Windows 7 Forums

Welcome to Windows 7 Forums. Our forum is dedicated to helping you find support and solutions for any problems regarding your Windows 7 PC be it Dell, HP, Acer, Asus or a custom build. We also provide an extensive Windows 7 tutorial section that covers a wide range of tips and tricks.


Windows 7: Only safe mode opens on reboot or startup

10 Oct 2015   #21
JamesEJ

win7 Home Premium x64
 
 

Good thoughts Anak! Taking some of that advice. Me & $M MSE are not good buddies but at least its better than e.g. AVG. I just do not like auto installs on the sneak & never saw much active protection with MSE but absent something better it helps.

FYI, the "reboot>F*" was intended to simply mean reboot then tap F8 but I had inadvertently hit the caps key with my big fumbling fingers (horrible for typing!) and wound up with a F* instead of a F8. Better edit it, I'd say. Eh!

You input is sincerely recognized and appreciated. James


My System SpecsSystem Spec
.
10 Oct 2015   #22
JamesEJ

win7 Home Premium x64
 
 

Alright guys, went the clean startup route first, w/o Avast, and a surprise (to me) was lurking therein.

The unchecked Load Startup box presented no problem.

But the services tab did present an odd situation. I think the Hide all $M services box worked fine but the "disable all" button for other running services presented an oddity (right<>wrong?). It did not Hold! Hmmm.

After restart on try one (1), two (2) services boxes still had check marks. Ohh!, I thought, and then did the process again. After the same process, and restart, about 2/3 - 3/4 of the non-$M services were still checked. Double Hmmm!

So in sum, somethings wrong in Denmark (as they say).

What do you guys think?

Now addressing the DNS possibility but the other two (2) PC's on the same server are fine, soooo???


Talk later, James
My System SpecsSystem Spec
10 Oct 2015   #23
JamesEJ

win7 Home Premium x64
 
 

I repeat my adopted signature: "The only true wisdom is in knowing you know nothing. Socrates.

Bottom line is that I acquired cold feet (yup! I am a scardey cat), when in the process of doing these dns routines I was/am nervous about. To wit:

Am I also changing the dns for the room 1 PC 3? What about PC 2 also? Gaaaasp!

If so, what then?

Myself, with PC2, am relaying heavily on that working computer.

Another person, with PC 3, is relying on that working computer.

The possibility exits (in my mind) that there is a possibility I could disrupt both other PC's connections just because PC1 is semi-toast connections-wise.

Am open for input, especially in this forum, but always stay on the side of caution when warranted in my mind.

No offense at all intended, James

My System SpecsSystem Spec
.

10 Oct 2015   #24
Anak

Microsoft Community Contributor Award Recipient

Win 7 Home Premium 64bit Ver 6.1.7600 Build 7601 - SP1
 
 

As to post #22:
When you disable certain services, you're only disabling them for that session; If you restart Windows the services you thought should be still disabled will in fact restart themselves for the new session.


And, Post #23:
Quote:
"Am I also changing the dns for the room 1 PC 3? What about PC 2 also? Gaaaasp!"
No.

I am open for correction, but the only way you can set-up all three machines to use the same DNS is if you set it through your router. If you set one machine differently from the other two only it will use the different DNS.

Have you tested PC3 and 2 after changing the DNS numbers for PC1; And have you tested PC1 with the new numbers?


Something else you can try, this describes how to do a hard re-set:
  • Shut all three PC's and the router off.
  • After you shut off the router pull the power adapter plug.
  • Then go to each PC and pull their power cords out. Then push their power buttons as if you want to start them, hold for about 5 seconds. You might see the back-light for the power button light up, hold until it goes out.
  • Walk away for at least 15 minutes and do anything else.
  • Come back and plug everything back in and restart the three PC's and router.
  • Test PC1 for connectivity first, then PC2 and 3.
  • Any improvement?


Some questions:
Where did you get the info for creating this safe-mode short-cut, have a link?


