Windows 7 Forums

Welcome to Windows 7 Forums. Our forum is dedicated to helping you find support and solutions for any problems regarding your Windows 7 PC be it Dell, HP, Acer, Asus or a custom build. We also provide an extensive Windows 7 tutorial section that covers a wide range of tips and tricks.


Windows 7: Boot got very slow for no reason after fresh Win 7 install

30 Mar 2016   #1
Okks

Win 7 Pro 64bits
 
 
Boot got very slow for no reason after fresh Win 7 install

Hello,

I freshly installed win 7 pro on my computer, running with a SSD for the system drive, and two other HDD for storage.
16gb of ram and an I7 4770K.

I installed all drivers required, the system was running smoothly for a few days, and suddenly started to boot slowly.

Before, the whole boot process took between 16 seconds to 20 seconds. Now, it takes 40 seconds to get to the windows logon screen ?!

My OS is still free of any third party software except one or two but, I installed them some days ago, and they did not trigger the slow boot process.

It appeared for no apparent reason...

I used "trace boot" to try to identify the issue, but I have no clue how to read it correctly. First, using xperfviewer, it seems that "autochk.exe" is hanging on boot, but using the windows kits analysing tool, it rather seem like "smss.exe" is the culprit. But I'm not really sure I'm reading it correctly.

Here is the .etl file : https://onedrive.live.com/redir?resi...int=file%2cetl

Overall, "Session init" phase takes almost 30 seconds !

Note : I checked all my drives for errors, no error. Windows says all my drives are "not dirty"

Events viewer says in the performance diagnostic tools :
Critical : Session manager initialization caused a slow down in the startup process
Name : SMSSInit
Total duration : 27109ms


-->This error doesn't show up every time in the event viewer, but the slow boot is still occuring...

I was running this version of windows on this same PC build for more than 1 year without trouble. I have no clue what to do now...


Any help appreciated !! Thank you for reading me


My System SpecsSystem Spec
.
30 Mar 2016   #2
whs
Microsoft MVP

Vista, Windows7, Mint Mate, Zorin, Windows 8
 
 

Check whether there is anything unusual in your startup folder at
C:\Users\your name\AppData\Roaming\Microsoft\Windows\Start Menu\Programs\Startup
My System SpecsSystem Spec
30 Mar 2016   #3
Okks

Win 7 Pro 64bits
 
 

Thanks, I checked this first, only windows apps and services running on start up !

BUT I found this post : https://linustechtips.com/main/topic...boot-solution/

I remember formating my 3To hard drive yesterday and making a new partition in Windows 7. Before shutting the computer down. And today, slow boot started.

It might be the solution. Currently making a back up of personnal data, I can't install it now. Trying the fix soon and will let you know !
My System SpecsSystem Spec
.

Reply

 Boot got very slow for no reason after fresh Win 7 install




Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search




Similar help and support threads
Thread Forum
Fresh Install Windows 7 Slow Boot
I'm using a Liteon SSD 256GB and a fresh install of Windows 7 Ultimate. I've installed Windows 7 on it previously and it would boot in less than 17 seconds. I've tried reformatting and reinstalling Windows 7 but it didn't fix the issue. When I try to boot in Safe Mode, it gets stuck in loading and...
Performance & Maintenance
Slow boot on SSD, fresh install
Hello everyone, I recently bought a Samsung 840 Evo 250 GB. I first made sure my SATA controllers were set to AHCI, Secure Erased the SSD and benchmarked the SSD (didn't quite reach advertised speeds but nothing too bad) and updated the SSDs firmware (all while still under my HDD Windows 7...
Hardware & Devices
Fresh install of Win7, yet very unresponsive and slow?
I attempted to dual boot Mac OS X (failed!) so as a result, I had to reformat my full hard drive and reinstall Windows 7 (I have lost my backup image). I downloaded a copy of Windows 7 Home Premium 64bit from the internet, burned to a disk and had issues (hanging on expanding windows). So I...
General Discussion
Slow start up after fresh install
So my XPS caught fire and my mom gave me her old computer as she got a new one. i threw some good parts from my XPS into this Dimention 8400 so it has better specs to run windows 7. 3GB of ram and my X800XT radeon videocard and the 3.0GHz HT 64 bit processor Now i installed windows 7...
Installation & Setup
fresh install, slow browsing
Here's the skinny. Recently installed Windows 7 on my extra HDD to make sure I liked it before getting rid of XP. Install goes off without a hitch. Once I'm in I slow speeds when navigating TO a website, but once on the website, it navigates just fine. So I download Chrome and try it, still no...
Browsers & Mail
Slow login on fresh install
I wanted to see if anyone else has this problem. I have tried this on both 64 and 32 bit W7 installs. If I set the desktop background to solid colors (right-click on desktop->Personalize->Desktop Background->Picture Location: Solid Colors) it adds about 15-20 seconds to the logon. This is without...
Performance & Maintenance


Our Sites

Site Links

About Us

Find Us

Windows 7 Forums is an independent web site and has not been authorized, sponsored, or otherwise approved by Microsoft Corporation. "Windows 7" and related materials are trademarks of Microsoft Corp.

Designer Media Ltd

All times are GMT -5. The time now is 13:07.

Twitter Facebook Google+



Windows 7 Forums

Seven Forums Android App Seven Forums IOS App