Windows 7 Forums

Welcome to Windows 7 Forums. Our forum is dedicated to helping you find support and solutions for any problems regarding your Windows 7 PC be it Dell, HP, Acer, Asus or a custom build. We also provide an extensive Windows 7 tutorial section that covers a wide range of tips and tricks.


Windows 7: Taskbar functionality problems on new install on dual Xeon server

04 Mar 2015   #1
busaboyz

Win 7 pro
 
 
Taskbar functionality problems on new install on dual Xeon server

A Win 7 install on an old server has got me flummoxed. I cannot get the taskbar to function properly. I have tried every trick I have found Googling and none have fixed the problem. I have reloaded the OS twice since the original install and same problems reappear. Once as a Win 7 "upgrade" keeping all my files and lastly as a full HD wipe and a fresh install. The original install used the on-board 8 MB video and same problems occurred. I hoped a new video card would fix the problem. I have loaded all the various versions of windows on different machines and have never seen this issue. I have run every software and hardware system integrity check I know and nothing is found. All my programs seems to function fine.

Problem:

If you open and close a program, the icon in the taskbar gets "stuck" and will not go away. If you put a shortcut on the taskbar, it functions on the first mouse click to open. After closing, the icon in the taskbar again gets "stuck" and will not go away. It does not open again unless you to press Shift on the keyboard and then mouse click on the icon. If you open a large number of programs or any task that puts and icons on the taskbar will quickly clutter the taskbar with icons both with and without graphics. There can be no active program, process or task and the taskbar be full of "ghost" icons. Only a reboot or killing and reloading explorer.exe will make the taskbar look normal until you open a program and the whole process continues. I use a bat file to automate the process. I tried deleting the IconCache.db file multiple times but no luck. I would like to know what process controls the taskbar and where the present state is stored.

Odd behavior:

I have been using the same few Gadgets for years on dozens of machines without an issue. One of them, Network Meter seems to respond slower than normal to a click to activate Settings. Even if I kill all Gadgets the taskbar problems persist. For a short time after a fresh install the taskbar seems to work properly after a large number of update. I then reloaded my Gadgets and it appears that the taskbar issue came back.

Hardware:

Win 7 pro loaded on old Tyan dual 32 bit Xeon server with only PCI-X and PCI slots with 4 GB of RAM, 250 MB HD, Nvidia 256MB PCI graphics, Soundblaster PCI audio and NEC USB PCI cards.




Attached Thumbnails
Taskbar functionality problems on new install on dual Xeon server-taskbar-issues.jpg  
My System SpecsSystem Spec
.
05 Mar 2015   #2
rvcjew

7 Pro x64, 10 Pro x64
 
 

Have you installed your GPU drivers for the nvidia GPU, do you have the model of the motherboard and any addon cards? Does this persist if your using the classic theme (as in no areo)?
My System SpecsSystem Spec
05 Mar 2015   #3
busaboyz

Win 7 pro
 
 

Motherboard: Tyan Tiger i7501 S2723
Video Card: Jaton Video-558PCI-DLP

Windows loads the latest Nvidia video drivers. Close to 200MB. I tried downgrading to the ones on Jaton's site but no change. The problem originally occurred using the ancient on-board ATI Rage 8 MB video. Tried multiple basic themes. Aero is not running.

I tried again removing video card and reverting back to on-board video running in safe mode. Still the taskbar misbehaves. Only killing and restarting explorer.exe cleans up the taskbar but it gets "corrupted" as soon as you click on a quick-launch icon, you double click a desktop icon or windows runs a task.
My System SpecsSystem Spec
.

Reply

 Taskbar functionality problems on new install on dual Xeon server




Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search




Similar help and support threads
Thread Forum
Dual Core Xeon 3.6Ghz Processors
Hello all.. Have a quick ? for you all... I have installed Windows 7 on my IBM Intellistation machine which has 2 Intel 3.6Ghz Dual Core Xeon Processors. Here's my question... In Device Mangler, it shows Processors>Intel(R) Xeon(TM) CPU 3.60Ghz x 4. When I check Task Manager, it shows me...
Hardware & Devices
Dual quad core only recognizing single xeon-- help!
Hello, I've seen this posted on a few forums so here goes. It appears that various folks have struggled with this process through Vista and Windows XP 64- This is my first post and I've heard nothing but good things about this group. Please help me! INTENT: I am upgrading a Dell Precision...
Hardware & Devices
Xeon Dual Core 2.8GHz, can I easily upgrade to Dual Core 3.2GHz ?
I have got a Supermicro X5DA8 mainboard with two Xeon 2.8 GHz processors. Would two of those processors Intel Xeon CPU Processor 3.2 GHz 533 MHz 1MB 604 SL72Y as offered on ebay Intel Xeon CPU Processor 3 2 GHz 533 MHz 1MB 604 SL72Y | eBay work with my mainboard? Super Micro Computer,...
Hardware & Devices
Canīt see all my CPUs/trheads on dual Xeon configuration
Hallo, I have a strange problem on a HP z600 with dual Quadcore Xeon @2,93 Ghz with HT, OS is Windows 7 Ultimate x64. CPU-z can see correctly two cpus with 4 cores but with only 4 threads. I checked BIOS settings and I enabled HT and multi cpu support, than with CPU-z i can see only 1...
Hardware & Devices
Intel Sandy Bridge finally goes dual socket with new Xeon E5-2600 ...
Intel Sandy Bridge finally goes dual socket with new Xeon E5-2600 range
Hardware & Devices
Win7 corrupted installation on Dual Xeon machine.
Hello guys, since now everything was okay, but there is not OEM XPs anymore on market, What is the problem, installation starts, everything looks good, it ask me for drivers for RAID, my array is just mirror build by embedded ESB2 on-board, I've got such diskette already prepared, and it...
Installation & Setup


Our Sites

Site Links

About Us

Find Us

Windows 7 Forums is an independent web site and has not been authorized, sponsored, or otherwise approved by Microsoft Corporation. "Windows 7" and related materials are trademarks of Microsoft Corp.

Đ Designer Media Ltd

All times are GMT -5. The time now is 15:52.

Twitter Facebook Google+



Windows 7 Forums

Seven Forums Android App Seven Forums IOS App