sleep mode with the new install. She goes to sleep, and when I try to wake her up, she powers on, for like 2 seconds and then shuts off....
BSOD Help and Support
Desktop no longer will go to sleep properly..
i iddnt see the proper forum for this..mods are welcomed to move it..but for some reason my pc wont sleep properly...the monitors shut off the keyboard shut off but the pc itself still runs..i turned it off and turned it on my bios said press f2 to load defaults fro some reason..so i did..and then...
Performance & Maintenance
PC no longer boots after going to sleep
I have a pc running the beta from January and after it went to sleep on Friday night it will not wake up or even boot. I have done hard reset after hard reset, unplugging, etc with no results. The pc turns everyone on when you press the power button, all the fans turn on and run, the fan on the...
General Discussion


Our Sites

Site Links

About Us

Find Us

Windows 7 Forums is an independent web site and has not been authorized, sponsored, or otherwise approved by Microsoft Corporation. "Windows 7" and related materials are trademarks of Microsoft Corp.

Designer Media Ltd

All times are GMT -5. The time now is 02:59.

Twitter Facebook Google+



Windows 7 Forums

Seven Forums Android App Seven Forums IOS App