Have you thought of running a restore point to before you applied this short-cut?
My System SpecsSystem Spec
11 Oct 2015   #25
JamesEJ

win7 Home Premium x64
 
 

Hello out there. Been busy collecting the ipfig /all cmd info for you guys and which I copied & printed out on my Oo office program. Di this for the PC1 and the PC2 to be able to compare since PC2 connects Normal Mode and PC1 does not.

The information under the title "DNS SERVERS" is identical: DNS Servers.........2001:558:feed::1
2001:558:feed::2
75.75.75.75
75.75.76.76
There are some differences e.g. PC1 "Ethernet adapter Local Area Connection 2:"
PC2 "Ethernet adapter Local Area Connection 3:"

I have the full documents of all the ipfig information for both pc's but did not know if it was a good idea or not to post everything here on this public forum.

Tell me what you want to know & I can post it. If the best choice is still to try the google dns, we can go for that.

Hope this info helps you guys out with hard pertinent information for decisions rather than quality educated guesses.

Thanks again, James

Edit: the information for safe mode: Safe Mode

had two prior sys-restore points. used one> did not work, so came to this forum as I am now.

Will try your guys possible fixes if you still think its best after getting this dns info.
My System SpecsSystem Spec
11 Oct 2015   #26
Anak

Microsoft Community Contributor Award Recipient

Win 7 Home Premium 64bit Ver 6.1.7600 Build 7601 - SP1
 
 

If we would request the ipconfig /all report just blur out what you believe to be sensitive.

Those 75's and 76's are okay they're comcast's servers, same with the dns servers info. Those Ethernet adapter differences are normal, it's how the adapter can tell the machines apart. Try running the google dns's.

What I would like to see is your general and boot tabs in msconfig, use this to help post the screenshots.
Here's mine; The reason there is blue in the selective startup section is I have some of the services and startup items stopped:

Only safe mode opens on reboot or startup-scgen.png

Only safe mode opens on reboot or startup-scboot.png


My System SpecsSystem Spec
11 Oct 2015   #27
JamesEJ

win7 Home Premium x64
 
 

Hey, on the ipconfig report: Trouble is I do not really know what is or is not sensitive. Is a private look-see by you ok to determine what is sensitive? Its ok with me, just thinking I do not want "god and everybody" to see all this stuff.

Ok I will run the Google dns and see

My general and boot msconfig's are exactly the same as yours. Also am perfecting my screenshot abilities.

gonna redo the IP config docs info, cos was back and forth and fixing which likely means I goofed. I know me, UC!

Hey, rvcjew , we are all friends here. Say Hi once in a while

As always, really do appreciate your help guys. mean that!! Jim
My System SpecsSystem Spec
12 Oct 2015   #28
rvcjew

7 Pro x64, 10 Pro x64
 
 

Quote   Quote: Originally Posted by JamesEJ View Post
Hey, on the ipconfig report: Trouble is I do not really know what is or is not sensitive. Is a private look-see by you ok to determine what is sensitive? Its ok with me, just thinking I do not want "god and everybody" to see all this stuff.

Ok I will run the Google dns and see

My general and boot msconfig's are exactly the same as yours. Also am perfecting my screenshot abilities.

gonna redo the IP config docs info, cos was back and forth and fixing which likely means I goofed. I know me, UC!

Hey, rvcjew , we are all friends here. Say Hi once in a while

As always, really do appreciate your help guys. mean that!! Jim
Hey James, sorry been busy lately. The only thing you should need to blur would be your public IP address but if your address starts with 192.168. then your okay to show it as your behind a router. To check, Google "what's my ip" and Google well tell you your public IP. If it matches the number in the report for ipconfig /all then blur it. Hope this helps.
My System SpecsSystem Spec
12 Oct 2015   #29
Anak

Microsoft Community Contributor Award Recipient

Win 7 Home Premium 64bit Ver 6.1.7600 Build 7601 - SP1
 
 

Let us know how the google dns made out.

I'm going to be busy all day today, hanging a new storm door on old construction, other errands and chores probably won't be able to reply until dark sometime.

