Windows 7 Forums

Welcome to Windows 7 Forums. Our forum is dedicated to helping you find support and solutions for any problems regarding your Windows 7 PC be it Dell, HP, Acer, Asus or a custom build. We also provide an extensive Windows 7 tutorial section that covers a wide range of tips and tricks.


Windows 7: Annoying startup lag + weird sound

20 Apr 2016   #1
diamond0099

Windows 7 Home Premium x64
 
 
Annoying startup lag + weird sound

Hi!
I'd first like to note that this is connected with my previous thread about being stuck in classic mode.
I don't remember when this started happening, but it was probably around March.
One day, after starting up my PC, I noticed that the login screen was black. I tried restarting it a few times after waiting a bit, but it would still be black, so I looked it up on my tablet. As I was looking around forum threads with people having the same problem as me, I noticed the login screen appeared. I don't think the sound started here yet.
Now, every single time I start up my computer, the login screen is black for a few minutes and during that the PC makes a clicking sort of sound. I can't really describe it, but if needed I can try and provide a recording. After it appears, when I log on, it will start making the noise a few more times. While the computer is making the clicking sound, it freezes up and I can't do anything. It then stops and everything is perfectly fine until I close it and start it up again. I am posting this not because i'm worried about the problem but more because i'm annoyed by the freeze-ups.
I can provide system specs if needed.
Thanks!
EDIT - Sorry, but I forgot to provide some details.
When the problem first started, sometimes the computer would start in classic mode and I wouldn't be able to change it back to Aero. It would also turn off by itself sometimes. However, now it always starts in Aero and it doesn't turn off by itself.
After starting up, audio will be usually disabled. I don't mean muted, I mean disabled. The volume icon will have a red circle with a white cross on it and I will have to click it so that it will go into "Detecting problems" and enable it back again.
If I start Firefox while the audio is disabled and I try to view a YouTube video, even after multiple refreshes it will say that a error has occured. If the audio is enabled back, it doesn't fix it. I have to close and open Firefox again.


My System SpecsSystem Spec
.
21 Apr 2016   #2
ICIT2LOL

Desk1 7 Home Prem / Desk2 10 Pro / Main lap Asus ROG 10 Pro 2 laptop Toshiba 7 Pro Asus P2520 7 & 10
 
 

Hiyya Diamond mate the sounds to me this smacks of the hard drive going south especially the clicking sounds and the strange behaviour it may be worth a test on it so try this even if you have to hook it to another machine.
SeaTools for Windows | Seagate

A few more specs would be good too please System Info - See Your System Specs
My System SpecsSystem Spec
22 Apr 2016   #3
diamond0099

Windows 7 Home Premium x64
 
 

Specs:
Home Premium x64 Service Pack 1
Processor: Intel Core 2 Quad CPU Q6600 2.40 GHz
4 GB of RAM

I don't have any data backups and I have tons of games etc. on there so i'm a bit worried about doing a fix right now. Out of the "Basic Tests" which one do I do first?
My System SpecsSystem Spec
.

22 Apr 2016   #4
Keager

Windows 7 Pro x64
 
 

if you have a large external HDD, I would download a disk copier (I've used Macrium Reflect) and get it copied if the HDD is failing.
My System SpecsSystem Spec
23 Apr 2016   #5
diamond0099

Windows 7 Home Premium x64
 
 

Well, I have 2 HDDs and they are quite large... C:\ - 146 GB, D:\ - 319 GB. I'll try doing that later today, thanks.
My System SpecsSystem Spec
23 Apr 2016   #6
mitchell65

Microsoft Windows 7 Home Premium 64-bit 7601 Multiprocessor Free Service Pack 1
 
 

Quote   Quote: Originally Posted by diamond0099 View Post
Well, I have 2 HDDs and they are quite large... C:\ - 146 GB, D:\ - 319 GB. I'll try doing that later today, thanks.
But your two drives appear to be installed in your PC and the suggestion was to use an external hard drive for a backup. Both your drives are quite small by today's standards!
My System SpecsSystem Spec
24 Apr 2016   #7
ICIT2LOL

Desk1 7 Home Prem / Desk2 10 Pro / Main lap Asus ROG 10 Pro 2 laptop Toshiba 7 Pro Asus P2520 7 & 10
 
 

Yep and again for my two cents worth I would e doing a clone instead of just a back up if the drive is going south then it would be easy to clone back to a new internal drive.

Just a by the by have you run that Seatools yet just to eliminate if the drive is the problem??
My System SpecsSystem Spec
Reply

 Annoying startup lag + weird sound




Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search




Similar help and support threads
Thread Forum
Annoying, weird crashes, CPU or GPU, need advice
Hello guys, I'll go straight to the point: for like 6 months, I am getting some systeam freezes/lockups, only hard reset helps. It means the screen will freeze with the last frame and the sound is buzzing, like BRRRRRRRRRRRRRR. That's the easiest way to describe it. 2 weeks ago, i made a post here:...
Graphic Cards
Weird startup and shutdown sound; I can't disable nor figure its cause
Lately I have a weird startup and shutdown sound. I've never had Sounds turned on. I went to Control Panel/Sounds/Sounds and it indicated No Sounds scheme. Tried some of the sounds and they work. Changed scheme to Cityscape and tested. It worked. I rebooted. Changed scheme to No Sounds. ...
Sound & Audio
Sound when opening IE 8 is annoying please help
Everytime I open IE 8 I get this sound that is so annoying and I have had a hard time explaining the sound so I recorded it. If anyone can tell me what the heck is causing this sound everytime I open IE 8 I would appreciate it. I am not sure if it is IE 8 or the sites I go to but I open by...
Browsers & Mail
Something Annoying In Startup
Hey so I get this error every time I boot up. http://i.imgur.com/OqBRV.jpg So I've used autoruns and looked for it, but nothing. So then I went into the folder and placed a "dummy" exe file in there, but for some reason I'm still getting this error. http://i.imgur.com/IvF6r.jpg So any help...
Software
Really,Really weird and annoying problem on W7
Hi,I run a Windows 7 32bit home edition os and i face a really,really,really odd and annoying problem.Many times the "9" button is pressed on its own and it doesn't stop!It just keeps being pressed on its own so i have to restart my pc!The thing I have noticed/did 1:Unplugged keyboard(it was...
Software
Annoying sound problem
Hey everyone, I'm using Windows 7 x64 Ultimate and i have rather annoying sound problem. As I'm listening to the music in Winamp while playing some game, say Warcraft 3 (or doing anything that makes sound for that matter), everytime there's a fight (like 10 units bashing on eachother), Winamp...
Sound & Audio


Our Sites

Site Links

About Us

Find Us

Windows 7 Forums is an independent web site and has not been authorized, sponsored, or otherwise approved by Microsoft Corporation. "Windows 7" and related materials are trademarks of Microsoft Corp.

Designer Media Ltd

All times are GMT -5. The time now is 12:53.

Twitter Facebook Google+



Windows 7 Forums

Seven Forums Android App Seven Forums IOS App