Windows 7 Forums

Welcome to Windows 7 Forums. Our forum is dedicated to helping you find support and solutions for any problems regarding your Windows 7 PC be it Dell, HP, Acer, Asus or a custom build. We also provide an extensive Windows 7 tutorial section that covers a wide range of tips and tricks.


Windows 7: Stuck at black screen after "Windows is loading files"

25 Jun 2016   #11
ICIT2LOL

Desk1 7 Home Prem / Desk2 10 Pro / Main lap Asus ROG 10 Pro 2 laptop Toshiba 7 Pro Asus P2520 7 & 10
 
 

Ok mate the memtest it is the only one we will recommend as per my earlier post.
Now the RAM is important because in a nutshell the operating system is loaded into it at boot up and if nothing is being loaded then the system will not run because it has no basic info up and going to run programs from or from within itself ie sfc.

The hard drive if you cannot get the system up and running then you have either have got to get it going by looking at other components (and as mad as it may sound even the PSU is a major source of problems withing the system but more of that after the memtest has been done) or you have to hook the drive up to another machine and run tests on it via the other machines system.


My System SpecsSystem Spec
.
26 Jun 2016   #12
Majd900

Windows 7 x64
 
 

Quote   Quote: Originally Posted by ICIT2LOL View Post
Ok well as a start I would be running this RAM - Test with Memtest86+ as it seem as if it wants to boot but cannot load the RAM.

But I could be wrong but at least this will eliminate that cause - just remember to run for at least 8 passes any less and you may as well not bother and it is the only test we recommend here. If the errors come up straight away then you can stop the test. However if it still runs in a black screen when you boot from that memtest disk we shall have to look elsewhere.
I ran the memtest but there was 0 errors; 2 passes
So whats the deal now?
My System SpecsSystem Spec
26 Jun 2016   #13
Majd900

Windows 7 x64
 
 

Quote   Quote: Originally Posted by ICIT2LOL View Post
Ok mate the memtest it is the only one we will recommend as per my earlier post.
Now the RAM is important because in a nutshell the operating system is loaded into it at boot up and if nothing is being loaded then the system will not run because it has no basic info up and going to run programs from or from within itself ie sfc.

The hard drive if you cannot get the system up and running then you have either have got to get it going by looking at other components (and as mad as it may sound even the PSU is a major source of problems withing the system but more of that after the memtest has been done) or you have to hook the drive up to another machine and run tests on it via the other machines system.
I did that
No errors has been found thankfully.
So what's the deal now?
Any other suggestions broo
My System SpecsSystem Spec
.

26 Jun 2016   #14
chewtah

7 homepremium, 64 bit
 
 

Mine crashed sometime ago and after panicking I remembered safe mode too, when in safe mode I managed to use a 'restore point' from not too long ago and that fixed mine. Also I remember in safe mode/recovery somewhere there is an option to 'restart in 30 seconds' or so, cant remember much about it now but it gave a helpful option too, rather than picking an option, let it restart in 30sec and there is another option.
I got rid of Avira too, havent needed it since.
My System SpecsSystem Spec
26 Jun 2016   #15
Majd900

Windows 7 x64
 
 

Quote   Quote: Originally Posted by chewtah View Post
Mine crashed sometime ago and after panicking I remembered safe mode too, when in safe mode I managed to use a 'restore point' from not too long ago and that fixed mine. Also I remember in safe mode/recovery somewhere there is an option to 'restart in 30 seconds' or so, cant remember much about it now but it gave a helpful option too, rather than picking an option, let it restart in 30sec and there is another option.
I got rid of Avira too, havent needed it since.
Well yeah im a big fan of using system restore point too but sadly, when i had access to safe mode, restore point didnt have any previous backups
Then after like 1 day, i couldnt access the safe mode so im pretty much going to need to put it in some laptop repair shop sadly
Like seriously i never installed an antivirus that did these type of things
AVG truly sucks, never expected that, but oh dear.
Oh and btw i had also Advanced System Care 8 which was excellent, but since i got that AvG into my laptop, it gott pretty much :/ .....
My System SpecsSystem Spec
26 Jun 2016   #16
chewtah

7 homepremium, 64 bit
 
 

Are the F keys working?
My System SpecsSystem Spec
27 Jun 2016   #17
ICIT2LOL

Desk1 7 Home Prem / Desk2 10 Pro / Main lap Asus ROG 10 Pro 2 laptop Toshiba 7 Pro Asus P2520 7 & 10
 
 

Quote:
I did that
No errors has been found thankfully.
So what's the deal now?
Any other suggestions broo
Now Majd I think I did specify that the memtest has to be run for at least 8 passes - two passes is just not enough because errors can occur during the subsequent passes after the first one or two. The test without getting too technical runs using different input and outputs and frequencies etc and while the two that you ran came back negative errors it may have just been that those two test passes/runs did not use the combinations that the software uses hence it may well have missed a pass that would have come up as an error. See the first few lines of this https://en.wikipedia.org/wiki/Memtest86

For an analogy take a car and rive it round a certain test circuit that has all the features that any road could throw at it and do that in first gear then second gear then third etc etc - doing that like that might not come up with any faults until you use a certain gear or pattern of gear changes driving that circuit.

