Windows 7 Forums

Welcome to Windows 7 Forums. Our forum is dedicated to helping you find support and solutions for any problems regarding your Windows 7 PC be it Dell, HP, Acer, Asus or a custom build. We also provide an extensive Windows 7 tutorial section that covers a wide range of tips and tricks.


Windows 7: Windows Sort of Stops Working From Time to Time

03 Feb 2016   #21
DavidE

Multi-Boot W7_Pro_x64 W8.1_Pro_x64 W10_Pro_x64
 
 

Yea, i see your new thread.
You didn't specifically ask in that thread "But if this is an SMM virus, would a clean install make a difference".
That question may get more replies/help from security experts that understand SMM.



My System SpecsSystem Spec
.
03 Feb 2016   #22
RC5000

Microsoft Windows 7 Home Premium 64-bit 7601 Multiproc; build: 7601 Multiprocessor Free
 
 

I just did!
My System SpecsSystem Spec
03 Feb 2016   #23
RC5000

Microsoft Windows 7 Home Premium 64-bit 7601 Multiproc; build: 7601 Multiprocessor Free
 
 

I can tell when it happens because I have a very long running batch file that echoes the time, pings google and echoes the time. When it last happened, ping stops, and the stop lasted 4:27:28 (4 min, 27 secs 28 milliseconds). This is in the typical range. I cannot cause it to happen. Yesterday it didn't happen at all (as far as I could tell), so open and closing Word wouldn't work. I need to slim down what I can monitor with ProcMon. Any help there is appreciated.
My System SpecsSystem Spec
.

04 Feb 2016   #24
RC5000

Microsoft Windows 7 Home Premium 64-bit 7601 Multiproc; build: 7601 Multiprocessor Free
 
 

One IT technician I know feels these problems are due to a deeply implanted virus (maybe SMM). OK, maybe. I don't know. However, it seems like I don't have problems when I'm in Safe Mode, so that maybe driver related???
My System SpecsSystem Spec
05 Feb 2016   #25
RC5000

Microsoft Windows 7 Home Premium 64-bit 7601 Multiproc; build: 7601 Multiprocessor Free
 
 

It seems that Kaspersky is the culprit as some people have suggested. I cannot say for sure since it's not like some resource was unavailable and now it is, but when I ran msconfig.exe and deselected the Kaspersky services and restarted, the machine restarted normally and so far, **so far**, has not exhibited the problem. I guess running Windows Defender is good enough?????
My System SpecsSystem Spec
05 Feb 2016   #26
OldGrantonian

Win 7 64-bit Home Premium
 
 

,
Quote   Quote: Originally Posted by RC5000 View Post
...deselected the Kaspersky services and restarted, the machine restarted normally and so far, **so far**, has not exhibited the problem...
At some point, I think you must restore the KIS services as a "negative" test. Otherwise, the techies will say that you haven't proved that KIS was the culprit

If you restore the KIS services, I would be interested in knowing what happens. I've been using Kaspersky (KIS) for about 10 years. About once a month, my disk LED is permanently solid white for several hours. When I use procmon, I can see hundreds of KIS ops, mainly reads. For this reason, I don't use scheduled scanning. I do manual scanning at times that suit myself (usually last thing at night - KIS switches itself off). I've checked the boxes that force KIS to yield resources to other applications.

KIS is usually top of the list for using the least amount of system resources:
https://www.av-test.org/en/news/news...slow-down-pcs/

If that link is removed, google for av-test.org, where you will see the results for 23 AVs. And if that is also removed, just email me

I've trained myself to ignore the solid white LED once a month. I think KIS has some female characteristics, and simply wants to let me know that she's still around, or sulking, or whatever. I pretend to do advanced techie things like CHKDSK, procmon, process explorer, memtest, defrag. MBAM, CCleaner. These things never find anything wrong, but honour seems to be satisfied for another month :-)
.
My System SpecsSystem Spec
05 Feb 2016   #27
RC5000

Microsoft Windows 7 Home Premium 64-bit 7601 Multiproc; build: 7601 Multiprocessor Free
 
 

I will restore the KIS services in a little while and I will let you know here what is going on. Hmm...I've never thought about the gender of software before. Gotta mull that over coffee today. (Forgetting about "Her").
My System SpecsSystem Spec
Reply

 Windows Sort of Stops Working From Time to Time




Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search




Similar help and support threads
Thread Forum
Left Mouse Button - Stops working from time to time.
Hello everyone, For the second time within the past two weeks I've had quite an annoying problem regarding my left mouse button on my synaptics pointing device, all of a sudden the left mouse button will stop working. The right mouse button and the rest of the touchpad will work apart from being...
Hardware & Devices
Sort by date takes long time for items to show
I have a music folder with 1,440 files and 38 folders and I like to keep the ones I've just added at the top. When I set the folder to sort by Date, it usually takes about a minute for the folder to show fully. The hard drive is a Seagate Barracuda 7200.10. Is there anything I can do to speed it...
Performance & Maintenance
External HDD Suddenly Stops Working (Well, Sort Of)...................
ok, i'll make this short, my friend accidently unplugged my external Western Digital 1TB HDD drive from my laptop while I was using it, as well as knocking out the power cord simultaneously. i dont recall actually using anything on the drive or transferring files to/from at the time this happened....
Hardware & Devices
Clock gadget time stops!
In the last 2 weeks, my desktop clock gadget time just stops at certain points in the day. The clock in the notification area is always fine. At the moment, it tells me it's 17:11 (which is correct), but the clock is stuck on 14:21! Any ideas?
Gadgets
The thing that stops me using chrome full time
is the number of processes it uses. I know that each tab has its own process but according to task manager theres 19 processes for 4 open tabs! Its crazy.
Browsers & Mail
streaming movies skips/stops every time under Windows 7
Almost every time I watch iPlayer or a streaming movie site, the movie just stutters and keeps buffering, for about half a second. It repeates this thing every 10-30 seconds! I tried the Microsoft drivers, and I have downloaded the newest Marvell drivers for my network card, but nothing changed....
Network & Sharing


Our Sites

Site Links

About Us

Find Us

Windows 7 Forums is an independent web site and has not been authorized, sponsored, or otherwise approved by Microsoft Corporation. "Windows 7" and related materials are trademarks of Microsoft Corp.

Designer Media Ltd

All times are GMT -5. The time now is 22:26.

Twitter Facebook Google+



Windows 7 Forums

Seven Forums Android App Seven Forums IOS App