Windows 7 Forums

Welcome to Windows 7 Forums. Our forum is dedicated to helping you find support and solutions for any problems regarding your Windows 7 PC be it Dell, HP, Acer, Asus or a custom build. We also provide an extensive Windows 7 tutorial section that covers a wide range of tips and tricks.


Windows 7: Windows 7 slows/freezes on normal startup, works in Safe Mode

05 Mar 2015   #1
Terrek

Windows 7 Home Premium 64bit
 
 
Windows 7 slows/freezes on normal startup, works in Safe Mode

Hello everyone,
My computer was working fine yesterday. This morning when I start it, it becomes unresponsive. The mouse works on the desktop, but nothing responds when I click them. I have restarted in safe mode, and everything seems to work. I looked under my system restore and all the restore points are gone. I ran MalwareBytes and SuperAntispyware just yesterday and neither detected anything and I have not installed or downloaded within the last few days.
I have tried running error-checking on C: drive, but it fails to run when I restart. It says "Cannot open volume for direct access. Autochk cannot run due to an error caused by a recently installed software package." It then says to use system restore, which I cant because all points are missing. The only thing I have installed in the last week was Adobe Photoshop CS4.
I ran CCleaner yesterday as well and I think something of photoshop was flagged for cleaning, and I let it clean it... However, I restored the changes today using the CCleaner restore file to see if it fixed it, but no change.

I just tried opening Photoshop in Safe Mode and got a message saying that Liscensing for the product has stopped working and requires my computer to be restarted before it can be launched.....Error: 148:3
I suspect this might have something to do with the problem...but no Adobe program is set to run on startup....so I'm not sure why that would be bogging it down. I cannot check Task Manager during normal startup to see if it is running, it is not in safe mode.

I am in the process of running Microsoft Safety scanner as well as Malwarebytes in safe mode, to see if I can find anything....will update later today


My System SpecsSystem Spec
.
05 Mar 2015   #2
paul1149

Linux Lite 2.8 x64 (full-featured, fast, rock-solid)
 
 

In Safe Mode you can call up MSCONFIG via Start/Run or WinKey-R, and see what's starting behind the scenes. Selectively turn off a few things at a time and see what happens. You can also go to installed updates in Control Panel/Programs and Features and sort by date to see what's new from MS.
My System SpecsSystem Spec
05 Mar 2015   #3
Terrek

Windows 7 Home Premium 64bit
 
 

Malwarebytes and Super Antispyware failed to find anything again. I did find "Flexnet Licensing Service" stopped in the services, which I believe is part of Adobe photoshop....I have a hunch that whatever I did using CCleaner might have screwed up Photoshop and may be causing the issue. I'm going to try uninstalling photoshop and see if that clears things up at all....

Though that still doesn't explain what happened to my restore points...

There doesn't appear to be any recent updates to Microsoft listed, most recent was early February. And doesn't appear to be any new things running at start up.
My System SpecsSystem Spec
.

05 Mar 2015   #4
paul1149

Linux Lite 2.8 x64 (full-featured, fast, rock-solid)
 
 

Services is the one thing I usually do not allow CCleaner to touch. The restore points could be a victim of disk optimization.
My System SpecsSystem Spec
05 Mar 2015   #5
Terrek

Windows 7 Home Premium 64bit
 
 

I don't think it came up as a service when I ran ccleaner, I think there was a registry thing it changed....but it doesn't seem to have fixed it when I opened the ccleaner back up file from yesterday.
My System SpecsSystem Spec
05 Mar 2015   #6
Terrek

Windows 7 Home Premium 64bit
 
 

It seems that Adobe Creative Suite 4 Production Premium is involved, but whether it is the cause or merely a symptom I'm not sure. It will not let me uninstall it. Every time I try, the uninstaller fails. Does anyone know how to remove it?