I know it is tedious and time consuming but sometimes we have to eliminate problems using things like the memtest.
My System SpecsSystem Spec
27 Jun 2016   #18
Majd900

Windows 7 x64
 
 

Quote   Quote: Originally Posted by ICIT2LOL View Post
Quote:
I did that
No errors has been found thankfully.
So what's the deal now?
Any other suggestions broo
Now Majd I think I did specify that the memtest has to be run for at least 8 passes - two passes is just not enough because errors can occur during the subsequent passes after the first one or two. The test without getting too technical runs using different input and outputs and frequencies etc and while the two that you ran came back negative errors it may have just been that those two test passes/runs did not use the combinations that the software uses hence it may well have missed a pass that would have come up as an error. See the first few lines of this https://en.wikipedia.org/wiki/Memtest86

For an analogy take a car and rive it round a certain test circuit that has all the features that any road could throw at it and do that in first gear then second gear then third etc etc - doing that like that might not come up with any faults until you use a certain gear or pattern of gear changes driving that circuit.

I know it is tedious and time consuming but sometimes we have to eliminate problems using things like the memtest.
I see, because 2 passes took like 5 hours, but anywayd ill do that, i wonder tho, what is memtest exactly?
My System SpecsSystem Spec
27 Jun 2016   #19
Majd900

Windows 7 x64
 
 

Quote   Quote: Originally Posted by chewtah View Post
Are the F keys working?
Yeah they are fully functional
I can access bios menu and device configurations
But cant access safe mode
When i first got this problem, i was able to access everything, and even the Starting Windows would appear
But i dont know what happened now.
My System SpecsSystem Spec
27 Jun 2016   #20
chewtah

7 homepremium, 64 bit
 
 

When mine cacked itself I was panicky, that stopped me from working out what to do. I slept on it and 'viola' managed to fix it. Does anything you have access to on the computer let you fix the F keys? Bios?
My System SpecsSystem Spec
Reply

 Stuck at black screen after "Windows is loading files"




Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search




Similar help and support threads
Thread Forum
Installation stuck at "Windows is loading files..."
Hi all! Wanted to do a nice clean installation on a HP Compaq dc7800 Convertible Minitower. Using known good Windows 7 volume USB which I have used a dozen+ times with no issues. I get stuck at "Windows is loading files..." as I don't think that screen is ever supposed to be there over an...
Installation & Setup
"Windows Loading Files" infinite loop, Can't Boot USB "disk error"
hello, let's just get to the point, i had this problem recently where my pc can load windows, it keep looping pc's on - booting - then "Windows Loading Files" - restart it's infinite :cry: i don't know what to do, i don't have a cd rom, and i can't reinstall my windows from USB because every time...
General Discussion
Stuck at "windows is loading files" when doing a system recovery
I'm using laptop lenovo T430U, when doing system recovery process until half ways my laptop no battery then shut down. After that Windows failed to start. A Recent hardware or software change might be the cause. To fix the problem: 1. Insert your windows installation disc and restart your...
Installation & Setup
Stuck at black screen that says "loading operating system"
I just installed a new motherboard into my compaq preserio and when the computer starts up I am greeted with a black screen that says "loading operating system...". When I plug the original motherboard in I am greeted with a black screen, nothing happens after that. I have already installed the new...
Hardware & Devices
Solved black screen after "loading windows" screen
I was having trouble starting my computer like many other people it seems - it would hang just after the "starting windows" screen appeared. I had a completely black/blank screen, no mouse pointer , nothing. The only way to overcome the issue was by powering down and restarting windows which...
BSOD Help and Support
Stuck at "Setup is loading" screen.. :-(
Hello all.. :-) Trying to install windows 7 on a different partition to multi-boot with windows xp sp3. Downloaded the "7600.16385.090713-1255_x86fre_client_en-us_Retail_Ultimate-GRMCULFRER_EN_DVD.iso" file and burned a DVD. Booted from the disc and all went well with the "press any key to boot...
Installation & Setup


Our Sites

Site Links

About Us

Find Us

Windows 7 Forums is an independent web site and has not been authorized, sponsored, or otherwise approved by Microsoft Corporation. "Windows 7" and related materials are trademarks of Microsoft Corp.

Designer Media Ltd

All times are GMT -5. The time now is 15:46.

Twitter Facebook Google+



Windows 7 Forums

Seven Forums Android App Seven Forums IOS App