The more this drags on, the more I'm thinking to do a repair install on pc1, but you'll need an installation disk, do you have one?
My System SpecsSystem Spec
12 Oct 2015   #30
JamesEJ

win7 Home Premium x64
 
 

No problem guy. You both have a life as do I. I am grateful that you both take time to help others like myself.

One big thing about this problem continues to nag me. What I can tell that this is all about is a supposed harmless addition to the right click options in windows 7 described in option one here: Safe Mode - Add to Desktop Context Menu in Windows , involving a simple "Remove_Safe_Mode_from_Desktop_Context_Menu.bat" described procedure. Very odd, to me. You?? Would think that a problem with that procedure should be looked at. Of course I could easily have done something wrong in that procedure but how that could cause all of this problem is amazing indeed. My bet is Shawn might like to know about the potential situation, perhaps.

On the repair install front. I had considered that for a different problem before but Shawn advised quite honestly that such repair attempts with such a disc were not at all what they were cracked up to be and a completeWin7 install was the best effective route to go. I have the original Gateway factory set of discs but as we all well know that is a enduring task overall. So I was trying to avoid that less than favorable option if at all possible.

Will be trying that Google DNS and let you guys know. Just redid the DNS and IP address info for PC1 & PC2 to upload here but first gotta change the .odt to .txt it appears, to be able to upload, according to your provided link in post 26 above.

Please remember I am dealing with two PC's back and forth in our communications, which is also time consuming on my part, but gotta what ya gotta do, and all that.

Will talk later when your free and up to it. Thanks bunches again, James
My System SpecsSystem Spec
Reply

 Only safe mode opens on reboot or startup




Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search




Similar help and support threads
Thread Forum
BSOD after reboot - can't get into Windows even in safe mode
Hi guys. Really hoping someone can help me out here. The BSOD I'm getting is telling me... Page Fault in Non Paged Area; win32k.sys I have tried starting in Safe Mode but that blue screens also after the win7 logo. A few reboots prior to the BSOD suddenly starting, I installed a piece...
BSOD Help and Support
Starts in normal mode but safe mode goes into startup repair...
I am having an issue where my computer will start fine in normal mode, but if I try to go into safe mode, it goes into startup repair mode. Windows 7 Home 64bit, Lenovo desktop. Webroot Secureanywhere. A little bit of background: OPENVPN was giving me a lot of messages like, "TCP: connect...
System Security
Safe Mode Reboot Loop
Hi All, I have a strange problem. My Win7 ultimate x64 is rebooting itself at the welcome/logon screen, in safe mode only. Normal mode is fine. The reboot happens instantly, after a few seconds at the welcome screen, the screen goes black and the system is rebooted as though I had hit the...
General Discussion
Repeated Crashing of Windows Exp on Start-Up, only opens in safe mode
Hi all, I know this topic is similar to a number of others that have been posted before but i have not been able to successfully apply any of the solutions to the posts i have found addressing this issue. It began happening after downloading an .mkv file. initially exp crashed and asked to...
BSOD Help and Support
BSOD during startup for normal mode. Can only start in safe mode.
I had this machine built just over a year ago, and only had occasional crashes (no particular activities seemed to generate the issue). About 2 months ago the crashes became more persistent, and upon restarting the machine would have trouble loading normal mode. At the screen that reads "welcome"...
BSOD Help and Support
My pc opens in safe mode by it self and i cant install win 7
my pc opens in safe mode by itself,i tryed to restore the pc with delldata safe or something like that then the pc restored and format,,now i opens i push start windows normally and opens in safe mode then it writes"Prepearing ur computer for it first use"then it writes cant install or something...
Installation & Setup


Our Sites

Site Links

About Us

Find Us

Windows 7 Forums is an independent web site and has not been authorized, sponsored, or otherwise approved by Microsoft Corporation. "Windows 7" and related materials are trademarks of Microsoft Corp.

Designer Media Ltd

All times are GMT -5. The time now is 16:46.

Twitter Facebook Google+



Windows 7 Forums

Seven Forums Android App Seven Forums IOS App