I have tried using the Clean Script utility at Adobe - Adobe CS4 Clean Script, but it fails to work correctly because it says it needs the Windows Installer Cleanup Utility, which is no longer available from MS. Their Program install and uninstall troubleshooter does not fix the problem...
My System SpecsSystem Spec
06 Mar 2015   #7
Terrek

Windows 7 Home Premium 64bit
 
 

Well, I believe I managed to remove Adobe CS4 using the Adobe Creative Cloud Cleaner Tool, but my computer still freezes on reaching the desktop under normal start up. Even the clock stops. the mouse moves around but nothing I click will run, not even the start menu....I am now at a total loss as to what to do....
My System SpecsSystem Spec
06 Mar 2015   #8
Terrek

Windows 7 Home Premium 64bit
 
 

Trying to run Microsoft Fix It tools and keep getting error code 80072F8F. Tried running MS Automated Troubleshooting Services Diagnostic and it says "Check for connections to URLs used in SPD service"....



Attached is DM Debug file just in case. I haven't gotten BSOD, but figured I would try to supply as much info as possible


Attached Files
File Type: zip debug-CRAIG-GAMER-xxx.zip (1.44 MB, 0 views)
My System SpecsSystem Spec
06 Mar 2015   #9
RolandJS

Windows 7 Professional 64-bit
 
 

Some time ago, something similar happened to me, I used msconfig to unselect all AVs, AMs, all nonMS security programs, rebooted. Then, reactivated security programs, however, went into each one and dialed back some of the running protections and/or monitoring settings. Finally, reached a balance of functionality and security. ?Maybe this might work for you?
My System SpecsSystem Spec
06 Mar 2015   #10
Terrek

Windows 7 Home Premium 64bit
 
 

so far that hasn't worked....anyone else out there have some ideas?


I have uninstalled ZoneAlarm Firewall, Ad-Aware Antivirus. Only things left are SuperAnti Spyware and Malwarebytes. Windows Firewall is now running.

The only Non-MS services running are
ASUS Com Service
ASUS HS Com Service
ASUS System Control Service
Intel PROSet Monitoring Service
Nvidia Network Service (Have tried turning this off)
Nvidia Display Driver Service
Nvidia Steroscopic 3D Driver Service (Have tried turning this off)

And the only Startup program now running is
Realtek HD Audio Manager

I also tried performing a clean installation of my Nvidia Drivers, but it didn't help.
My System SpecsSystem Spec
Reply

 Windows 7 slows/freezes on normal startup, works in Safe Mode




Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search




Similar help and support threads
Thread Forum
BSOD only occurs in normal mode, Works fine on safe mode.
Everytime i open my pc up in normal mode, it seems to restart itself within a few seconds to a few minutes, It tends to happen when i open up a program like Chrome. I',m currently on safe mode with networking and have done registry cleaners, updated video card drivers and looked for viruses, yet...
BSOD Help and Support
Windows freezes 30 min after startup, works in Safe Mode
Hello everyone, I don't know if it's the good place to post my problem, because it's not a real BSOD, but it's still a freeze. So, here is the full story: A week ago, I got an update to my Avast Free Antivirus. After I installed it, my Windows began to freeze something like 30 minutes after...
BSOD Help and Support
BSOD BCCode 50. freezes in normal mode, works fine in safe mode
laptop has been randomly freezing. cursor disappears no keyboard function. only thing to do is manual shutdown. Now getting a BSOD error 50. any help?
BSOD Help and Support
BSOD when trying to boot in normal mode, safe mode works fine
My Toshiba satellite will only boot in safe mode tried sfc/scannow getting this message Windows resource protection found corrupt files but was unable to fix some of them. I've tried a system restore but that wasnt very successful either, if I uploaded the CBS log of the scan could someone...
BSOD Help and Support
Windows 7 is in safe mode, even though it's using normal startup.
I'm trying to resolve an issue(remotely, I'm in California, he's in Kentucky) that my father-in-law is having with his computer after Norton tech support jacked his system, trying to fix his norton install. I'm not entirely sure what all was done with the system, but I am currently trying to get...
General Discussion
safe mode online video works excellent, normal mode awful, unwatchable
I would like to figure out why the video is so jerky running in normal mode. Is there a way to find out? Also the sound system does not start in safe mode.
Graphic Cards


Our Sites

Site Links

About Us

Find Us

Windows 7 Forums is an independent web site and has not been authorized, sponsored, or otherwise approved by Microsoft Corporation. "Windows 7" and related materials are trademarks of Microsoft Corp.

Designer Media Ltd

All times are GMT -5. The time now is 17:32.

Twitter Facebook Google+



Windows 7 Forums

Seven Forums Android App Seven Forums IOS App